2018. május 21. hétfő - Konstantin
Gázpisztoly


NetHírlap / Fórum / Fegyverek /  EDC ( Every Day Carry ) kés és lámpatopik
Privát üzenetek

Kijelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Súgó
Fórumszabályzat

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
GSM, távközlés
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Eredeti üzenet:

 Pithecus
        
2017-07-15 18:51:17   (37407)
  A PTA Késmúzeum BASZKI (Bambusz Alapú Szerszámok és Kések Intézete) részlege végre egy igazi elkalandozó-magyari ősbicsakkal gyarapodott. Az ajándékba küldött eszközért hála és néhány üveg tokaji illeti a Popópuki szigetek öreg királyát, Kukinekinuku -t. A legendák szerint magyar vér is van benne, hiszen ősei jóízűen elfogyasztottak egy véreshurkát, amit egy magyar hittérítő receptje alapján és a hittérítő felhasználásával készítettek. De ez már egy másik történet.

A rendszeres múzeumlátogatók tudják, hogy Szúrágta szigetén (ma Szumátra) garázdálkodó nagyfa-szú* minden fát szétrágott, ezért amikor Pál vezér törzse** a szigeten kalandozott, kénytelenek voltak fűből készíteni a késeiket. Mert addigra már nem maradt egy vasuk se. Mikor az így készült késeket megmutatták a bennszülötteknek, azok bambán tátott szájjal csodálkoztak. "Bambulsz?" - kérdezték a palinézők.  A kérdés alapján a nagy, kemény füvet a bennszülöttek bambusznak kezdték nevezni. És úgymaradtak. De hogy miképpen került Szúrágtáról Popópukira a bicsak, az még további szorgos kutatást kíván.

Bár a nagyfa-szú nem rágta meg a fűbicsakot, az idő kegyetlen vasfoga bizony nehéz dióként elrepült felette és le is vizelte. A restaurálás nemes művészetét a Pithec Művek végezte a műtárgyon. Közben dokumentálták is, az alábbi felvétel restaurálás közben készült.
(Kép a Pithec Művek szíves engedélyével.)

Megcsodálhatjuk a régi magyar mesterek praktikus gondolkodásmódját, technikai ismereteit, pedig egy ismeretlen anyaggal kellett dolgozniuk, külföldön. Később bizonyára több példány is készült belőle barterre is, hiszen az ágyékkötős bennszülött kényelmesen tudta EDC-zni, az öntökönszúrás veszélye nélkül.

Szemmel láthatóan a mai bicskabubusok fixa ideáját is fakorszaki pontossággal teljesíti, azaz kellően középre zár. A nyél pimpelődése viszont nem volt preferencia az ősi tulajoknál. Nyilván, mert még egyik szót sem ismerték akkoriban.

A teljes egészében bambuszból készült késféle 24 gramm súlyú így még manapság is alkalmas EDC-re, akár zokniban, akár combfixben, ha a fémmentesség előírás.*** Méreteit tekintve a penge hossza 94 mm, a vastagsága 4 mm, a bicsak becsukott állapotban 110 mm.
* Anoputri jegyző Gesta Nagyfasúrum műve nyomán.
** A félreértések elkerülése végett meg kell jegyezni, hogy természetesen nemcsak a törzse, hanem mindkét lába és keze, továbbá a feje is ott tartózkodott.
*** "Fabicsakkal is ölhetni."  (régi magyar közmondás)


 


Válaszüzenet:

 swordmanus
        
2017-07-15 20:43:48   (37408)
  Na ezt találja meg a fémszkenner! :-) Név:         Jelszó: