2018. április 22. vasárnap - Csilla, Noémi
Gázpisztoly


NetHírlap / Fórum / Fegyverek / Flobert
Privát üzenetek

Kijelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Súgó
Fórumszabályzat

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
GSM, távközlés
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Eredeti üzenet:

 Zsolt75
        
2017-02-16 20:08:07   (1247)
  Egyébként a hüvely hosszúságán kívül mi a különbség a 4mm RZ kurz és lang között?
Nem is igazán értem, hogy ilyen gyíkfing kategóriában mi értelme van a két változatnak? Talán más-más fegyverhez fejlesztették őket?

 


Válaszüzenet:

 Poresz
        
2017-02-16 22:27:31   (1248)
  A 4 mm RZ Kurz és Lang hüvelyhossz-különbségére nem ismerem a választ. Teljesen jogos a kérdés, ha csak a töltényhüvely peremében található gyúelegy a hajtóanyag - ami így azonos mennyiségű -, akkor mégis minek töltünk levegőt a hosszabb hüvelybe? (Persze lehet eltérő minőségű a gyúelegy, de a kérdés még mindig él.)
Elméletileg a nagyobb térfogatú töltényhüvelybe - Vˇ0 a kezdeti térfogat a politropikus vagy adiabatikus állapotváltozásként modellezhető lövésfolyamat esetén - töltött azonos mennyiségű hajtóanyag kisebb maximális nyomást biztosít, azaz a fegyver teherviselő elemei alárendeltebb anyagminőségből készülhetnek. Gyakorlatilag pedig egyrészt nem tartok ott tudásban, hogy ezt kiszámoljam (szerintem elhanyagolható a hatása), másrészt a C. I. P. honlapján található táblázatban mindkét töltényre azonos a legnagyobb megengedett torkolati energia (hogy ebből hogyan lehet a méretezéshez nyomást számolni…).

.22 CB flóberttöltényről olvastam (Holloway: A Guide to handgun Cartridges - A Reference for Common Calibers), hogy a két hosszabb hüvelyű változat (.22 CB Short, .22 CB Long) rugós tárral rendelkező fegyverből megbízhatóbb: előbbi a .22 Short*, utóbbi a .22 Long és Long Rifle flóbertváltozata. Feltételezem, a 4 mm RZ Kurz és Lang esetében is az adogatási problémák kiküszöbölése a válasz.

* Most hirtelen nem találom, hogyan illik ide az Aguila .22 Colibri és Super Colibri tölténye. Most (péntek délelőtt) előkerestem az egy éve írt jegyzeteimet, de egyre jobban kezdek belekeveredni, mert előkerült a .22 BB Long is…
 Név:         Jelszó: