2018. március 25. vasárnap - Irén, Írisz
Gázpisztoly


NetHírlap / Fórum / Fegyverek /  EDC ( Every Day Carry ) kés és lámpatopik
Privát üzenetek

Kijelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Súgó
Fórumszabályzat

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
GSM, távközlés
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Eredeti üzenet:

 Pithecus
        
2017-08-09 18:10:18   (37474)
  Afrika. Régen nem kapott a PTA Késmúzeum onnan késeket, így most különösen nagy örömünkre szolgál a legújabb szerzemény, egy több mint ezer éves,ősi, kés jellegű EDC eszköz bemutatása.
A Hott&Totta cég leányvállalatának vezetője, a lelkes PTA tag Xanax Lulubula vásárolta meg az ungabunga törzs szokásos éves búcsúján. Ilyenkor búcsúztatják a szüzességeket és egyéb ilyen régiségek adásvétele is megtörténhet.
A szállítást a busongó törzsbeli Logosh Himbilimbi vállalta, aki valami Mutti meghívására amúgy is errefelé járt átutazóban.

A szakvélemények szerint ez akár egy kókuszdióbontó kés is lehetett. A zöld héjat az élével vágták fel, a horgas részekkel feszegették, majd a diót a penge elejével fúrták ki. A kókuszvíz elfogytával egyszerűen földhözvágták a diót. És akkor lehetett praktikusan kibelezni a szerszám segítségével. Ezt a felhasználási módot dr. Benga Tsombék, a Lumbago Egyetem hamnyamológia professzora, a PTA pálmalevelező tagja is megerősítette.

A kókuszból sejthetően az alapanyagok beszerzésében benne voltak a szomáli kalózok is, Kichimano kikötőjéből. Egyes todományos körök szerint a konstrukció az ugorka nembéli magyar,  Ménrút (Ronda Ló)* érdeme, aki először itt volt kalózinas. Kifejlesztette ezt a többcélú szerszámot. Aztán gyakorlatias szempontokból úgy gondolta, hogy Afrika-szarva le van szarva. És elment a vikingekhez rablóipari tanulónak. Ezt az afrikai kitérőt azért valószínűsítik, mert a szerszám pengerésze viking közvetítéssel az eszkimókáknál tűnt fel mint általános EDC ulu.**
És valószínűsíthetően Ménrút közvetítésével keletkezett a kánikula*** szavunk. De ez már egy másik történet...

A tesztelésnél a kókuszháncs leszedésével voltak problémák. Merthogy az itteni kókuszok háncstalanok. Viszont a kifúrás tökéletesen sikerült.
Némi hezitálás után az ulu feladat is próbára került, és lám a fókaszalonnát (helyettesítő mangalicát) is kiválóan szeletelte a nagyon penge pengéje. Természetesen a hozzáillő kisgépi házikenyérrel és lilahagymával együtt.
Tehát mostantól kimondhatjuk, hogy az egyenlítőtől az északi sarokig, a magyar leleményt dicsérő, univerzálisan hasznos kés jellegű eszköz látható a PTA Késmúzeumában.

Végül néhány érdektelen, száraz tény. A full tang penge mindössze 2 mm vastag, az élhossza 113 mm, anyaga a kalózok áldásos tevékenységét dicsérve olyan, amit a  későbbi korok "kínai 440 C"-nek fognak nevezni. A farészek mahagóni színűre pácoltattak és viasszal impregnáltattak. Az élvédő önzáró bőrtokája marha. Az eszköz teljes hossza a kókuszrost fonat végén dölyfölő, sújtást segítő golyóval együtt 320 mm.

* Hosszas kalandozások után Ménrút - első magyarként - a büdösláb indiánok sámánja lett, Ronda Ló néven.  (forrás: PNV)
** Egyes nyelvészek szerint az afrikai eredetet igazolja ez az elnevezés is, ami eredetileg - bár helytelenül - zulu volt, csak később a nagy hidegben lefagyott az orra, a "z" hang.
*** Afrikai tapasztalatai és ólatinos műveltsége alapján: kutya meleg van, nagyon szar - kutyaszar - Canis kula  - kánikula


 


Válaszüzenetek:

 bimba
        
2017-08-09 20:55:32   (37475)
  Emésztjük :D  


 hkjoe
        
2017-08-15 19:40:00   (37477)
  Ez a darab nem véletlenül Jozef von Régenkurt gyűjteményéből való?  Név:         Jelszó: