2018. április 26. csütörtök - Ervin
Gázpisztoly


NetHírlap / Fórum / Tudomány / Kvantumfizika
Privát üzenetek

Kijelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Súgó
Fórumszabályzat

Hirdetés


Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
GSM, távközlés
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Eredeti üzenet:


 Monty
        
2004-07-26 16:13:40   (71)
 

Kvantumszámítógép hagyományos tranzisztorokkal?


A kvantumszámítógép megépítése felé vezető út fontos lépésének számít az a kísérletsorozat, amelyben amerikai kutatók átállították az elektron spinjét. Hong Wen Jiang több millió elektron "elpocséklása" után végre megtalálta azt a frekvenciát, amely képes módosítani az eddig csak elméletben létező Q-bitet.


A Kalifornia egyetem Los Angeles-i campusának (UCLA) kutatói sikeresen átállították egy hagyományos tranzisztorban az elektron spinjét. Ennek során felfedezték, hogy a művelet nyomán a töltés is megváltozott. A kísérletsorozat fontos lépésnek számít a kvantumszámítógép kifejlesztésében.


Az elektronspin megváltoztatására a kutatók egy bizonyos mikrohullámú rádiófrekvenciát használtak. A kísérletek megmutatták, hogy a pc-kben és mobiltelefonokban használatos, teljesen hétköznapi tranzisztorok alkalmasak lehetnek a kvantumszámítógépek építésére, idézte a pte hírügynökség Hong Wen Jiang, az UCLA professzorának szavait.


Mínusz 204 fok


Az eredmények nyomán közelebb kerülhet a megvalósuláshoz a kvantumszámítógépek megépítése. A hagyományos elektron spinje ugyanis a Q-bitet (kvantumbit), a kvantumszámítógép egyik építőkövét képviseli. Mielőtt a spin átállítása sikerült volna, Hong Wen Jiang és diákja, Ming Xiang sokmillió elektronnal végzett kísérleteket.


A sikert végül mínusz 204 Celsius fokra hűtött hagyományos tranzisztorokkal érték el. Az ígéretek szerint viszont a jövőben az eljárás szobahőmérsékleten is működőképes lehet. Ez ugyanis rendkívül megkönnyítené az eljárás kereskedelmi hasznosítását.

 Név: 
       Jelszó: