2018. április 26. csütörtök - Ervin
Gázpisztoly


NetHírlap / Fórum / Tudomány / Kvantumfizika
Privát üzenetek

Kijelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Súgó
Fórumszabályzat

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
GSM, távközlés
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Eredeti üzenet:

 Placido
        
2004-04-16 17:26:49   (49)
  A múltkoriban már szóbahoztam a nanotechnológiát, most egy újabb érdekes cikk abból a tárgykörből:

Sikító sejtek

A Kaliforniai Egyetem kutatói speciális mikroszkópjuk segítségével sejtek vibrációját mérték, és azt állítják, a különböző típusú és állapotú sejtek más-más "hangot hallatnak". Ha elméletük igaznak bizonyul, úgy a módszerrel például a rákot már legkorábbi stádiumában diagnosztizálni lehetne.

Az autók, vonatok, repülők, mind zajt keltenek - ha a két kaliforniai kutatónak igaza van, akkor a sejtek is. A nanotechnológia fejlődésének köszönhetően a tudósoknak sikerült bizonyítékot találni arra, hogy a sejtek sikító hangokat adnak ki, közölte a Smithsonian Magazine.

A sejthangtanulmány szerzője a Kaliforniai Egyetem vegyésze Jim Gimzewski. A feltevést, hogy a sejteknek is van hangjuk először 2001-ben fogalmazta meg a tudós. Egy kísérlet során kiderült, hogyha az élő szívsejteket egy Petri-csészében megfelelő tápanyagokkal tárolják, akkor folytatják a lüktetést. Gimzewski akkori elmélete szerint, ha a sejtek dobognak, akkor valószínűleg a vibrációk révén érzékelhető hangokat keltenek. Igaz, ezeket a hangokat csak speciális műszerekkel lehet hallani.

Letapogatás Nanokütyük készítője
Gimzewski korábban az IBM zürich-i kutató laboratóriumában, mikroszkópikus méretű gépek fejlesztésén dolgozott. Kollégáival sikerült egy 1.5 nanométeres propellert készíteni, és a világ legkisebb abakuszát is nekik köszönhetjük.

A kutatópáros megfigyelte, hogy a sejtfal magassága másodpercenként ezerszer három nanométerrel növekszik, illetve csökken. A mozgásokból meghatározták a hanghullám amplitúdóját, a sebességből pedig a frekvenciáját. Az élesztőgombasejteknek a hangját természetesen az emberi fül nem képes érzékelni, de ha felhangosítanánk, akkor sikításra hasonlítana.

Bíztató eredmények

A sejtek frekvenciáját többször is megmérték, mindig ugyanolyan eredményt kaptak. A vizsgálatok szerint a genetikailag mutáns sejtek az eredetitől eltérő hangot adtak ki. A csontsejteken végzett kísérleteknél, szintén eltérő hangmagasságot mértek. A Kaliforniai Egyetem több munkatársa is felfigyelt az eredményekre: szerintük ezzel a módszerrel a rákot már legkorábbi stádiumában is lehet diagnosztizálni.

Szkeptikusok

Sok kutató ugyanakkor szkeptikusan fogadta a tudományos körökben még nem publikált tanulmányt. A müncheni egyetem tudósa, Hermann Gaub szerint nem a sejt vibrációja a zaj forrása. "Ha a sejt belseje a forrás, akkor ez forradalmi felfedezés lenne. Ennek ellenére több potenciális külső hangforrással is számolni kell" - nyilatkozta Gaub.
Gimzewski mielőtt belevetette volna magát a kutatásokba, élesztőgombasejteket szerzett be a Kaliforniai Egyetemről. A kísérleteket egy végzős hallgatóval, Andrew Pelling segítségével kezdte meg. Gimzewski a sejthangok érzékeléséhez atomi erő mikroszkópot (Atomic Force Microscope, AFM) használt, amely képes a sejtek felületét letapogatni. A kapott mérési eredményeket egy számítógép feldolgozta, így a sejt alak és helyzetbeli változásait pontosan meg tudták határozni.
Na, hogy tetszik?
 


Válaszüzenetek:

 Olvasó
        
2004-05-03 12:56:21   (52)
  Hello Mindenki!

Érdekes dolgokról olvasgattam a fórumon, ezek az utóbbi 1-2 évben foglalkoztatnak, de teljesen más irányból értem
erre a kapcsolódási pontra, mint Ti.
Úgy látom, az utóbbi idők leveleit olvasva, itt a fő téma a dimenziók,
rezgések és szuperhúrok. Ezek a dolgok, kapcsolódó elméletek már
régebben le lettek írva, mint gondolnánk, magyarul még csak nemrégen olvashatók.
Ajánlom figyelmetekbe az 1900-as évek elejéről Gurdjieff és Ouspensky
műveit, melyek régi tudásanyagot dokumentálnak, hoznak felszínre.
A mai értelemben általánosan vett tudomány eredményei ugyanazon
megoldás felé haladnak, érdekes látni. És ha még merítenének is
belőle, kicsit jobban összeállna a kép. Van viszont rá elég komoly példa,
idézek, addig is remélem, sikerült felkelteni az érdeklődéseteket:

"Dr. John Hagelin Megoldások címû mûsora a TM Rádión
Dr. John Hagelin világszerte elismert szaktekintély az egyesített kvantumtérelméletek területén. Az elektrogyenge egyesítésrõl, a nagy egyesítésrõl, a szuperszimmetriáról és kozmológiáról írott cikkei a legtöbbet idézett írások közé tartoznak a fizika tudományában.
Dr. Hagelin úttörõ jellegû kutatásokat folytatott a CERN-nél (az európai részecske fizikai központ) illetve SLAC-nál (a Stanfordi Lineáris Gyorsító Központ), és neki köszönhetjük az egyik legsikeresebb egyesített mezõ elméletet kifejlesztését a szuperhúrok alkalmazásával. Mindezek mellett Dr. Hagelin vezetõ kutatásokat végzett az elmúlt évtizedekben az emberi tudatosság alapjának tudományos vizsgálatában. Maharishi Mahesh Yogi vezetése alatt nagyban hozzájárult a tudat Védikus tudományának szisztematikus és tudományos újraélesztésében.
Új elõadásaiban, melynek címe “Megoldások”, Dr. Hagelin bemutatja, hogy a tudás két nagy tradíciójának “nagy egyesítésével”, mely magában foglalja a modern és az õsi megközelítéseket új lehetõségeket tárhatunk fel a kormányzás tudománya számára. Ezek az elvek és eljárások segítenek abban, hogy felhasználjuk a természeti törvényeket a régóta meglévõ társadalmi problémák megoldására, elõsegítve így a kormányzás sikerességét. Az elõbb említett kimagasló eredményeinek elismerése képen Dr. Hagelin megkapta a Kilby-díjat, amelyet olyan tudósoknak ítélnek oda, akik "nagymértékben hozzájárultak a kutatásaik eredményeinek tudományos és technikai alkalmazásához". Ez a díj Dr. Hagelin-t olyan nagy "tudósok utódjaként fogadja el, mint Einstein, Jeans, Bohr és Eddington".
Dr. Hagelin a Dartmouth fõiskolán szerezta summa cum laude az A.B. fokozatát 1975-ben majd a Harvard Egyetemrõl kapta doktori fokozatát 1981-ben. Jelenleg a Tudomány, Technika és Közigazgatási Intézet igazgatója, és a Fizika Tudományok Professzora, illetve a doktori program vezetõje fizikából a Maharishi Management Egyetemen. Hagelin továbbá a Tudomány és Technika minisztere Maharishi Világbéke Országában, melynek elsõ független uralkodója Nader Raám király."

Üdv:
Egy olvasó
 Név:         Jelszó: