2016. július 29. péntek - Márta, Flóra
Gázpisztoly

Tisztelt fórumozók! A Nethírlap fóruma politikamentes fórummá alakult, politikával kapcsolatos topikok, hozzászólások törölve lesznek.

Túlélés

NetHírlap / Fórum / 

Fegyverek

  / 

Túlélés

    
    Oldal: előző oldal / 45következő oldal      bontás: 
Privát üzenetek

Bejelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Moderálás
Súgó
Fórumszabályzat

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
Fegyverek
GSM, távközlés
Hajózás
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Legfrissebb 20

Elit Lövészek Klubja! -Csak erős ideg...
OFF topic
Gázpisztoly humor - pergőtárcsás gp-...
IPSC , IDPA - szituációs lövészsporto...
Éles fegyverek, sportfegyverek, lőter...
Gázspray
Fegyverliberalizáció
Elöltöltős, cowboy és történelmi fegy...
Vadászfegyverek, vadászat
Katonai és rendvédelmi
Fegyvertokok, fegyvermarkolatok, kieg...
Fegyverfotózás
Túlélés
Céltávcső, Red-Dot, fegyveroptikák
EDC ( Every Day Carry ) kés és lámpa...
Versenyek
Ólomlövedékes, riasztópatronos, muzeá...
Kaliber + fegyveres szakirodalom
Gázpisztoly
Moderátor közleményei - fegyverek fór...


 Fortitu
    
2016-07-27 18:59:53  (2251)
  Ha jól nézem (?) az egyetlen esőálló modelljük a Jungle Hammock. Az £142.00. Szép álom, de olcsóbb lesz, ha inkább veszek valami ponyvát kifeszíteni a függőágyam fölé : ) Azért köszi a tippet, elmentettem az oldalt.Előzmény: borsodi (2249)
Válaszok
 


 Gianni atya
    
2016-07-27 17:20:47  (2250)
  Két hete jött meg innét a Frontline. Baromi korrekt és gyors volt a shop. Szerintem augusztus közepén lesz időm kipróbálni, már nagyon várom. Ponyva menedékben szoktam én is aludni. Ponyvák közül a Decathlonos ponyva nagyon nagyon bevált. Könnyű, strapabíró, nekem elég nagy (3m X 3m).
Előzmény: borsodi (2249)
Válaszok
 


 borsodi
    
2016-07-26 09:14:09  (2249)
  A "gyári" boltban ennyi... http://www.ddhammocks.com/products
Előzmény: Fortitu (2247)
Válaszok
 


 syb
    
2016-07-26 08:23:45  (2248)
  Valami hülye felgyújtotta. 3 nappal a leégése előtt voltam ott, az egyik kedvenc helyem volt.
Előzmény: Fortitu (2245)
Válaszok
 


 Fortitu
    
2016-07-25 21:51:44  (2247)
  Ez mondjuk nem veszélyes ár, én drágábban találtam "profikat", de majd lehet jobban körülnézek.Előzmény: borsodi (2246)
Válaszok
 


 borsodi
    
2016-07-25 21:48:01  (2246)
  Én mondjuk pont nem függőágyazom, pontosítanék a büdös életben nem aludtam eddig még semmilyen függőágyban. Ellenben iszonyat jókat tudok aludni ponyvamendékben (vagy akár anélkül is) egy sima derékaljal így igazából nem is nagyon vonz maga a függőágyas téma.

Egy alap szunyogháló nélküli DD Hammock 25Font (~9e FT), egy szunyoghálós 49Font (~18e Ft) hosszú távon ha szereted a függőágyazást szerintem ennyit megér. De hidegebb időben befog fagyni a feneked. :)
Előzmény: Fortitu (2244)
Válaszok
 


 Fortitu
    
2016-07-25 20:45:33  (2245)
  Amit szét lehet bszni, az szét lesz bszva, mi?...Előzmény: syb (2242)
Válaszok
 


 Fortitu
    
2016-07-25 20:44:40  (2244)
  Régebben ponyva alatt aludtam, ez egyben az esőponcsóm is. A függőágy sokkal kényelmesebb. A ponyva további hátránya, hogy nem véd a rovaroktól. Az álom az egy profi gyári függőágy lenne, tetővel, stb, de nem költök annyit rá, amennyibe kerül. Meg aztán az nem is annyira "túlélős" ugye :D Bár nekem elég volt párszor kipróbálni, hogy oké, tudok kényszermenedéket építeni, meg tudok is benne aludni, egyébként ez a természetjárás nekem inkább kikapcsolódás, hobbi. Szóval ha egyszer nagyon milliomos leszek, vagy valaki hozzámvág egyet, akkor majd lesz, és örülni fogok neki.

Előzmény: borsodi (2243)
Válaszok
 


 borsodi
    
2016-07-25 08:23:34  (2243)
  Nagy élmény lehetett!

Kérdés, sátor helyett a ponyva menedéket próbáltátok már? Igaz nagy esőben az is beázhat, de jóval könyebb és kompaktabb...
Előzmény: Fortitu (2239)
Válaszok
 


 syb
    
2016-07-25 08:09:48  (2242)
  "Nem egészen értem a rendeltetését,"
A vadászházat állítólag még Horthynak építették (nem vagyok benne biztos, talán a Spartacus ösvénnyel egy időben), mostanában olyan sokszor törték fel, hogy jobbnak látták nyitva hagyni. Így legalább egyben marad tán az ajtó, amíg ez a kunyhó is úgy nem jár mint a néhai Vasedény kh. (R.I.P.).
Előzmény: Fortitu (2239)
Válaszok
 


 janek10
    
2016-07-25 07:25:17  (2241)
  Köszönjük a beszámolót:)
Előzmény: Fortitu (2239)
Válaszok
 


 Fortitu
    
2016-07-24 23:19:25  (2240)
  Újraolvasva én is látok több helyesírási hibát, de egyrészt éjjel 11 van, másrészt nem merek beleszerkeszteni, mert a fórummotor szét fogja szedni az egész posztot.
Helyesen: Salabasinai-árokElőzmény: Fortitu (2239)
Válaszok
 


 Fortitu
    
2016-07-24 23:10:14  (2239)
 

2.nap


Reggel összepakoltunk, majd leereszkedtünk a völgybe, Bükkös patakhoz. Ez az a völgy, amire ráláttunk a táborhelyünkről. Nem kellett sokat mennünk, hogy megtaláljuk a térkép által jelölt vízesést.
Az út becsatlakozott a kék keresztbe, majd ez a kékbe, ezen az útvonalon mentünk tovább Szentlászló felé.Ezen a környéken végig táblák voltak kint az út mentén, amik  esetleges éleslövészetre figyelmeztetnek. A közeli Lom-hegyen egykor rakétatámaszpont működött, gondolom ehhez a honvédségi területhez tartozik/tartoztak az útvonal mentén bizonyos területek.Az Öreg-nyílásnál csatlakoztunk a kék jelzésre. A mi utunk északnak vitt, de később ezen az úton terveztünk továbbmenni, csak a másik irányba. Eddig a pontig tehát vissza kellett jönnünk még aznap, a táska pedig már csak olyan, hogy egyre jobban húzza az ember vállát. El is kezdtünk rajta gondolkodni, hogy le kellene rakni valahol a felesleges cuccokat - sátor, kaja, váltóruha, stb.A faluba beérve az út menti kútból feltöltöttük a vízkészleteinket, aztán megkerestük a turistaházat, amit a térkép is jelölt, hogy lerakhatjuk-e ott a csomagokat. A háznál egy telefonszámot találtunk, amit fel is hívtunk, de egyértelműen elutasító volt a válasz, pedig nem ingyen gondoltuk volna ezt a kis szívességet kérni.

Mint általában a falvak közepén, itt is találtunk egy vendéglátóipari egységet, ahol meg is pihentünk. A pultos lány nagyon rendes volt, és megengedte, hogy otthagyjuk a csomagjainkat. Az alma ciderem elfogyasztása után (minek kapcsán megkérdőjelezték a nemi identitásom), folytattuk tovább utunkat észak felé, a piros jelzésen, jelentősen könnyebb málhával. Így azért egészen más érzése volt túrázni.Kis pihenőt az Alpár forrásnál tartottunk. Itt egy hölgy vizet töltött flakonokba, ezért kb negyed órán keresztül ütemes rendszerességgel azt hallgattuk, hogy zub-zub-zub, ahogy öblítette a flakonokat.
A Spartacus ösvény bejáratánál egy tábla figyelmeztet, hogy ez egy veszélyes útszakasz, óvatosság, felkészültség, felszerelés(!)... Hát nem tudom milyen útvonalon jártak ezek. Ez egy könnyen járható, jó kis turaútvonal, semmi extra veszély, vagy nehézség nincs rajta. A kilátás sem annyira szép, mint a Vadálló kövektől, vagy a Prédikáló székről, ahol 2 éve voltunk. Szóval nyugodatan nekiállhat akárki végigjárni ezt az útvonalat, Szentlászlóról ez a kis kör minden gond nélkül pár óra alatt teljesíthető rosszabb edzettséggel is.Pár kép útközben a Jenő kunyhóról, valamint az útról:


Érdekes, hogy simán nyitva volt. Nem egészen értem a rendeltetését, de aranyos kis házikó.A Spartacus ösvényt végigjárva a zöldön mentünk vissza Szentlászlóra. Szerencsére senki nem adta el a cuccainkat, meg volt minden. Innen továbbindulva már nekiálltunk lassan táborhelyet keresni.

A térképen jelölt Lenkó emlékmű közelében találtunk egy fedett beállót, kiépített tűzrakóhelyekkel. Ennek közelében táboroztunk, átkelve a patak másik oldalára. Tábort vertünk, tüzet raktunk, megvacsoráztunk, és ezen az éjjelen sem maradtak el a szentjánosbogarak.3. nap


Reggel félálomban a tudatosság határán érzékeltem, hogy dörög az ég. Próbáltam elhessegetni a dolgot, hátha ha úgy teszek, akkor tényleg nem lesz eső. Aztán eljött az a pont, amikor már nem lehetett halogatni a dolgot... Felkeltem a függőágyból, felvettem a bakancsomat, gyorsan leakasztottam az ágyat, és elkezdtem összepakolni.

Első lecke, hogy ilyenkor először az esőkabátot kell elővenni, de reméltem, hogy mire elered már a fedett helyen leszek.

A sátorban igyekeztek tovább halogatni a tények tudomásul vételét, ezért ők még egy kicsit később keltek. Én éppen össze tudtam mindent csomagolni, mikor eleredt az eső, csak az esőponcsómat nem vettem elő. Gyorsan bevetettem magam a nagyobb Tescos sátorba - csak amíg előveszem a cuccomat. Ez idő alatt sikerült elég rendesen elázni, a sátor annyit ért, mintha ott se lett volna. Ezek tényleg csak arra jók, hogy a fesztiválozók ne a placc közepén szexeljenek.

Régóta gondolkodom egyébként a függőágy vízhatlanításán. Sajnos a poncsóm ehhez kicsi, szóval egy nagyobb ponyvát kellene cipelni. Volt már ilyen esőnk éjjel, akkor úgy oldottam meg, hogy a poncsóból csináltam egy menedéket, de a függőágyban aludtam, amíg lehetett. Aztán amikor tényleg eleredt az eső, akkor bemásztunk a poncsó alá és ott kuporogtunk ketten. Szóval ezt a dolgot majd át kellene gondolni.. kellene találni valami nagyméretű, de nagyon könnyű, vékony sátorponyvát, amit a függőágy fölé lehet feszíteni.

Ekkor még nem tudtuk biztosan, de a kis Decathlonos sátor, amiben öcsém aludt 5 csillagosra vizsgázott. Nagyon jó vétel volt neki, olcsó, kicsire összecsomagolható és egyáltalán nem ázott be. Mindenesetre ő is lerohant velünk a tető alá alsónadrágban, miután a cuccait összekapkodta.

A tető alá érve kiteregettük az elázott cuccainkat. Ekkor volt hajnali fél 6, és vártuk az eső végét.Egyszer csak megjelent egy lány gumimatraccal a feje fölött. Mint kiderült, ők egy kissé arrébb táboroznak. Egy részük nem készült fel ilyesmire, se esőkabát, se sátor. Valamivel később még páran megjelentek tőlük. Tüzet raktunk a tető alatt, hogy ott megszárítkozzunk, és teát tudjak csinálni. Szóval kellemes társaságunk volt a reggelihez : )

Amikor nagyjából elállt az eső, visszamentünk a táborhelyre a patakon átkelve. Nem áradt meg annyira, hogy ne tudjunk átkelni egyből ott, ahol korábban. A Tescos sátorban maradtak ott cuccok, elázott egy Jókai kötet többek között, meg ruhák is.Miután befejeztük a szárítkozást, cihelődést, erősen gondolkodtunk, hogy a sátrat otthagyjuk egy kukában, de mivel nem saját, hanem kölcsön kérték, ezért inkább mindent szépen összecsomagoltunk.


Továbbindulva találkoztunk még sátorozókkal, akiknek még 9 körül sem volt kedvük kimászni a vizes erdőbe:A kékről a pirosra csatlakozva megkerestük utolsó úticélunkat, a Salanasinai-árkot. A térképen a figyelmeztető felirat szerint nehezen járható. Itt teljesen jogos volt a figyelmeztető felirat! A túránk talán legszebb és legizgalmasabb szakasza volt, de tényleg nagyon nehezen járható. Sok helyen egymásnak adogattuk le a táskákat, sokszor fenyegetett a vízbe esés veszélye is. Örültem a jó bakancsomnak, talán én jutottam le egyedül száraz lábbal, pedig többször bokáig merült az ember.
Abban reménykedtem, hogy egyenesen elérjük az aszfaltutat, azt követve pedig simán visszaérünk a kocsihoz, de utunkat állta egy “híd”. Itt felmásztunk a völgyből, de vissza már nem mentünk, inkább az irányt tartva földutakon indultunk el a kocsi felé.


Nem sokkal később már hazafelé tartottunk az autóban, sok új élménnyel és emlékkel.Előzmény: Fortitu (2221)
Válaszok
 


 Gianni atya
    
2016-07-19 17:21:55  (2238)
  Azt hiszem, hogy az ökölszabály: Ha már füstöl, akkor kell még 50 keményet húzni. (Csak a pofám nagy, nekem se sikerült eddig.)
Válaszok
 


 syb
    
2016-07-18 14:03:07  (2237)
  Igaz, van porszáraz cseréplécem, kipróbálom azzal is.Előzmény: borsodi (2236)
Válaszok
 


 borsodi
    
2016-07-18 13:47:22  (2236)
  A fa nedvesség tartalma nagyon meghatározza azt, hogy mennyi parazsat tudsz össze fúrni. Másrészt pedig minél nedvesebb a fa annál jobban csúszik, tehát a súrlódással sem képződik hő. Az egyedüli rész ahol az a jobb ha csúszik/forog az a tokmány, ajánlott belerakni egy összepréselt levelet, vagy akár beleköpni. Ráadásul nem is mindegy milyen fákat párosítasz össze!

Viszont! Az, hogy füstöl nem azt jelenti, hogy van parázs! Ezt sose felejtsd el, általános tapasztalat, hogy ha már füstöl onnantól kezd jó lenni, még nyomni kell és nem szabad abba hagyni.

Nyugodtan próbálkozz sütőben szárított cserépléccel, hogy legyen sikerélményed!
Előzmény: syb (2235)
Válaszok
 


 syb
    
2016-07-18 13:26:49  (2235)
  Hát ezt próbálom mondani. Töménytelen sok füst és kidóbódott barna fapor, iszonyat forró mindkét darab, de nincs élő parázs amit felfújjak. Semennyi sem! Ahogy a sikamikát/fúrást abbahagyom, a füstölés is leáll :(
2 dologra gondoltam (na jó, 3 de a 3. hogy jön ide?):
 -  Keveset gyengén csinálom. Ennek ellentmond a töménytelen füst és az elfüstölt fa mennyisége
 - Nem  jó fát választottam. Az eke esetében az alap egy alkaromnyi vastag nyárfa ág (mint a linkelt videóban), az eke meg 1,5 hüvelykujjnyi vastag, talán meggyfa ág.
Fúró esetében már nem emlékszem, lehet, hogy ugyanazok az anyagok, más méretben. Lehet, nincsenek eléggé kiszáradva?Előzmény: borsodi (2234)
Válaszok
 


 borsodi
    
2016-07-18 12:29:11  (2234)
  Inkább ezt a videót javaslom:
https://www.youtube.com/watch?v=K0Wa0KCP2F8

A megfelelően száraz és kemény fa kiválasztásán nagyon sok minden múlik! Próbáltad "felfújni"?
Előzmény: syb (2232)
Válaszok
 


 Fortitu
    
2016-07-18 12:13:26  (2233)
  Én csak a szikravetőig jutottam. Nem gyújtotta be az élesztéket, ha nagyom finoman fújtad?
Előzmény: syb (2232)
Válaszok
 


 syb
    
2016-07-18 10:39:16  (2232)
 
Én itt láttam egy jó videót róla, de mindegy is, hogy fúró vagy eke. Mindkettőből több centit elfüstöltem, tonnaszám dobódik a barnás por, de sehogy sem sikerül élő parazsat előállítani. Nem tudom mit csinálok rosszul.
Az ekét pont úgy csináltam mint a fenti videón, csak nekem hosszú percekig füstölt (mod: mármint amíg sikáltam) mégis 0 parázs.
:(
Az üzenetet a felhasználó 2016-07-18 10:40:10-kor módosította.
Előzmény: borsodi (2231)
Válaszok
 


 borsodi
    
2016-07-18 10:23:33  (2231)
  Olyan embert még sosem láttam aki tűzekével eljutott volna a tűzig... De az íjas tűzfúróval kapcsolatban kérdezz nyugodtan.
Előzmény: syb (2230)
Válaszok
 


 syb
    
2016-07-18 08:30:08  (2230)
  Van itt olyan, akinek sikerült már tűzfúróval vagy tűzekével tüzet csiholni?Válaszok
 


 bel
    
2016-07-17 12:46:29  (2229)
  Szia,

En is varom a masodik reszt.

BelElőzmény: Fortitu (2221)
Válaszok
 


 janek10
    
2016-07-16 13:25:42  (2228)
  Persze hogy érdekel ! :)
Előzmény: Fortitu (2221)
Válaszok
 


 roland7
    
2016-07-16 11:52:25  (2227)
  Szívesen olvasnám én is a folytatást.
Előzmény: Fortitu (2221)
Válaszok
 


 Poresz
    
2016-07-15 15:56:36  (2226)
  Egy próbát megér. Halat szoktak agyagban sütni. Szokatlan, na.
Előzmény: stevesmith79 (2225)
Válaszok
 


 stevesmith79
    
2016-07-15 15:11:04  (2225)
  Kölyökkoromban iszapba / sába burkoltuk a kolompért, hogy megvédjük a szénnéégéstől.Előzmény: Poresz (2224)
Válaszok
 


 Poresz
    
2016-07-15 14:31:29  (2224)
  "Néhány krumplit simán bedobtam a parázsba, ami már inkább meleg hamu volt. Így még soha nem sütöttem, féltem, hogy az egész odaég, de meglepően jó és ehető lett a végeredmény."

Külön köszönöm, hogy - vélhetően akaratlanul - kipróbáltad és igazoltad Makrai ales Primitív ételkészítés című írásában olvasható sorait: "Az egyetlen étel, amelyet tűzben készítünk, a sült krumpli. A gumót egyszerűen tegyük a máglyába. Csupán arra kell vigyázni, hogy minden irányból hőt kapjon. Amikor már a feketére égett héja repedezik, egy bottal ki lehet piszkálni. Pár perces hűlés után vastag, erős kérge könnyedén leszedhető."

Mivel elég jóban vagyunk, egy kicsit verem a csalánt azzal, hogy legyél szíves folytasd - és húzz szánkón (habár a minőségi szánkózáshoz hó is kell [© Merényi Dániel]). :-)
Előzmény: Fortitu (2221)
Válaszok
 


 Scofield
    
2016-07-15 14:16:44  (2223)
 


Érdekel!
Előzmény: Fortitu (2221)
Válaszok
 


 swordmanus
    
2016-07-14 23:17:18  (2222)
  Várjuk a folytatást!Előzmény: Fortitu (2221)
Válaszok
 


 Fortitu
    
2016-07-14 22:21:51  (2221)
 

A pilisi szaloncukor túra


Egy nem oly régen volt hétvégén célba vettük a Pilist, pontosabban Szentlászló környékét. Pénteken délután indultunk Csobánka közeléből a Holdvirág árkon keresztül Szenlászló felé, onnan tovább északra, Spartacus ösvény, vissza Szenlászlóra, majd a Salabisinai árkot érintve vissza a kocsihoz. A térképen ez egy masnit ad ki, aminek a közepén Szentlászló van.

Ha valaki szeretné ugyanezt a környéket bejárni, akkor alternatívaként lehet Szentlászlóról két körtúrát is csinálni.


A 0.nap.

A pénteki napot kivettem szabinak, az indulást pedig délutánra terveztük, szóval nem kellett korán kelnem. Ezt kihasználva lementem névnapozás címszóval Alsóörsre egy kis nyaralóba csütörtökön munka után. Az meg már csak úgy van, hogy ilyen helyeken szokott lenni bor meg pálinka, a birkapörköltről nem is beszélve. Tehát csupa jó dolog, a jó dolgokért meg mint tudjuk fizetni kell... ha máshogy nem, hát egy kis másnapossággal.

Mivel a nyaraló nagyjából tele volt, egy szőrös férfival pedig nem szerettem volna esetleg összebújni, ezért a kocsimban aludtam. A sátorozás még opció lehetett volna, de annál kényelmesebb a kocsi szerintem, meg a fene se gondolkodik ilyenkor előre ; )

Reggel - mit reggel, hajnalban - egy konténer szállító teherautó hangjára ébredtem, ami pont a résnyire húzott ablakom mellett állt meg, minimum 10 percig, járó motorral. Aztán a szomszéd, akihez jött, még megkérdezte, hogy nem tudok-e felváltani egy tízezrest. Nem tudtam.
Birkapöri, gitár, nyár
Egy kis hagyományőrzés (az őseink is kiszuperált matracokon gyakoroltak)

1. nap

Maradjunk annyiban, hogy az előző estét lehetett volna kevésbé görbére… Korábban voltak még terveim erre a napra, de aztán ez arra redukálódott, hogy rókázás nélkül el tudjak jutni délután találkozni a többiekkel. Otthon még szundítottam egy-két órát, próbáltam minél több vizet inni, majd összecsomagoltam a nagyjából összekészített cuccokat. Féltem, hogy mi mindent fogok otthon felejteni, de aztán szerencsére semmi túl fontosat. Az ember amúgy is minél többet túrázik, annál több cuccot dobál ki a táskájából, mert tudja, hogy minden egyes dekát gyűlölni fog.

Miután összeszedtük egymást (két öcsémet és egy barátunkat), elindultunk kocsival Csobánkára. Pontosabban attól egy kissé északabbra parkoltunk, ott ahol a piros kereszten el tudunk indulni.

Valamivel 4 után indultunk - erre a napra a terv annyi volt, hogy végigjárjuk a Holdvilág árkot, majd minél előbb keresünk egy táborhelyet. Nem is kívántam többet.A Holdvilág árokról annyit kell tudni, hogy egyrészt nagyon szép, másrészt már az ősidőkben is volt itt valamiféle emberi tevékenység, azt viszont senki nem tudja pontosan, hogy mi. Annyi bizonyos, hogy ezen a területen tárnák találhatóak az andezittufában, amik akár 20 méter hosszúak is lehetnek. Valószínűleg fémet bányásztak itt, bár ezt is cáfolják. Több helyen halomba rakott szikákat, valamint faragott sziklafalakat is találtak, ezért felvetődött, hogy esetleg temetkezési helynek is használhatták ezt a területet. Egyesek Árpád fejedelem sírját is itt sejtik. Ne feledjük, hogy a Pilis igen régóta szakrális helnyek számít, talán a leginkább szakrális hely Magyarországon, szóval sok érdekesség kiderülhet még. Egyébként most is régészeti feltárások folytak ezen a területen.
Nem túl nehezen járható, de izgalmas út, ajánlom akár rövid kirándulásra is ezt a környéket tapasztalatlanabbaknak is.

Ezután a piros kereszten haladtunk tovább egészen a Lajos forrásig. Ezen a helyen nagyon sok turista út fut össze, autóval is megközelíthető. Most is többen töltöttek palackokba vizet itt. A forrás nagyon bővizű - rémlik egy olyan adat, hogy a Pilis legbővizűbb forrása, de most nem találtam erről infót, szóval ezt tessék fenntartásokkal kezelni.Megpihentünk pár percre, feltöltöttük a kulacsokat forrásvízzel, majd folytattuk az utunkat a zöld háromszögön egészen a Kőrösi Csoma Sándor kilátópihenőig. Innen annyira szép volt a rálátás a völgyre, hogy nem is akartam továbbmenni, szerettem volna, ha reggel erre ébredek.Szokás szerint azért beljebb mentünk az erdőbe, hogy ne közvetlenül a pihenőhelyen, vagy az út mellett táborozzunk. Én maradtam a jól megszokott függőágyamnál, plusz volt még nálunk egy nagyobb és egy kisebb sátor. A nagyobb egy Tescos sátor, a kisebb másfél személyes pedig egy Decathlonos. (Ez később még érdekes lesz : ) )

Így estére már enni is tudtam, készültem szalonnával, hagymával, krumplival, hogy csinálok egy jó kis alufóliába csomagolt vacsorát. Hát az alufóliát azt otthon felejtettem, de megoldottam - csináltam egy nyársat és arra húzkodtam fel az ételt. Néhány krumplit simán bedobtam a parázsba, ami már inkább meleg hamu volt. Így még soha nem sütöttem, féltem, hogy az egész odaég, de meglepően jó és ehető lett a végeredmény.A szokásos babaseggtörlős fürdéskor egy kullancsot találtam a bal vállamban, gyorsan ki is szedtem. Szerencsére nem szeretnek, szökőévente egyet ha találok magamban, de oda kell rájuk figyelni.Éjjel aztán, amikor már majdnem aludtam a szabad ég alatt a függőágyban (az idő nagyon jó volt, csak a lábam dugtam be a hálózsákba, szerencsére szúnyog sem volt sok), arra lettem figyelmes, hogy valami fényes elhúz a szemem sarkában. Mikor jobban körülnéztem, akkor vettem észre, hogy szentjánosbogarak röpködtek az erdőben a sötétben világítva. Soha nem láttam még ilyesmit, szóltam a többieknek a sátorban, ők is kidugták a fejüket nézelődni. Volt, hogy egy tucat is cikázott egyszerre, fotót persze esélytelen ilyesmiről készíteni. (Meg a fényképezőgépemet is otthon hagytam, így csak telefonnal fotóztunk, de nem lettek túl rossza a képek.)

Folyt.köv.

Mára ennyi, mert aludnom is kell valamikor, de a maradék két napot is le fogom gépelni - persze csak ha érdekel titeket : )
Válaszok
 


 szkita
    
2016-06-20 16:58:04  (2220)
  2002 sz. hsz.

2 éve taposom,egyenlőre jól bírja és még mindig nem ázik be,harmatos fűben sem.
Előzmény: stevesmith79 (2200)
Válaszok
 


 stevesmith79
    
2016-06-20 12:26:40  (2219)
  Köszönöm a tippet. Sajnos a gyári mintabolt látogatása a távolság miatt nem lenne gazdaságos, de másnak még jól jöhet :)Előzmény: Bokros (2218)
Válaszok
 


 Bokros
    
2016-06-19 12:45:25  (2218)
  Nekünk a Planika teljesen bevált. Szlovéniában, közel a magyar határhoz Turnisceben van a gyári mintabolt. Okosba meglehet 0% áfával is. ( ott 22%) amivel már a legkomolyabb is becsúszik a 100 € alá.
Előzmény: stevesmith79 (2210)
Válaszok
 


 stevesmith79
    
2016-06-13 17:09:43  (2217)
  Szep vizsi, gratulalok!

A Vizslatura miatt (is) kene a bakancs, az ebek szeretnek kirandulni, nameg kivancsiak vagyunk, mit muvelne a mi gyagya vizsink, ha osszeeresztenenk 80-100 fajtatarsaval :)

Egy veletlen soran megismerkedtunk az egyik szervezovel (Guns - connecting people), aztan o is meselt szep torteneteket kutyakrol, gazdikrol. Azert remeljuk, hogy a joszagok jol erzik majd magukat.Előzmény: Glasser (2214)
Válaszok
 


 stevesmith79
    
2016-06-13 17:02:56  (2216)
  Rendben, megnezzuk a javasolt markakat, aztan jelentkezem, hogy mire jutottunk.Előzmény: syb (2215)
Válaszok
 


 syb
    
2016-06-13 10:09:08  (2215)
  Amit mostanában árulnak, azokat nem nagyon ismerem. Eltűntek az ismert márkák (és az árakat is kissé alátippeltem) mióta nem kellett vennem (nekem az utóbbi 5 évben egy zamberlan kevés varrásos-egydarabbőrős bakim van).
Viszont a Lomerek nem rosszak és most lehet, hogy kapsz 30 alatt.
Jók még a TNF-ek, de azok már félúton vannak árban a komoly bőrbakik felé. Trezetáról sem tudok rosszat mondani, masszív, tartós, 4 év után is jól bírja a vizet, pedig egy textil-velúr szerkezet De az is már 40 + :(
30 alatt vagy kifogsz egy akciót vagy Olang, Grisport, Decathlon saját márka. Ezekkel nincs tapasztalatom.

Szerintem mindenképpen boka fölé érőt érdemes nézni és feltétlenül olyant, amin legalább elől az orrán gumi védőpánt van.


Előzmény: stevesmith79 (2210)
Válaszok
 


 Glasser
    
2016-06-13 09:58:16  (2214)
  Szoktunk menni, masik topiktarsal is talalkoztunk mar:-)

Mostanaban hanyagoltuk, mert sok volt a teblabolas, kisgyerek babakocsi piheno stb...
Volt tura ahol a kutya is sietett, Kamaraerdon 3 csoportal elobb vegeztunk, mint ahogy indultunk:-)Előzmény: stevesmith79 (2212)
Válaszok
 


 Glasser
    
2016-06-13 09:49:34  (2213)
  Sajnos nem lesz egyszerü, 10 éve a 12 e Ft többet ért mint most a 30e:-(

Én találtam a peramétereidnek elvben megfelelőt, csak baromi gyorsan szétment, majd este rakok be képet.
Kényelmes volt, szellős vizálló, 70€ és a végén baromi nagy csalódás:-(
Timberland (tipust nem tudom) mindenki kerülje el messzire.Előzmény: stevesmith79 (2210)
Válaszok
 


 stevesmith79
    
2016-06-13 09:46:17  (2212)
  Vizslatura? :)Előzmény: Glasser (2211)
Válaszok
 


 Glasser
    
2016-06-13 09:37:30  (2211)
  Ha már szobakerült.
Inkább nyári használatra, kutyás turázáshoz (terep max. amit a vizsla is bir) van valakinek ötlete, vagy tapasztalata? Jo lenne ha vizálló valamenyire, de nem ragaszkodok a full bör kivitelhez. Egyenlore befuto a Meindl air revolution, de ha van jobb megoldás, ne titkoljátok:-)
Árban max. 70-80e a keret.
Válaszok
 


 stevesmith79
    
2016-06-13 09:24:49  (2210)
  Koszi a hozzaszolast. Azota atgondoltam a dolgot, valoban inkabb egy olcsobb bakancs lenne a megfelelo. Tudnal ajanlani valamit 30-ig?

Nezegettem a Fortitu forumtars altal ajanlott Haix AirPower P7 bakancsot is, de azt nem talaltam itthon. Nem tudom, mennyire erdemes kutakodni a rendor/katonai bakancs vonalon.

A tartossagrol: az emlitett teli bakancsomat minden telen hordom, amiota megvan. Volt egy hasitott bor bakancsom, amit kb. 10 eve vettem 12e-ert es az is kibirt 5-6 evet ugy, hogy tavasztol oszig abban jartam. Szerintem jo vetelnek szamitanak.

Előzmény: syb (2208)
Válaszok
 


 syb
    
2016-06-13 08:26:00  (2209)
 
Ezt az orbitális hülyeséget... én azért az figyeltem volna meg, ahogy ez a nagyon megfigyelő-megmondó ónagyokos cipel a trópuson mondjuk 2 liter vizet, félcipőben.Természetesen némi ín edzéssel (OMFG), boka ruganyossággal és némi fáslival megoldva.
Megyek beveszem a nyugtatómat.


Az üzenetet a felhasználó 2016-06-13 08:26:27-kor módosította.
Előzmény: Poresz (2203)
Válaszok
 


 syb
    
2016-06-13 08:21:31  (2208)
  "mind a négy évszakban használható, (lehetőleg egybefüggő) bőr bakancs, minél kevesebb varrással, textilbetét nélkül"

Én egy ilyent tudok, az a Hanwag Yukon. Az ára nemkedvező, sőt nagyon nem. Ha három év alatt egyszer sem voltatok terepen -és nem akarsz ezen gyökeresen változtatni- akkor minek akarsz prémium kategóriás bakancsot?
Azt tudnám ajánlani, hogy vegyél egy membrános nubuk bakancsot max 30-35-ért és az a 2-3 év alatt, amíg tart a membrán (utána is bakancs maradhat), használd szénné. Ennyi idő elég lesz ahhoz, hogy kialakuljon a pontos, feladathoz igazodó igényed. Ha az előző bakancsod óta ez már megtörtént, rendszeresen túrázol, hegyi terepen is, sokat is, télen is (vagy ha csak úgy van fölösleges 160-180 ezred 2 pár bakancsra), akkor irány a túrabolt és vegyél 2 HW Yukont.

BTW, a tartósság a használat arányában vizsgálandó. Ha felteszed a
polcra a Hanwagot, még az unokáid is csodálhatják majd.Előzmény: stevesmith79 (2200)
Válaszok
 


 stevesmith79
    
2016-06-12 13:20:53  (2207)
  Tetszik.Előzmény: Bokros (2205)
Válaszok
 


 bimba
    
2016-06-12 13:16:33  (2206)
  +1
Előzmény: Poresz (2203)
Válaszok
 


 Bokros
    
2016-06-12 12:41:16  (2205)
  " Mintegy 400 év alatt elértük, hogy az ágyúk csöve menet közben is előre nézzen, miközben a hadtáp 2000 év alatt sem tudott egy használható lábbelit produkálni"
( Erwin Rommel vezértábornagy a rohamlöveg parancsnokok kibocsátó ünnepségén 1944.ben)
Előzmény: Poresz (2203)
Válaszok
 


 numizmata
    
2016-06-11 17:37:21  (2204)
  Nagy kar, az izelitobol akar jo is lehetett volna.
link
Előzmény: bel (2198)
Válaszok
 


 Poresz
    
2016-06-10 13:47:55  (2203)
  Mindenek előtt olvasd el ezt. (Túlélni a Természetben blog)

Létezik különvélemény is a bakancsról:

"A bakancs mint az erő mítosza

A bakancsokban és a szűkre szabott cipőkben túlságosan össze van húzva a láb, a bakancs túl jól tartja a lábat, melynek a természetes izomzata ezért teljesen átalakul: emiatt aztán a gyakorlott túrázók nem is tudnak mást tenni, mint »esküdni a bakancsokra« - hisz nem is bírnák máshogy. A legmeredekebb, legsziklásabb, legtechnikásabb magashegyi alpesi vidékeken is boldogan lehet egy mezei Altrával menni (10-15 kilós hátizsákkal is), ha a lábat szépen megerősítettük mezítlábas és Altrás túrázásokkal. Egyedül lefelé menet kell jobban vigyázni, de megfelelő tapasztalattal és boka-ruganyossággal, esetleg bokakötéssel mindent meg lehet oldani. - A bakancsok tehát kívülről az erő látszatát adják, ám épp a gyengeség jelei; a láb nem úgy helyezkedik el a cipőben, mint a test az autóban: a terepjáró itt nem valódi előny.
A környezet elleni védelem érvei is csak speciális esetben állnak helyt: erdészeknél, vadászoknál; vándorlás közben azonban a láb nem fázik például, az elemek elleni extra védelem pedig el van túlozva, rendes cipőkkel is meg lehet ezt oldani. Egy echte vándor számára a bakancsból adódó extrém többletsúly, mely a háton sokszorosan érződik (200 gramm plusz a lábakon olyan, mintha egy kilogrammal több lenne a háton) messze nagyobb hátrányokat jelent ezeknél a terepjárós előnyöknél. - Figyeljük meg mondjuk a Blank on the map c. dokumentumfilmben, ahogy a szúrós, technikás, csúszós trópusi vidéken a fehérek hatalmas terheivel megrakodva hogyan menetelnek vígan a bennszülöttek, s milyen szánalmasan fest az echte angol Attenborough a masszív bakancsával, erős, otromba heelstrike-jával." A vándor és a lába. (Nietzsche-Zarathustra - Még mindig csak emberi blog)
Előzmény: stevesmith79 (2200)
Válaszok
 


 stevesmith79
    
2016-06-10 12:49:28  (2202)
  Koszi a valaszt.

Az Olang is textil-hasitottbor volt es a textil reszek szakadtak szet a varras mellett ott, ahol hajlik a cipo.Előzmény: Golbat (2201)
Válaszok
 


NetHírlap / Fórum / Fegyverek / Túlélés
      Oldal:  / 45      bontás: 


Név: 
       Jelszó: