2018. április 20. péntek - Tivadar, Odett
Gázpisztoly


NetHírlap / Fórum / Fegyverek / Vadászfegyverek, vadászat
Privát üzenetek

Kijelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Súgó
Fórumszabályzat

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
GSM, távközlés
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Eredeti üzenet:

 Kolonel
        
2017-12-24 14:20:48   (6700)
  Nem fog ettől a rendelettől több vad esni mint az éves üzemtervben engedélyezett mennyiség amúgy sem, ezért nem értem a rugózást ezen az egészen....
 


Válaszüzenetek:

 Lester
        
2017-12-24 20:33:18   (6705)
  +1

Ami meg az üzemterven kívül esik az úgyis minősített eset...... A területről az előírt mennyiségű vadat le kell vadászni (termelni) "teccik, nem tetszik ", de így van. Ha nem akkor jön a büntetés. Miért kell II. osztályban leadni a vadat, mikor I. osztályban is lehet. A különbség egy VT árbevételében elég jelentős lehet. Különösen úgy, hogy I osztályban bruttó 200 forint körül van a vaddisznó ára, amit majd fagyasztva 2000 Ft körül vesz meg a földi halandó. Egy Vt gazdasági társaság akinek ki kell termelni a költségeit ami egy kb 8000 ha területen  bőven10.000.000 forint feletti összeget jelent. (2 vadőr bér+járulékok+juttatások) jó vadőrt bruttó 180.000-200.000 forint alatt nem találsz, néha még-e felett sem. Könyvelés, illetékek, vadászház fenntartási költségei (mint egy magánház), kötelező vadkár alap (ez több millió forint lehet, amit elkülönített számlán kell tárolni, tehát van de nincs), földbérlet, vadföldművelés, téli takarmány meg egy csomó apró frinc-franc ami összeadódik és szép kövér összeggé dagad.
Ezzel szemben van a társasági tagdíj ami évi 60000 forint/főtől mehet több százezer forint/főig a terület jellégétől függően, de minél nagyobb a tagdíj annál nagyobbak a költségek is. Van a bérvadászat, Alföldön jellemzően ez az őzbakvadászat amiből a példában említett területen lehet generálni 4 és 8 millió forint közti bevételt (optimális esetben kiállta a két vadőr költségeit), ha van vadnyúl akkor élőnyúl értékesítés, és eljutottunk a vadhúsig. Tehát látszik, hogy nem mindegy mit és mennyiért ad el a társaság, úgy, hogy a tagok szája is be legyen fogva és jól érezzék magukat (Alkalmanként vadászgathassanak egy kicsit) Tavaszi állománybecslés alapján van a területen 100 db vaddisznó, tehát le kell vadászni 120 darabot. (Hülyeségnek hangzik de nem az). Egy átlag zsigerelt súly kb 45kg. (10 és 100 kg között mozognak a súlyok, néha van extrém 100+ is) Ez 120 db disznó esetén 5400 kg. Most 150 Ft+áfa I osztályban. II osztályban majd a fele. Számoljuk egy kicsit: 810000 Ft áll szemben 405000 forinttal. Ha magasabb a felvásárlási ár (nyáron volt 400 Ft+Áfa is) akkor már 2.160.000 forint áll szemben az 1.080.000 forinttal. Ez már bárkinek tud fájni. Őzet nem írok mert azt a Vadászati törvény szerint nem "lehet" éjszaka vadászni. (Bár egyesek elég szabadon értelmezik a szürkület és sötétség fogalmát.)

Szemérmesen hallgatnak róla, mennyi az ár. Az én információm a fenti példára igaz.

vadhús felvárlás

Az aranysakál kártétele egyre jelentősebb. Opportunista, megeszik bármit. Egyedül és csoportosan is vadászik. Jellemzően a kisebb ellenállás felé mozdul el. Őz gida, mezei nyúl, kifosztja a földön fészkelő madarak fészkeit. Lenne pozitív hatása is kisebb egyedszámnál (beteg, gyengébb egyedek elpusztítása. Az erősebb, jobb genetikai állománnyal rendelkező, túlélésre képes egyedek maradnának a területen, azonban ha túlszaporodik akkor falkában nagyon hatékonyan vadászik)  De ha nem talál a szabadban élelmet akkor, betör a juhászatokba és a tehenészeti telepekre is (rideg vagy félig rideg tartásról beszélek, zárt istállóhoz "még" nem tud kulcsot másolni). Jó barátomnak tavaly 5 borjút fojtottak és részben ettek meg.

Ezeken is el kellene gondolkozni. Természetesen ez a magánvéleményem.

 


 Név:         Jelszó: