2018. március 22. csütörtök - Beáta, Izolda
Gázpisztoly


NetHírlap / Fórum / Fegyverek / Légfegyver - légpuska , légpisztoly, LEP
Privát üzenetek

Kijelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Súgó
Fórumszabályzat

Hirdetés


Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
GSM, távközlés
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Eredeti üzenet:


 Poresz
        
2018-02-19 21:04:09   (27893)
  Szeretnék még egyszer nekifutni a kérdésemnek: kis együttgondolkodásra van szükségem, hogy valaki végre szóljon, mi az amit nézek, de nem látok. Pár estét és délután már rászántan az elmúlt években…

“[PCA légfegyvereknél] tömítés fontos kérdés, sokáig kell a nyomást megőrizni, ha egy kicsit is ereszt, akkor nő a szórás. […] másik gond, hogy a sűrítéstől felmelegszik a levegő, de a hideg puska azt visszahűti, így minél több idő telik el a felhúzás és a lövés között, annál kisebb lesz a nyomás.”
Érintőlegesen egyszer már szóba hoztam és választ is kaptam:
“- gyártottak már regulátorral rendelkező PCA légfegyvert, vagy csak a képzelőerőm becsapja az emlékezetemet?
- A PCA légfegyvereknél a regulátor maga a légtár…”
Ezek szerint a probléma már nem csak megoldott, hanem nem is létezett.
Csak az a gondom-bajom, hogy nem értem a miértjét - elakadt a gondolatmenetem.

A regulátor (nyomásszabályozó szelep) feladata nyomásingadozástól függetlenül stabil nyomást biztosítani. A bemenő (primer) nyomásnak mindig nagyobbnak kell lennie, mint a kimenő (szekunder, munka-) nyomásnak. Röviden: nagyobb nyomásból állandó értékű és kisebb nyomást állít elő.
Képzeljünk el egy egyszerű nyomásszabályozó szelepet! Áll egy szelepházból, aminek átömlőnyílása két zárt teret egymással összeköt és el is választ; egy szeleptányérból (zárótestből), ami az átömlőnyílást zárja; egy szelepülékből (zárógyűrűből) - esetünkben legyen a szelepházból kimunkálva - amire a szeleptányér illeszkedve zár és tömít; egy szeleprugóból, ami a szeleptányért a szelepüléknek nyomja.
A szeleptányérra hat az átömlőnyílás két oldalán uralkodó kimenő és bemenő nyomás. Szeleprugó nélkül a kimenő és bemenő nyomás kiegyenlítődne: a szeleptányérra ható erők egyensúlyban lennének. Szeleprugó alkalmazásával megvalósítható, hogy a szeleptányérra a bemenő nyomásnál nagyobb kimenő nyomás hasson, a szelep mégis zárjon: a szeleprugó rugóereje és a szeleptányér keresztmetszetére ható bemenő nyomás eredő ereje együtt egyensúlyban van a szeleptányér keresztmetszetére ható kimenő nyomás eredő erejével.
pki×A=pbe×A+Frugó→Fki=Fbe+Frugó

A légfegyverek regulátora a légtartályból az előkamrába engedett gáz mennyiségének szabályozásával biztosítja, hogy a lövedéket gyorsító nyomás azonos legyen: kisebb nyomású gázból nagyobb mennyiséggel, nagyobb nyomású gázból kisebb mennyiséggel tölti a változatlan térfogatú előkamrát.
Itt akadtam el egy videónak köszönhetően: Bruni Leslie PCA légpisztoly. Mint látható, a légtartály szelepe elsütés közben végig - és utána is - nyitva marad, és ránézésre a szelep sem olyan, ahogy egy működőképes nyomásszabályozó szelepet elképzelek.
Kiderítettem, hogy az engem érdeklő “single stroke pneumatic” PCA légfegyvereknél ez teljesen normális: így működnek, a lövés során és után a szelep nyitva marad. Tehát a tartályban tárolt és a lövés során felhasznált gáz mennyisége mindig azonos.
Innentől fogva Gay-Lussac törvénye szerint írható le, mi történik egy SSP-PCA légfegyver tartályában: adott térfogatú gáz nyomása egyenesen arányos a hőmérséklettel. Magyarul ha sokáig kell a nyomást megőrizni - például légfegyverrel vadászunk -, ott a hőmérséklet igenis befolyásolja a lövedék sebességét, így a pontosságot is.

Nézek, de nem látok: akkor most hogyan is van, hogy PCA légfegyvereknél a légtartály működik regulátorként?
 Név: 
       Jelszó: