2018. április 24. kedd - György
Gázpisztoly


NetHírlap / Fórum / Tudomány / Kvantumfizika
Privát üzenetek

Kijelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Súgó
Fórumszabályzat

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
GSM, távközlés
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Eredeti üzenet:

 Placido
        
2004-08-20 08:06:08   (76)
  Gibson,
Healey és Hailey nem ugyanaz a szerző, Healey írta a Gyökereket és mást nem is ismerek tőle. Haileyt már vagy húsz éve (de lehet több is) olvastam először, a Rémület a lwevegőben című könyvét. Ezt követte a Repülőtér, amelyből egész filmsorozatot csináltak, és jöttek az általad felsorolt művek, amelyek közül persze a Végső diagnózis ma már igencsak korszerűtlen állapotokat tükröz (és Magyarországon már régóta különvált egymástól a kórházhigiénikusi és a kórbonctani-kórszövettani tevékenység). Amiket felsoroltál, azok mind megvannak nekem is, meg még a Hírhajsza és a Keserű pirula, ami éppen az elmúlt évtizedben lett nálunk is időszerűvé.


De most egy másik cikket hoztam:


Teleportálás a Dunán keresztül

Osztrák tudósoknak hatszáz méteres távolságra sikerült teleportálniuk fotonok kvantumállapotát, a Duna alatt áthúzott optikai kábel segítségével. A teleportációnak a jövő szupergyors kvantumszámítógépeinek fejlesztésében lehet szerepe.


A bécsi egyetem és az osztrák tudományos akadémia kutatói egy optikai kábelt húztak át egy csatornán a Duna alatt, így kötöttek össze a Duna két oldalán két laboratóriumot, írta a BBC.

A kábel kapcsolatot hozott létre a két labor között, melyeket a kutatók hagyományosan Alice-nak és Bobnak neveztek el. A kapcsolat lehetővé tette a fényrészecskék kvantumállapotának átvitelét a küldőről, vagyis Alice-ről a fogadóra, Bobra. A csoport a Nature tudományos lapban publikálta eredményeit.

Kvantumbitek

Amikor a fizikusok teleportációról beszélnek, az atomok kvantumállapotának átvitelére utalnak. Kvantumállapotnak a fizikai rendszerek egy adott pillanatbeli állapotát (melyet meghatároz például az atom energiája, mozgása, mágneses tere) nevezik. A kutatók teleportációs kísérleteikben a kvantum-összefonódást használják fel, azt a jelenséget, amikor két részecske kvantumállapota kapcsolatban áll fizikai összeköttetés nélkül is. Albert Einstein ezt "kísérteties távoli hatásnak" nevezte.

A jövő kvantumkomputerei az információt úgynevezett qubitek - azaz nullákat, egyeket, és valószínűleg számos más állapotot reprezentáló "kvantumbitek" - formájában kezelik majd. Az osztrák kutatók a fényrészecskék polarizációját használták, háromféle polarizációs állapotot teleportálva Alice és Bob között a kábelen. A folyamat ezért nem azonnal játszódik le, hiszen azt korlátozza a fénysebesség.

Műhold a következő

A kísérlet jelentősége abban áll, hogy való világbéli körülmények között zajlott le. A föld alatt vezetett kábel ugyanis hőmérsékletingadozásoknak és más olyan környezeti változóknak volt kitéve, melyek megzavarhatják a folyamatot.

"Az igazán érdekes kérdés számunkra az volt, hogy meg tudjuk-e ezt csinálni a laboratóriumon kívül is, a ma használt optikai kommunikáció viszonyai között" - mondta Rupert Ursin, a bécsi egyetem munkatársa a BBC-nek. Ez nagyon fontos a kvantumkommunikáció kifejlesztésében, tette hozzá.

A kvantumteleportációnak a gyors, nagy teljesítményű komputerek és kommunikációs hálózatok fejlesztésében lehet szerepe. Ursin elmondta: a következő kísérletben műholdas kapcsolaton próbálnak majd kvantumállapotot teleportálni részecskék között. A kutatók egyébként megduplázták a teleportáció sikerességét az optikai kábel segítségével.

Nem először sikerült

Júniusban hasonló sikert értek el két kutatóintézetben is: az innsbrucki egyetemen és a coloradói Boulderben található National Institute of Standards and Technology (NIST) kutatóintézetben szinte egyidőben jelentették be, hogy sikerült atomokon teleportációt végrehajtani.

Lézerrel már korábban elértek hasonló eredményt: két évvel ezelőtt például sikeresen teleportáltak egy fénysugarat az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói. Az ANU fizikusa, Ping Koy Lam szintén a kvantum-összefonódás jelenségét használta fel, amikor egy optikai kommunikációs berendezés egyik végén visszafejtett, pontosabban szétszedett egy fénysugarat, és egy méterrel arrébb létrehozta a másolatát.

 


Válaszüzenetek:

 cseppkő
        
2009-12-29 23:26:55   (80)
  Tudjátok a tudomány és a technika szempontjából a fotonok teleportálása tulajdonképpen nagy dolog, de fizikailag semmi. Ez egy létező képessége a elektronoknak a fotonoknak, hogy egyik helyről a másikra fénysebességgel átzúg. Ez a teleportálás, mint fizikai bravúr megvalósítható de csak ilyen mértékben soha nem lesz megvalósítható hogy emberi testet teleportáljanak, viszont emberi lélekenergiát igen, ha a testet addig, életben tartják. Bizonyos szempontból hasznos lehet ha pl. Egy űrhajónak veszélyes lenne landolni egy idegen bolygón, viszont a teleportált emberi lélek mindent látni lenne képes majd visszatérve elmesélni.

Ne tévesszen meg benneteket a lélek szó nem vallási értelemben írtam csak azért nevezem ezt a test-energiát léleknek mert egy-- ettől élő az élő. kettő --mert nem jutott nekem sem jobb az eszembe, kéznél volt-e fogalom. ---egyébként emberforma mágneses szálaknak rajzolata, ezen fut a gondolatunk és ezen keletkezik az érzelem. Nem pedig az agyban. az agy képi info és egyéb olyan mint egy számgép memo---ezzel játszik a lélek szála mikor keresi gondolataihoz a képi és egyébb emlékeket a számgépen---igy születik a fantázia és igy születik a multunk emléke.

 Név:         Jelszó: