2018. május 22. kedd - Júlia, Rita
Gázpisztoly


NetHírlap / Fórum / Fegyverek / Éles fegyverek, sportfegyverek, lőterek, sportlövészet
Privát üzenetek

Kijelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Súgó
Fórumszabályzat

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
GSM, távközlés
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Eredeti üzenet:

 Poresz
        
2017-05-18 19:27:12   (44250)
  "The most fascinating bit about all these smart that we'rre going to see on TFB TV is all this stuff is copied and handmade and almost made to one-to-one replica of what the original small arm was. […] What is been said that a killing takes about ten days for a Pathan gunsmith to reproduce a given rifle that is just thrust into his hands."

Gépészmérnökként ezzel kapcsolatban nagyon szkeptikus vagyok. Szerintem ez egy naiv elképzelés a fegyverkészítésről: valamiféle városi legendával kevert vágyvezérelt gondolkodás, hogy valahol még vannak nagyon-nagyon ügyes kezű mesterek, akik szinte a semmivel képesek modern fegyvereket készíteni.
Kéziszerszámokkal fegyvert készíteni? Hogyan fúrnak telibe egy néhány száz milliméter hosszú egyenes furatot? Már fúrtam pár milliméteres acéllemezt villanyfúróval, és Simson főtengelyből is reszeltem ki kézzel berohadt íves reteszt: finoman szólva csigalassan haladt a meló. Összehasonlításként: így készült egy 18. századi francia kovás huzagolt puska. Ez a mélyfúrógép és huzagolópad valóban kézi meghajtású, de nem egészen így képzelem el a gyártást, amikor kézzel készült fegyverekről beszélnek.
A David Marshall Williams-ről szóló képregényt olvasva, itt csak a fejem csóváltam: "Na ne, furatot hogyan reszelsz egy tömör rúdba? És huzagolást? Nem kéne néhány mérőeszköz is, mondjuk hogy a töltényűr mérethelyes legyen?"


Egy az egyhez másolat? Ránézésre kétségtelenül, de kétlem, hogy az alkatrészek csereszabatossága nem esetleges. Ahhoz, hogy megtippelhessük a tűrést, néhány különböző alkatrészt meg kell mérni (ami fegyvertípusonként néhány különböző példány beszerzését jelenti). Ami idő, és addig sem készülnek alkatrészek.
Apropó: mérés. SMLE és AK alkatrészek némelyikén valószínűleg előfordul néhány érdekesen mérhető méret, ami egy kicsit eszközigényesebb - főleg, ha nincsenek idomszerek, ellentétben a katonaság fegyvermestereivel.
Mindez tíz nap alatt? Ha tízen éjjel-nappal dolgoznak, akkor esetleg.

OFF

Csak nekem tűnnek úgy általában jobban sikerültek a narrált videók?
 


Válaszüzenetek:

Erre az üzenetre nem érkeztek fűzött válaszok.
Név:         Jelszó: