2018. április 22. vasárnap - Csilla, Noémi
Gázpisztoly


NetHírlap / Fórum / NetHírlap kávéház / KAJA - főzőcske topic
Privát üzenetek

Kijelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Súgó
Fórumszabályzat

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
GSM, távközlés
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Eredeti üzenet:

 tom1019
        
2017-12-29 19:44:34   (9)
  Pezsgő, lencse, virsli - a szilveszteri, újévi étkek többnyire nem az egészségtudatosságról szólnak, sokkal inkább két alapvető célt szolgálnak. Egyrészt jelképesen a jó szerencsét, gazdagságot, sikereket hivatottak elősegíteni, másrészt segítik a (túl korai) részegség elkerülését.

HAGYOMÁNYOK ÉS JELKÉPEK
A legtöbb szilveszteri, újévi étkünket inkább a hagyományok miatt fogyasztjuk, kár is lenne ezeket feladni. Persze mindig választhatunk újabb receptet a már megszokott, unalmas ízek helyett. Ami biztosan nem hiányozhat ilyenkor az asztalról, az a lencse, a malac, a virsli és a pezsgő - de azt tudják például, hogy melyiket, miért fogyasszuk?

A hüvelyesek (lencse, bab, borsó) és más apró szemű étkek (rizs, köles, mák) könnyen beazonosíthatóan a pénzt jelképezik - a minél több, annál jobb jeligével. A lencsét egyébként nem csak mi, hanem más nemzetek is előszeretettel fogyasztják gazdagsághozóként: a németek sertéshússal, az olaszok kolbászba töltik vagy csülökkel vegyítik. A vegetáriánusok számára plusz információ, hogy bár a lencse és más hüvelyesek nem számítanak teljes értékű fehérjének, más növényi fehérjeforrásokkal (magvak, gabona...) párosítva már komplettálhatók (teljes értékűvé tehetők).
A halról is megoszlanak a nézetek. Egyrészt él az a nézet, hogy ahány pikkelye van, annyi pénzünk lesz, más elvek szerint pedig aki szilveszter éjjelén fogyasztja, annak elúszik vele a szerencséje. Régen - még a hűtőszekrény előtti időkben - egyébként a hal mellett szóló érv volt, hogy könnyen lehetett sózással és füstöléssel tartósítani. Ám mivel a tengeri népek konyhájának ma is elengedhetetlen kelléke, ezért ezekben az országokban a szilveszteri menüről sem hiányozhatnak a tenger gyümölcsei.De azért szeretünk szerencsések is lenni, ezért a ropogósra sült malacra bízzuk, hogy szerencsét hozzon. A sertés a fejlődés jelképe, amely a szerencsét is kitúrja a földből. És bár úgy tartják, elsősorban a csülke, farka, füle, körme hoz jólétet, azért bízzunk abban, hogy a húsa is. Néhány országban egyébként a malachús akkor a legjobb, ha minél zsírosabb (amivel dietetikusként vitatkoznék, de ha csak egy estéről van csak szó, talán megbocsátható). A baromfi és a szárnyasok húsával kapcsolatban azonban van némi ellentmondás: egyes nézet szerint elkaparják a szerencsét (a pulyka ráadásul mérgelődést hoz), egy másik szerint azonban az óévi gondokat repíti el.EGY KIS ZSERBÓT MÉG?
Mert persze nem csak a főételek, a sütemények is meghozhatják az új évi szerencsénket. A rétessel például hosszúra nyújthatjuk a gazdagságot. Aztán ott van a finn, karácsonyi mandulás tejberizsre hajazó svéd és norvég hagyomány desszertje, ahol például egy rizspudingba rejtenek el egy szem mandulát, és aki ezt megtalálja, garantáltan szerencsés új évnek néz elébe. De ha megnézzük, a klasszikus szilveszteri sütemények is általában kör vagy gyűrű alakúak, amellyel a teljességet igyekeznek megidézni.
VIRSLI - A HÚSTARTALOM A KULCSSZÓ!
Sokáig nem értettem, hogy mi magyarok miért eszünk annyi virslit szilveszterkor. Az ok részben az lehet, amit a sertéshús kapcsán már leírtam, másrészt könnyen és gyorsan elkészíthető étek, nem kell vele sokat pepecselni a konyhában. Ugyanakkor lehet, hogy nincs is különösebb oka, és vélhetően német hagyomány alapján terjedt el.

Mennyiség helyett minőséget - ez lebegjen a szemünk előtt virslivásárláskor. Válasszuk a minél nagyobb hústartalmút, ami az árból és a csomagolásról is kiderül. Mára a legtöbb márka árul szójamentes virslit is, ami nemcsak a szójafehérjére allergiásak, de a szóját nagyon nem szerető vásárlók számára is javasolható.

KÜLÖNÖS SZILVESZTER
Nem csak meleg ételt ehetünk szilveszterkor, a zöldségekre és a gyümölcsökre ilyenkor is számíthatunk! Ráadásul a szimbólumokra is adhatunk: a gránátalma magjai például a jólétet, a füge a termékenységet jelképezi. De ott vannak a spanyolok, akik például 12 szem szőlőt esznek szilveszter éjjelén az egyes hónapok szimbólumaként. Amelyik szem édes, az a hónap szerencsés lesz, amelyik pedig savanyú, arra bizony jó előre fel kell készülni.
És ahogy a káposzta, úgy bármilyen főtt zöldség is beleilleszthető a gazdagság iránti vágyunk alkotta menübe. Egyesek szerint azonban a zöld színű zöldségek egyenesen a zöld hasú dollárokat idézik meg. Érdekesség, hogy amíg a németek és hozzánk hasonlóan más közép-kelet európai nemzetek savanyítva fogyasztják (töltve vagy levesként), addig a dánok a fahéjjal, cukorral megszórt párolt káposztára esküsznek. Ízlés és szokás dolga.

PEZSGŐT ISZIK FENN A HOLD
Fogyasztásának pedig egyik indoka az, hogy olyan lesz az új év, ahogyan ünnepeltük a kezdetét. Vagyis éjfélkor gazdagságot hozó itallal kell koccintani, hogy az új évet is gazdagon tölthessük.
Mivel egykor a pezsgő előállítása sokáig tartott, ezért az alacsony hozama miatt luxus italnak számított, főleg a gazdagok itták. Az 1850-es évektől indult be a nagyüzemi termelése, ami már lehetővé tette, hogy a kevésbé tehetősek is koccinthassak vele ünnepekkor, szilveszterkor. Ugyanakkor máig megmaradt exkluzív italnak, amelyet különleges alkalmak idején bontunk fel.
Állítólag, ha egy keveset kiloccsantunk belőle a földre, akkor jövőre dőlni fog a pénz.
Ez persze gyakran szándékunk ellenére is megesik, ezért erre nem is kell külön készülnünk.
(24.hu)BÚÉK!
 


Válaszüzenet:

 szemark
        
2017-12-30 20:50:18   (10)
  Köszönöm, volt az írásodban pár újdonság a számomra.

Mi pedig tegnap a szőlőhegyen megfejtettük az idei bort, de a fejtés közben azért bedobtunk egy kis bőrös malacoldalast a sütőbe. A munka befejeztével, az ultiparti előtt igen jólesett.

A kép telefonnal készült, és nem lett beállítva olyan művészien a teríték, ahogy tőled az megszokott, de az ízét és az étvágyunkat ez nem nem rontotta el. :-)

B.U.É.K!
 Név:         Jelszó: