2018. április 23. hétfő - Béla
Gázpisztoly

Tisztelt fórumozók! A Nethírlap fóruma politikamentes fórummá alakult, politikával kapcsolatos topikok, hozzászólások törölve lesznek.

Kvantumfizika

NetHírlap / Fórum / 

Tudomány

  / 

Kvantumfizika

    
    Oldal: előző oldal / 2következő oldal      bontás: 
Privát üzenetek

Bejelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Moderálás
Súgó
Fórumszabályzat

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
Fegyverek
GSM, távközlés
Hajózás
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Legfrissebb 20

Macskaklub
"RÉGIMÓDI" TOPIK III.
Zabálnivalók...
Híd
KAJA - főzőcske topic
Elmélkedések a Világ működésével kapc...
Dual-sim készülékek
Chrysler Voyager / Grand Voyager
"Jónak" lenni Jó
Időjárás
CHRYSLER STRATUS, CHRYSLER SEBRING
Természetfotózás
Forza Schumi...
Csepptankos Jawa
Hétköznapi viselkedéstan
Női dolgok: kézimunka,kávé-csevegés
SuEllen bungalója
Fák, bokrok, és virágok, ill. ami köz...
Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország...
Tanulságos filmek


 cseppkő
    
2009-12-29 23:26:55  (80)
  Tudjátok a tudomány és a technika szempontjából a fotonok teleportálása tulajdonképpen nagy dolog, de fizikailag semmi. Ez egy létező képessége a elektronoknak a fotonoknak, hogy egyik helyről a másikra fénysebességgel átzúg. Ez a teleportálás, mint fizikai bravúr megvalósítható de csak ilyen mértékben soha nem lesz megvalósítható hogy emberi testet teleportáljanak, viszont emberi lélekenergiát igen, ha a testet addig, életben tartják. Bizonyos szempontból hasznos lehet ha pl. Egy űrhajónak veszélyes lenne landolni egy idegen bolygón, viszont a teleportált emberi lélek mindent látni lenne képes majd visszatérve elmesélni.

Ne tévesszen meg benneteket a lélek szó nem vallási értelemben írtam csak azért nevezem ezt a test-energiát léleknek mert egy-- ettől élő az élő. kettő --mert nem jutott nekem sem jobb az eszembe, kéznél volt-e fogalom. ---egyébként emberforma mágneses szálaknak rajzolata, ezen fut a gondolatunk és ezen keletkezik az érzelem. Nem pedig az agyban. az agy képi info és egyéb olyan mint egy számgép memo---ezzel játszik a lélek szála mikor keresi gondolataihoz a képi és egyébb emlékeket a számgépen---igy születik a fantázia és igy születik a multunk emléke.


Előzmény: Placido (76)
Válaszok
 


 Tubes
    
2009-12-27 12:45:40  (79)
 
Szeretnék én is egy kérdést feltenni a kvantumfizikával foglalkozóknak .A dízel üzemű gépek ön gyulladása és a kavitációs robbanásnak van e köze egymáshoz?


Előzmény: Norbert (77)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-12-17 06:30:41  (78)
  Norbert,
akkor kezdd el Te!
Válaszok
 


 Norbert
    
2004-10-10 01:06:40  (77)
 

Miért van az, hogy egy kvantumfizika fórumon senki nem beszél a kvantumfizika igazán érdekes, alapvető és mély gondolatairól? Pl.: Miért kvantált a természet leírását szolgáló fizikai modell? Nagyon örülnék, ha valaki választ tudna adni erre a kérdésemre.


Az üzenetet a felhasználó 2004-10-10 01:07:19-kor módosította.
Válaszok
 


 Placido
    
2004-08-20 08:06:08  (76)
  Gibson,
Healey és Hailey nem ugyanaz a szerző, Healey írta a Gyökereket és mást nem is ismerek tőle. Haileyt már vagy húsz éve (de lehet több is) olvastam először, a Rémület a lwevegőben című könyvét. Ezt követte a Repülőtér, amelyből egész filmsorozatot csináltak, és jöttek az általad felsorolt művek, amelyek közül persze a Végső diagnózis ma már igencsak korszerűtlen állapotokat tükröz (és Magyarországon már régóta különvált egymástól a kórházhigiénikusi és a kórbonctani-kórszövettani tevékenység). Amiket felsoroltál, azok mind megvannak nekem is, meg még a Hírhajsza és a Keserű pirula, ami éppen az elmúlt évtizedben lett nálunk is időszerűvé.


De most egy másik cikket hoztam:


Teleportálás a Dunán keresztül

Osztrák tudósoknak hatszáz méteres távolságra sikerült teleportálniuk fotonok kvantumállapotát, a Duna alatt áthúzott optikai kábel segítségével. A teleportációnak a jövő szupergyors kvantumszámítógépeinek fejlesztésében lehet szerepe.


A bécsi egyetem és az osztrák tudományos akadémia kutatói egy optikai kábelt húztak át egy csatornán a Duna alatt, így kötöttek össze a Duna két oldalán két laboratóriumot, írta a BBC.

A kábel kapcsolatot hozott létre a két labor között, melyeket a kutatók hagyományosan Alice-nak és Bobnak neveztek el. A kapcsolat lehetővé tette a fényrészecskék kvantumállapotának átvitelét a küldőről, vagyis Alice-ről a fogadóra, Bobra. A csoport a Nature tudományos lapban publikálta eredményeit.

Kvantumbitek

Amikor a fizikusok teleportációról beszélnek, az atomok kvantumállapotának átvitelére utalnak. Kvantumállapotnak a fizikai rendszerek egy adott pillanatbeli állapotát (melyet meghatároz például az atom energiája, mozgása, mágneses tere) nevezik. A kutatók teleportációs kísérleteikben a kvantum-összefonódást használják fel, azt a jelenséget, amikor két részecske kvantumállapota kapcsolatban áll fizikai összeköttetés nélkül is. Albert Einstein ezt "kísérteties távoli hatásnak" nevezte.

A jövő kvantumkomputerei az információt úgynevezett qubitek - azaz nullákat, egyeket, és valószínűleg számos más állapotot reprezentáló "kvantumbitek" - formájában kezelik majd. Az osztrák kutatók a fényrészecskék polarizációját használták, háromféle polarizációs állapotot teleportálva Alice és Bob között a kábelen. A folyamat ezért nem azonnal játszódik le, hiszen azt korlátozza a fénysebesség.

Műhold a következő

A kísérlet jelentősége abban áll, hogy való világbéli körülmények között zajlott le. A föld alatt vezetett kábel ugyanis hőmérsékletingadozásoknak és más olyan környezeti változóknak volt kitéve, melyek megzavarhatják a folyamatot.

"Az igazán érdekes kérdés számunkra az volt, hogy meg tudjuk-e ezt csinálni a laboratóriumon kívül is, a ma használt optikai kommunikáció viszonyai között" - mondta Rupert Ursin, a bécsi egyetem munkatársa a BBC-nek. Ez nagyon fontos a kvantumkommunikáció kifejlesztésében, tette hozzá.

A kvantumteleportációnak a gyors, nagy teljesítményű komputerek és kommunikációs hálózatok fejlesztésében lehet szerepe. Ursin elmondta: a következő kísérletben műholdas kapcsolaton próbálnak majd kvantumállapotot teleportálni részecskék között. A kutatók egyébként megduplázták a teleportáció sikerességét az optikai kábel segítségével.

Nem először sikerült

Júniusban hasonló sikert értek el két kutatóintézetben is: az innsbrucki egyetemen és a coloradói Boulderben található National Institute of Standards and Technology (NIST) kutatóintézetben szinte egyidőben jelentették be, hogy sikerült atomokon teleportációt végrehajtani.

Lézerrel már korábban elértek hasonló eredményt: két évvel ezelőtt például sikeresen teleportáltak egy fénysugarat az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói. Az ANU fizikusa, Ping Koy Lam szintén a kvantum-összefonódás jelenségét használta fel, amikor egy optikai kommunikációs berendezés egyik végén visszafejtett, pontosabban szétszedett egy fénysugarat, és egy méterrel arrébb létrehozta a másolatát.


Válaszok
 


 Gibson
    
2004-08-01 18:16:30  (75)
  Arthur Hailey az egyik nagy kedvencem. Először az Autóvárost olvastam tőle, utána rákaptam a többire is (Bankemberek, A Hotel, Nagyfeszültség, Felső körökben, A végső diagnózis stb...)
Előzmény: Placido (74)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-08-01 16:48:28  (74)
  Mondjuk, én Chrichtont mindig kedveltem. Valahogy úgy jártam vele, mint annak idején Healey-vel: a Gyökereket olvastam könyvben és próbálkoztam beszélgetni róla egyes ismerősökkel, de semmi reakció. Amikor évekkel később a televízió adta a belőle készült sorozatot, akkor persze mindenki Kunta Kintét emlegette.
Chrichtont is olvasgattam és sokáig nem volt senki, akivel beszélgethettem volna róla. Bezzeg amikor a Jurassic parkból filmet csináltak...
Válaszok
 


 Gibson
    
2004-08-01 10:34:37  (73)
  Köszi!
A Prédát már megrendeltem a könyvtárban, mert már nem árulják.
Előzmény: Placido (72)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-08-01 09:27:50  (72)
  Adok egy linket az Origo egyik cikkéhez: http://index.hu/tech/tudomany/nano0730/

A cikk persze téved, a talidomid (Contergan) nem rákellenes gyógyszer volt a hatvanas évek első felében, de nem ez a fontos most, hanem az, hogy az a bizonyos könyv, Michael Chrichton Préda című alkotása, amelyet Gibson figyelmébe ajánlottam, mennyire előre látta mindezt.

Ja, a Contergan-botrány is megihletett jó tollú szerzőket, lásd Arthur Hailey: Keserű pirula című regényét.
Válaszok
 


 Monty
    
2004-07-26 16:13:40  (71)
 

Kvantumszámítógép hagyományos tranzisztorokkal?


A kvantumszámítógép megépítése felé vezető út fontos lépésének számít az a kísérletsorozat, amelyben amerikai kutatók átállították az elektron spinjét. Hong Wen Jiang több millió elektron "elpocséklása" után végre megtalálta azt a frekvenciát, amely képes módosítani az eddig csak elméletben létező Q-bitet.


A Kalifornia egyetem Los Angeles-i campusának (UCLA) kutatói sikeresen átállították egy hagyományos tranzisztorban az elektron spinjét. Ennek során felfedezték, hogy a művelet nyomán a töltés is megváltozott. A kísérletsorozat fontos lépésnek számít a kvantumszámítógép kifejlesztésében.


Az elektronspin megváltoztatására a kutatók egy bizonyos mikrohullámú rádiófrekvenciát használtak. A kísérletek megmutatták, hogy a pc-kben és mobiltelefonokban használatos, teljesen hétköznapi tranzisztorok alkalmasak lehetnek a kvantumszámítógépek építésére, idézte a pte hírügynökség Hong Wen Jiang, az UCLA professzorának szavait.


Mínusz 204 fok


Az eredmények nyomán közelebb kerülhet a megvalósuláshoz a kvantumszámítógépek megépítése. A hagyományos elektron spinje ugyanis a Q-bitet (kvantumbit), a kvantumszámítógép egyik építőkövét képviseli. Mielőtt a spin átállítása sikerült volna, Hong Wen Jiang és diákja, Ming Xiang sokmillió elektronnal végzett kísérleteket.


A sikert végül mínusz 204 Celsius fokra hűtött hagyományos tranzisztorokkal érték el. Az ígéretek szerint viszont a jövőben az eljárás szobahőmérsékleten is működőképes lehet. Ez ugyanis rendkívül megkönnyítené az eljárás kereskedelmi hasznosítását.


Válaszok
 


 Placido
    
2004-07-16 10:43:15  (70)
 

Hawking bejelentette: tévedett


Közel harminc év után Stephen Hawking bejelentette, hogy tévedett, amikor azt állította, hogy a fekete lyukak minden beléjük hulló anyagot és információt elpusztítanak. Úgy tűnik ugyanis, hogy a fekete lyukakból mégis képes információ kiszökni. Hawking jövő héten beszél új elméletéről egy írországi konferencián.

Stephen Hawking fizikus új elmélettel állt elő a fekete lyukakkal kapcsolatban, felülbírálva saját korábbi álláspontját. Amiatt, hogy meggondolta magát, a cambridge-i fizikus elvesztett egy 1997-es fogadást, amiben egyébként jellemző módon egy enciklopédia volt a tét. Ennél persze fontosabb, hogy az új elmélet megoldhatja a modern fizika egy jelentős problémáját, a fekete lyukak információs paradoxonját, írta a New Scientist.

Hawking-sugárzás

A paradoxont egyébként Hawking saját, 1976-os munkája hozta létre, amiben a fekete lyukak "elpárolgásának" modelljét fejti ki. Eszerint amikor egy fekete lyuk létrejön, energiát kezd kisugározni, így folyamatosan veszít a tömegéből, végül eltűnik. Ekkor azonban a fekete lyukba hullott anyag által hordozott információ is elvész.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a hagyományos és kvantumfizikában érvényes mikroreverzibilitás, azaz a folyamatok megfordíthatósága a fekete lyukak esetében nem teljesülne, ami miatt például itt az energiamegmaradás törvénye sem áll. Hawking elmélete ezért komoly ellentmondást okoz. Hawking úgy vélte, ez azért lehetséges, mert a fekete lyukak erős gravitációs mezeje valahogyan érvényteleníti a kvantumfizika törvényeit.

Húrgubanc

Többen próbálkoztak már a paradoxon feloldásával: ez év elején Samir Mathur az ohioi állami egyetemről kollégáival megmutatta, hogy a húrelmélet - mely szerint a világegyetem apró, rezgő húrokból áll, nem pontszerű részecskékből - alapján modellezve a fekete lyukat, az tulajdonképpen húrok hatalmas gubanca, aminek a sugárzása nem tartalmaz információt a képződmény belsejéről.

Most úgy tűnik, maga Hawking is előállt egy megoldással, amit a 17. Nemzetközi Általános Relativitási és Gravitációs Konferencián tervez előadni. A fizikus az utolsó pillanatban kért időpontot a felszólalásra a jövő héten Dublinban tartandó eseményen. "Megoldottam a fekete lyukak információs paradoxonát, és szeretnék róla beszélni" - írta üzenetében.

Nincs eseményhorizont

Bár Hawking a levezetés részleteit még nem hozta nyilvánosságra, néhány részletet már lehet tudni a professzor egy cambridge-i előadása alapján. Gary Gibbons, Hawking kollégáj a New Scientistnek elmondta: Hawking elképzelésében a fekete lyukaknak nincs jól definiált eseményhorizontja, ami határozottan elválasztaná őket a külső világtól. Az eseményhorizont tulajdonképpen a lyuk határa, az a térrész, ahonnan már semmi, még a fény sem tudja elhagyni a fekete lyukat.

Hawking július 21-én egy órát beszélhet a konferencián. Ha az elmélete helyes, akkor ironikus módon elveszít egy 1997-ben kötött fogadást John Preskillel, a California Institute of Technology elméleti fizikusával szemben. A tét egy, a nyertes által választott enciklopédia, amiből "az információ akarattal visszanyerhető".


Válaszok
 


 Török I.
    
2004-06-29 12:19:34  (69)
  Akkor letöltheted ppt formátumban a www.tar.hu/toreny/kockajatek.ppt címen.
Előzmény: Placido (62)
Válaszok
 


 ominor
    
2004-06-19 10:14:52  (68)
  Izgatottan várom a kihatásait. Főleg a nanorobotokat. Rendbe rakhatnák az ereimet.
Előzmény: Placido (67)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-06-18 19:34:43  (67)
  Nem tudom - a nanotechnológia alkalmazásával egész sereg olyan dolgot lehet majd gyártani és viszonylag olcsón, amit eddig nem vagy csak nagyon drágán. És akkor még egyetlen szót sem szóltam a nanotechnológia alkalmazásáról például a gyógyászatban vagy éppen a sportban. Ha meg lesznek végre kvantumszámítógépek, akkor rengeteg tervezési-szervezési-gyártáselőkészítési munka leegyszerűsödik, ami megint csak a termelés volumenének kiszélesítéséhez, a könnyebb és olcsóbb, gyorsabb, gazdaságosabb termeléshez vezethet.
Óriási robbanás várható ebben a században is a tudományban.
Előzmény: ominor (66)
Válaszok
 


 ominor
    
2004-06-18 09:03:53  (66)
  Placido: Akkor örülök neki. Mi az amit ebből az átlagpolgár a háztartásában legközelebb viszont láthat?
Előzmény: Placido (65)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-06-17 18:51:32  (65)
  Először is ez egy újabb megerősítése a kvantumelméletnek. Másodszor elérhető közelségbe hozta a kvantumszámítógépeket. Harmadszor a nanotechnológia kifejlesztését is meggyorsítja.
Válaszok
 


 ominor
    
2004-06-17 18:08:14  (64)
  Placido:
Nem tudom eldönteni tetszik-e? Ez valaminek a kezdete? A teleportálásé?
Akkor tetszik. Ciklotron kisérlet, egy a sok közül, aminek soha nem
lesz gyakorlati haszna? Akkor nem tetszik.


Előzmény: Placido (63)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-06-17 16:18:51  (63)
  Két helyen is sikerült a teleportáció

Először sikerült atomokon teleportációt végrehajtani, ráadásul egyszerre két kutatócsoportnak is, számol be a Nature tudományos lap. Az eredmény természetesen nem jelenti azt, hogy anyagot is lehetne ide-oda sugározni, mint a Star Trekben, de jelentős előrelépés a szupergyors kvantumszámítógépek fejlesztésében.


"Először csináltuk nehéz részecskékkel, atomokkal" - mondta Rainer Blatt, az innsbrucki egyetem munkatársa, akinek a kutatócsoportja volt az egyik, akiknek sikerült atomokon teleportációt végrehajtani. Az osztrák tudósokkal szinte egyidőben jelentették be a coloradói Boulderben található National Institute of Standards and Technology (NIST) kutatóintézet munkatársai is hasonló eredményüket.

Összefonódás

Amikor a fizikusok teleportációról beszélnek, az atomok kvantumállapotának átvitelére utalnak. Kvantumállapotnak a fizikai rendszerek egy adott pillanatbeli állapotát (melyet meghatároz például az atom energiája, mozgása, mágneses tere) nevezik. A kutatók kísérleteikben a kvantum-összefonódást használták fel, azt a jelenséget, amikor két részecske kvantumállapota kapcsolatban áll fizikai összeköttetés nélkül is. Albert Einstein ezt "kísérteties távoli hatásnak" nevezte.

Lézerrel már korábban elértek hasonló eredményt: két évvel ezelőtt sikeresen teleportáltak egy fénysugarat az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói. Az ausztrál kutatók is a kvantum-összefonódást használták fel, ez fény esetében azt jelenti, hogy az egyidőben létrehozott két fénynyaláb tulajdonságai kiegészítik egymást, akkor is, ha a sugarak egymástól távol vannak. Ha az egyik fénysugarat valamiféle hatás éri, a másik is reagál. Az ANU fizikusa, Ping Koy Lam ezt használta fel, amikor egy optikai kommunikációs berendezés egyik végén visszafejtett, pontosabban szétszedett egy fénysugarat, és egy méterrel arrébb létrehozta a másolatát.

Kvantumszámítógépek

Blatt osztrák-amerikai kutatócsoportja kalciumionokon végezte a teleportációt, a NIST boulderi csoportja berilliumot használt. Ennek és a kísérleti eljárás különbözőségének ellenére mindkét csoport hasonló, nagyjából 75 százalékos pontosságot ért el. Ez a százalék azt jelöli, hogy a teleportálás után mennyire hasonlít a második atom kvantumállapota az eredeti állapotához.

Az előrelépésnek a szupergyors kvantumszámítógépek fejlesztésében lehet szerepe: "Az általunk bejelentett teleportáció alkalmazása lehetővé teszi a logikai műveletek sokkal gyorsabb végrehajtását" - áll David Wineland fizikus, a NIST-csoport vezetője közleményében is. Ezek a gépek jóval nagyobb és bonyolultabb számításokat tudnak majd elvégezni, mint a mai szuperkomputerek, jóval gyorsabban, hiszen az információt teleportálással tudnák továbbítani.


Az indexről másoltam be. Na, hogy tetszik?


Válaszok
 


 Placido
    
2004-06-16 14:12:46  (62)
  Biztosan nagyon izgalmas, de nálam a diavetítés nem működik.
Előzmény: Török I. (61)
Válaszok
 


 Török I.
    
2004-06-16 11:57:05  (61)
 

Köszöntöm a fórum tagjait!
Egy érdekes kvantumfizikai hipotézisemet szeretném megosztani veletek. Lehet, hogy nagy szamárság, ez esetben elnézéseteket kérem.

A feltételezésem a következő:
Ha elfogadjuk azt az irányzatot, amely szerint egy részecske állapotfüggvénye egyértelműen leírja annak fizikai állapotát, akkor a megfigyelhető mennyiségek (függvények) mögött csak két eltérő fizikai állapot lehetséges. Vagyis egy megfigyelhető állapot esetén kétféle tényleges állapot fordulhat elő. Tehát a Heisenber-féle határozatlansági reláció és Pauli elv voltaképpen egy tőről fakad.

Részletesebb leírás a következő címen:
www.tar.hu/toreny/kockajatek.htm


Ne kíméljetek az észrevételektől.


Török Imre


Válaszok
 


 Placido
    
2004-06-10 15:36:18  (60)
  Van egy érdekes link az Indexen, a fraktáloktól a viselkedéspszichológiáig - érdemes elolvasni! Szó esik benne a nanotechnológiáról is, vagyis aki figyelmesen végigolvasta ezt a topicot, annak élvezetes lesz.
Válaszok
 


 Placido
    
2004-05-23 22:18:24  (59)
  Az.
Válaszok
 


 lifelife
    
2004-05-03 15:21:12  (58)
  ...................jelenleg ez még csak áltudomány...............
Válaszok
 


 lifelife
    
2004-05-03 15:15:56  (57)
  ezt úgy érted, hogy
_I + __ = 2_ _ 2
T2
3
T6 ! Z_12
_12
(N1) + Z_22
_12
(N2)!
+_2_ _ 2_2
11T3T6_ _1 Z_12
_12
(N0) + _2 Z_22
_12
(N0)!:))))

Előzmény: Firestorm (50)
Válaszok
 


 lifelife
    
2004-05-03 15:06:46  (56)
  :))))))))))))))))))
Előzmény: Firestorm (50)
Válaszok
 


 lifelife
    
2004-05-03 15:05:21  (55)
  szépen illusztrált oldal:
http://www.mu6.com/spacetime3.html
Válaszok
 


 lifelife
    
2004-05-03 14:21:54  (54)
  http://www.theosophysandiego.org/Featured/branethe.htm
Előzmény: lifelife (53)
Válaszok
 


 lifelife
    
2004-05-03 14:08:09  (53)
  A tökéletes Világmindenség 02 - Szuperhúrok Radar máj.01 52'
A tökéletes Világmindenség 03 - A 11-ik dimenzió Radar máj.02,04,08 51'
Spektrum
Előzmény: Olvasó (52)
Válaszok
 


 Olvasó
    
2004-05-03 12:56:21  (52)
  Hello Mindenki!

Érdekes dolgokról olvasgattam a fórumon, ezek az utóbbi 1-2 évben foglalkoztatnak, de teljesen más irányból értem
erre a kapcsolódási pontra, mint Ti.
Úgy látom, az utóbbi idők leveleit olvasva, itt a fő téma a dimenziók,
rezgések és szuperhúrok. Ezek a dolgok, kapcsolódó elméletek már
régebben le lettek írva, mint gondolnánk, magyarul még csak nemrégen olvashatók.
Ajánlom figyelmetekbe az 1900-as évek elejéről Gurdjieff és Ouspensky
műveit, melyek régi tudásanyagot dokumentálnak, hoznak felszínre.
A mai értelemben általánosan vett tudomány eredményei ugyanazon
megoldás felé haladnak, érdekes látni. És ha még merítenének is
belőle, kicsit jobban összeállna a kép. Van viszont rá elég komoly példa,
idézek, addig is remélem, sikerült felkelteni az érdeklődéseteket:

"Dr. John Hagelin Megoldások címû mûsora a TM Rádión
Dr. John Hagelin világszerte elismert szaktekintély az egyesített kvantumtérelméletek területén. Az elektrogyenge egyesítésrõl, a nagy egyesítésrõl, a szuperszimmetriáról és kozmológiáról írott cikkei a legtöbbet idézett írások közé tartoznak a fizika tudományában.
Dr. Hagelin úttörõ jellegû kutatásokat folytatott a CERN-nél (az európai részecske fizikai központ) illetve SLAC-nál (a Stanfordi Lineáris Gyorsító Központ), és neki köszönhetjük az egyik legsikeresebb egyesített mezõ elméletet kifejlesztését a szuperhúrok alkalmazásával. Mindezek mellett Dr. Hagelin vezetõ kutatásokat végzett az elmúlt évtizedekben az emberi tudatosság alapjának tudományos vizsgálatában. Maharishi Mahesh Yogi vezetése alatt nagyban hozzájárult a tudat Védikus tudományának szisztematikus és tudományos újraélesztésében.
Új elõadásaiban, melynek címe “Megoldások”, Dr. Hagelin bemutatja, hogy a tudás két nagy tradíciójának “nagy egyesítésével”, mely magában foglalja a modern és az õsi megközelítéseket új lehetõségeket tárhatunk fel a kormányzás tudománya számára. Ezek az elvek és eljárások segítenek abban, hogy felhasználjuk a természeti törvényeket a régóta meglévõ társadalmi problémák megoldására, elõsegítve így a kormányzás sikerességét. Az elõbb említett kimagasló eredményeinek elismerése képen Dr. Hagelin megkapta a Kilby-díjat, amelyet olyan tudósoknak ítélnek oda, akik "nagymértékben hozzájárultak a kutatásaik eredményeinek tudományos és technikai alkalmazásához". Ez a díj Dr. Hagelin-t olyan nagy "tudósok utódjaként fogadja el, mint Einstein, Jeans, Bohr és Eddington".
Dr. Hagelin a Dartmouth fõiskolán szerezta summa cum laude az A.B. fokozatát 1975-ben majd a Harvard Egyetemrõl kapta doktori fokozatát 1981-ben. Jelenleg a Tudomány, Technika és Közigazgatási Intézet igazgatója, és a Fizika Tudományok Professzora, illetve a doktori program vezetõje fizikából a Maharishi Management Egyetemen. Hagelin továbbá a Tudomány és Technika minisztere Maharishi Világbéke Országában, melynek elsõ független uralkodója Nader Raám király."

Üdv:
Egy olvasó

Előzmény: Placido (49)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-04-17 05:55:07  (51)
  Firestorm,
ugye csak viccelsz?
Azt hittem, a szingularitásokról írsz majd valamit, meg a rajtuk keresztül történő közlekedésről, de ez a gyerekes példa...
Válaszok
 


 Firestorm
    
2004-04-17 00:04:43  (50)
  Sziasztok

Ha jol sejtem, akkor azt mondja ki, hogy semmi sem haladhat gyorsabban a femynel.
Hat itt a bibi, mert lehet gyorsabban haladni a fenynel.Fizikai bizonyitast ne varj, de peldakkal szivesen probalom majd vazolni.

Nem is olyan reg, meg feltunk attol, hogy mi lesz ha atlepjuk a hangsebbeseget. Most mar tudjuk, hogy semmi, csak tuti csendesen tudunk utazni:) De vegyuk a feny esetet. Amit latunk az minden fenysebbesegel tortenik korulottunk. Igy ha valami meghaladja eme sebbesseget, azt ugye nem latjuk/lathatjuk.

Egy egyszeru pelda:
Maradjuk a jo oreg hangsebbessegnel. Tegyuk fel, hogy tiszta az ido es egy lakotelepen setalsz mikozben meghallod a jol ismert hangrobbanast. Ha ekkor kapod fel a fejed, akkor igy jartal, mert mar nem latod a repulot ugyan is mar reg nem ott jar.
Namost ha ezt atrakjuk a fenysebbesseg tartomanyaba, akkor az a valami ami atlepi eme sebbesseget, azt nem lathatod hisz kilepett az altalad latott tartomanybol, de attol meg ottvan. Pusztan csak akkor lathatnad, ha Te is az O sebbesegevel haladnal.

Roviden ennyi. Ha valakit meg erdekel jobban is, az itt megtalal.

Udv,
Firestorm
Előzmény: Placido (47)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-04-16 17:26:49  (49)
  A múltkoriban már szóbahoztam a nanotechnológiát, most egy újabb érdekes cikk abból a tárgykörből:

Sikító sejtek

A Kaliforniai Egyetem kutatói speciális mikroszkópjuk segítségével sejtek vibrációját mérték, és azt állítják, a különböző típusú és állapotú sejtek más-más "hangot hallatnak". Ha elméletük igaznak bizonyul, úgy a módszerrel például a rákot már legkorábbi stádiumában diagnosztizálni lehetne.

Az autók, vonatok, repülők, mind zajt keltenek - ha a két kaliforniai kutatónak igaza van, akkor a sejtek is. A nanotechnológia fejlődésének köszönhetően a tudósoknak sikerült bizonyítékot találni arra, hogy a sejtek sikító hangokat adnak ki, közölte a Smithsonian Magazine.

A sejthangtanulmány szerzője a Kaliforniai Egyetem vegyésze Jim Gimzewski. A feltevést, hogy a sejteknek is van hangjuk először 2001-ben fogalmazta meg a tudós. Egy kísérlet során kiderült, hogyha az élő szívsejteket egy Petri-csészében megfelelő tápanyagokkal tárolják, akkor folytatják a lüktetést. Gimzewski akkori elmélete szerint, ha a sejtek dobognak, akkor valószínűleg a vibrációk révén érzékelhető hangokat keltenek. Igaz, ezeket a hangokat csak speciális műszerekkel lehet hallani.

Letapogatás Nanokütyük készítője
Gimzewski korábban az IBM zürich-i kutató laboratóriumában, mikroszkópikus méretű gépek fejlesztésén dolgozott. Kollégáival sikerült egy 1.5 nanométeres propellert készíteni, és a világ legkisebb abakuszát is nekik köszönhetjük.

A kutatópáros megfigyelte, hogy a sejtfal magassága másodpercenként ezerszer három nanométerrel növekszik, illetve csökken. A mozgásokból meghatározták a hanghullám amplitúdóját, a sebességből pedig a frekvenciáját. Az élesztőgombasejteknek a hangját természetesen az emberi fül nem képes érzékelni, de ha felhangosítanánk, akkor sikításra hasonlítana.

Bíztató eredmények

A sejtek frekvenciáját többször is megmérték, mindig ugyanolyan eredményt kaptak. A vizsgálatok szerint a genetikailag mutáns sejtek az eredetitől eltérő hangot adtak ki. A csontsejteken végzett kísérleteknél, szintén eltérő hangmagasságot mértek. A Kaliforniai Egyetem több munkatársa is felfigyelt az eredményekre: szerintük ezzel a módszerrel a rákot már legkorábbi stádiumában is lehet diagnosztizálni.

Szkeptikusok

Sok kutató ugyanakkor szkeptikusan fogadta a tudományos körökben még nem publikált tanulmányt. A müncheni egyetem tudósa, Hermann Gaub szerint nem a sejt vibrációja a zaj forrása. "Ha a sejt belseje a forrás, akkor ez forradalmi felfedezés lenne. Ennek ellenére több potenciális külső hangforrással is számolni kell" - nyilatkozta Gaub.
Gimzewski mielőtt belevetette volna magát a kutatásokba, élesztőgombasejteket szerzett be a Kaliforniai Egyetemről. A kísérleteket egy végzős hallgatóval, Andrew Pelling segítségével kezdte meg. Gimzewski a sejthangok érzékeléséhez atomi erő mikroszkópot (Atomic Force Microscope, AFM) használt, amely képes a sejtek felületét letapogatni. A kapott mérési eredményeket egy számítógép feldolgozta, így a sejt alak és helyzetbeli változásait pontosan meg tudták határozni.
Na, hogy tetszik?
Válaszok
 


 Syrius
    
2004-04-10 11:39:37  (48)
  ...relativítási elmélet?
Irrrgummm-burrrgummm
Válaszok
 


 Placido
    
2004-04-08 16:31:56  (47)
  Szia, Firestorm,
és elnézésed kérem, az utóbbi napok zűrzavarosak voltak és sak most kukkantottam be ide.Hogy mit szólnék? Feltéve, ha olyasmit állítanál, hogy a relativitási elmélet hibás, egyetlen szóval felelnék: "éspedig?"

Soha, semmilyen állítást nem vetek el addig, ameddig meg nem hallgattam és mérlegre nem tettem a mögötte lévő, vagy inkább (enyhe képzavarral) a mellette szóló érveket...
Válaszok
 


 Firestorm
    
2004-04-02 23:29:40  (46)
  Sziasztok!

Mit szóltok ahoz, ha azt mondom, hogy a relativitás elmélet hibás?

Üdv,
Firestorm
Válaszok
 


 Placido
    
2004-02-26 18:11:51  (45)
  Olvasd el Crichton regényét is. Nem tudományos értékű, de majdnem...
Válaszok
 


 Gibson
    
2004-02-26 18:09:35  (44)
  Elkeztem tegnap este olvasni, de már nem fogott az agyam. Majd ma éjszaka...
Előzmény: Placido (43)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-02-26 17:57:03  (43)
  Látom, senki sem harapott rá erre a cikkre, pedig a nanotechnológia sok érdekes dolgot produkál majd...
Válaszok
 


 Placido
    
2004-02-25 18:08:51  (42)
  Azt hiszem, a kvantumelmélet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatosan emlegettem már a nanotechnológiát. Az egyik legsokoldalúbb amerikai szerző, Michael Crichton persze erről is írt egy könyvet (a címe: Préda - olvasta itt valaki?), de most egy cikket szeretnék bemásolni ebben a témában:

Nanotechnológiával a rák és egyéb betegségek ellen 2004.02.20.

Sejtbelsőben kémkedő kamerák, ráksemlegesítő láthatatlan golyócskák, miniatűrnél is miniatűrebb elemző/jelzőszondák – naponta érkeznek a nanotechnológia egyelőre kísérleti stádiumban lévő, ám valószínűleg nagyon szép jövő előtt álló orvosi alkalmazásaira vonatkozó hírek. Születőben a nanomedicina.
Az új diszciplína az információtechnológiát, a biológiát és a molekuláris/atomi szintű, hagyományos laboratóriumi mikroszkópok számára láthatatlan részecskékből álló anyagokkal dolgozó gyógyászatot integrálja. Ékes bizonyítéka, hogy (a kezdeti elektronikus, számítógépes, telekommunikációs irányultságtól a mai biomedikális alkalmazásokig) rendkívül dinamikus fejlődésen ment keresztül a nanotech.

Félvezető nanorészecskék

A szakterület legismertebb képviselője a két vezető szerepet játszó felsőoktatási intézményben, az Emory Egyetemen és a Georgia Tech-en (Atlanta) kutató Shuming Nie partikuláris génekhez és proteinekhez köthető, a molekuláris diagnosztikában és a gyógyszeradagolásban jelzőkként (markers) használandó félvezető nanorészecskéket (nanoparticles, vagy quantum dots) fejlesztett. A nagyságra a biomolekulákhoz (proteinekhez, DNS-hez) hasonló részecskék speciálisra, multifunkcionálisra tervezhetők (multiplexing). Méretük miatt egyéb különleges, terjedelmesebb „rokonaikra” nem jellemző tulajdonságokkal ugyancsak rendelkeznek: a sötétkéktől a sötétvörösig különböző színű fényeket bocsátanak ki, (rendkívül fotostabil) fluoreszkáló jelzőkként működnek.


„A biomedikális nanotechnológia a molekuláris diagnosztikában, a gyógykezelésben, a molekuláris biológiában, valamint a biomérnökség (szövetkészítés, stb.) területén eredményez komoly fejlődést” – állítja Nie. „A tudósok molekulákhoz kapcsolódó funkcionális nanorészecskék létrehozásába kezdtek.” Orvosi alkalmazásukra a rák, a szív- és érrendszeri, az idegrendszeri betegségek, mint az Alzheimer-kór elleni küzdelemben kerül majd sor. Nie példája: a kémiai úton speciális génekhez és proteinekhez kötött kvantumpontokat használó parányi mérőeszközök, „szondák” (nanoprobes) meglepő gyorsasággal elemzik a rákos szöveteket, ellenőrzik a gyógyszeres kezelés hatékonyságát, sőt, megfelelő mennyiségű ellenszert juttatva a genetikailag osztályozott ráksejtekbe, „okos bombákként” szintén működőképesek.

Nanokamerák

A bloomingtoni Indiana Egyetemen Bogdan Dragnea kutatócsoportja a vírusok „ön-összeszerelő” tevékenységét (self-assembly), a nanorészecskék biofotonikus alkalmazásait, továbbá a szupramolekuláris aggregátumok (mikrokristályok, vírusok, stb.) dinamikáját vizsgálja, interdiszciplináris megközelítésben. A megfigyelt rendszerekre alapozva fejlesztik élő sejtek belsejét, kémiai és fizikai aktivitásukat feltérképező új, molekuláris – nano – „eszközeiket.”

A jelenlegi kutatások során általában a Raman színképelemzést (Raman-spektroszkópia) használják: amikor a lézerfény valamely anyagon visszaverődik, a szórt és a beeső fény hullámhossza azonos. Egy töredéké – a Raman spektrumé – viszont, néhány molekula jellegzetes rezgése miatt megváltozik, ami lehetővé teszi, például a sejtmag feltérképezését. Problémát okoz, hogy a Raman spektrumok nagyon gyengék. Ezt elkerülendő, Dragnea a felületükön a szórt fénnyel interakcióban lévő, azt növelő, s így a Raman jeleket ötszörösére erősítő arany nanorészecskéket próbált a sejtbe juttatni.

A következő probléma a részecskéket idegen testekként magából kilökő sejt volt. Nem így a trójaiként használt vírusok: előbb kémiai eljárással belsejükbe „építették,” a megtűrt, öt nanométer átmérőjű arany-parányokat, aztán élő sejtekbe „csempészték” azokat. Mindez a sejtek belsejében lejátszódó folyamatok, a sejtek kémiai felépítése mellett a vírusok (és működésük) alaposabb megfigyelését szintén lehetővé teszi. A kutatók ezúttal nem populációkat, hanem „vírus-individuumokat” is látnak a mikroszkóp alatt.


„Ha beválik, döntő áttörés lesz” – nyilatkozta Lynn Enquist, a Princeton Egyetem virológusa.


Arannyal kezelt rák

Egy másik nanotechnológiai projektben szintén főszerephez jut az arany. Az új biofunkcionális anyagok (biomaterials) fejlesztésére, alkalmazásukra, valamint a szövettervezésre specializálódott Jennifer West és társai a houstoni (Texas) Rice Egyetemen (a biológiailag közömbös) arannyal bevont szilícium-dioxid részecskékkel, s az azokból összeálló, kagyló formájú alakzatokkal (nanoshells) kísérleteznek, melyeket addig melegítenek, míg a ráksejteket kivégző infravöröshöz közeli fény (near infrared light, NIR) keletkezik. Magukba szívják, hővé alakítják a fényt. „Azért lehetséges, mert a test szövetei ’lényegében áteresztik’ az NIR-t” – magyarázza West. Mivel mind az NIR, mind a nanorészecskék ártalmatlanok, az új módszer előnyösebbnek tűnik a megszokott sebészeti és egyéb eljárásoknál. A hagyományosan egyáltalán nem kezelhető ráktípusoknál pedig ez lehet az egyetlen járható út.

Az eddigi – emberi mellrákon és egereken végzett – kísérleteket száz százalékos siker koronázta. Legutoljára egerek véráramába fecskendezett aranygolyócskák derítették fel a rákos sejteket, sőt, a korábban ismeretlen, csekély mértékű áttéteket is.


West szerint a későbbiekben megelőző jelleggel használhatnánk a részecskéket, azaz a rákot már akkor kiölnék a szervezetből, amikor a betegség még annyira kezdeti, hogy más eszközökkel felderíthetetlen. „Például, ha mellrákra hajlamos génekkel rendelkezünk, időről időre meg kellene tennünk” – javasolja a kutató.

„Az ígéretes eredmények ellenére, ez még mindig csak a nagyon kezdeti szakasz” – fűzi hozzá az Egyesült Királyság Rákkutató Központjában dolgozó Emma Knight.Aki olvasta a Prédát, az most összeborzad: hát ennyire jól tájékozott Crichton? Annak idején Az Androméda törzsért szerettem meg, de a Vészhelyzet no és persze a mindenki által olyan jól ismert Őslénypark is világsiker lett. Ő ugyan eredetilag orvos (általában ők a legsokoldalúbban képzett és legtöbb dolog iránt érdeklődő emberek), de már rendezett filmet is, például a Kómát...
Válaszok
 


 Placido
    
2003-12-18 04:30:33  (41)
  Kösz szépen, bár én már vizsgáztam annak idején vektoranalízisből - úgy látszik, ez nem tűnt ki a hozzászólásomból, tehát rosszul fogalmaztam. Amúgy mi a Denkinger-könyvet használtuk (elvileg)...
Válaszok
 


 Jazz Kramer
    
2003-12-17 22:33:20  (40)
 
Placido: nem láttam a Spektrumon a műsort, de ha érdekel a 3 dimenzión túli akár 4,5,....n dimenziójú terek akkor ezt ajánlanám:
http://www.math.bme.hu/~sereny/LINKEK/3felev/3felev.html
vagy
ugyan itt vektoranalízis jegyzet--->.ps formátumban. Na az aztán tökéletesen elmagyarázza az n-dimenziós tereket.
Nekem ebből kell vizsgáznom két hét múlva, elég nehéz, de ennek ellenére érdekes.
Szóval minden jót hozzá!

Ja!, Amúgy köszi a tippet(Chrichton-Idővonal) remélem megtalálom valahol, aztán ha lesz időm neki kezdek.
Válaszok
 


 Gibson
    
2003-12-15 21:40:46  (39)
  Szívesen!
Előzmény: Placido (37)
Válaszok
 


 Placido
    
2003-12-15 19:15:17  (38)
  Jazz Kramer,
azt ajánlom, kikapcsolódásképpen olvasd el Chrichtontól az Idővonalat (Timeline). Nem tudományos munka, de ez nem jelent semmit. Chrichtont azóta figyelem, hogy megjelentette Az Androméda-törzset és szinte minden munkája érdekfeszítőnek bizonyult...
Válaszok
 


 Placido
    
2003-12-15 19:12:22  (37)
  Igen, azt elég jól magyarázta a film. Még egyszer köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet (és a többiekét is)!
Válaszok
 


 Gibson
    
2003-12-15 16:04:50  (36)
  Nem, a teljes témakörre. Pl. a szuperhúroknál kissé elakadtam amikor a cikket bemásoltad.
Válaszok
 


 Placido
    
2003-12-15 15:58:01  (35)
  Ezt most arra a két dimenziós példára érted? Mert abban csak azt magyarázzák el, hogy miért nem tudjuk mi felfogni, mi is az a több dimenzió?
Válaszok
 


 Gibson
    
2003-12-15 15:44:47  (34)
  Nekem nagyon tetszett, és mivel vizuális alkat vagyok, kezdtem felfogni miről is van szó. :-)
Előzmény: Placido (33)
Válaszok
 


 Placido
    
2003-12-15 15:24:49  (33)
  Gibson,
megnéztem a Spektrumon a filmet és nagyon élveztem, bár vannak fenntartásaim is vele szemben. Az egyik: a multiverzum-elméletet elintézi egyetlen félmondattal, miszerint leginkább azok hisznek benne, akik nem értik a kvantumelméletet. Nos, ez az én számomra nem meggyőző érv valami mellett vagy ellen. A másik: a magyarázatot a több dimenzióról, miszerint képzeljük el, hogy a két dimenziós világba becsöppen egy három dimenziós test, számtalanszor hallottam és olvastam már - örülnék, ha végre egyszer valami újat találnának ki a több dimenzió érzékeltetésére. Ennél még az egyetemi matektanárom is jobb volt, mert ő közölte: ebben a félévben végig "n" dimenziós vektortérben leszünk, tessék abban gondolkodni és kész!
Válaszok
 


 Placido
    
2003-12-14 07:12:53  (32)
  Érdekes a cikk, pláne nekem, mert (más szavakkal) a multiverzum-elméletet is említi.
Nekem ugyanis az a (saját) teóriám, hogy az evolúció nem mehetett végbe úgy, ahogyan azt a tudósok magyarázzák, a nagy robbanástól eltelt ilyen kevés idő alatt. (Pláne, hogy a Föld csak jóval később alakult ki.) Marad három megoldási lehetőség. Az egyik, hogy a földi élet a világűrből került ide. Ez könnyen hihető, de csak a szőnyeg alá söpri a kérdést: akkor ott hogyan keletkezett? A másik megoldás a teremtés lehetősége - ehhez nem tudok hozzászólni, Isten túl van az én felfogóképességem határain (ettől még lehet, hogy ez a megoldás a helyes). Végül a harmadik: az evolúció itt ment végbe és úgy, ahogyan azt tantják, de csak azért, mert mi is a multiverzum részesei vagyunk...
Válaszok
 


 Jazz Kramer
    
2003-12-13 23:06:44  (31)
  Sziasztok!

Placido!(és a többiek) ezt azt hiszem érdemes elolvasni:
http://corvus.szm.sk/cikkek/cikk006.htm

elég érdekes, elgondolkodtató cikk.

Amúgy köszi a Spektrumos adás időpontjait!

Válaszok
 


NetHírlap / Fórum / Tudomány / Kvantumfizika
      Oldal:  / 2      bontás: 


Név: 
       Jelszó: