2018. február 25. vasárnap - Mátyás
Gázpisztoly

Tisztelt fórumozók! A Nethírlap fóruma politikamentes fórummá alakult, politikával kapcsolatos topikok, hozzászólások törölve lesznek.

Kvantumfizika

NetHírlap / Fórum / 

Tudomány

  / 

Kvantumfizika

    
    Oldal: előző oldal / 2következő oldal      bontás: 
Privát üzenetek

Bejelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Moderálás
Súgó
Fórumszabályzat

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:Részletes keresés

Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
Fegyverek
GSM, távközlés
Hajózás
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Legfrissebb 20

"RÉGIMÓDI" TOPIK III.
Macskaklub
Zabálnivalók...
CHRYSLER STRATUS, CHRYSLER SEBRING
Chrysler Voyager / Grand Voyager
Időjárás
KAJA - főzőcske topic
Elmélkedések a Világ működésével kapc...
Híd
Természetfotózás
"Jónak" lenni Jó
Forza Schumi...
Csepptankos Jawa
Hétköznapi viselkedéstan
Női dolgok: kézimunka,kávé-csevegés
SuEllen bungalója
Fák, bokrok, és virágok, ill. ami köz...
Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország...
Tanulságos filmek
Hétköznapi matek


 cseppkő
    
2009-12-29 23:26:55  (80)
  Tudjátok a tudomány és a technika szempontjából a fotonok teleportálása tulajdonképpen nagy dolog, de fizikailag semmi. Ez egy létező képessége a elektronoknak a fotonoknak, hogy egyik helyről a másikra fénysebességgel átzúg. Ez a teleportálás, mint fizikai bravúr megvalósítható de csak ilyen mértékben soha nem lesz megvalósítható hogy emberi testet teleportáljanak, viszont emberi lélekenergiát igen, ha a testet addig, életben tartják. Bizonyos szempontból hasznos lehet ha pl. Egy űrhajónak veszélyes lenne landolni egy idegen bolygón, viszont a teleportált emberi lélek mindent látni lenne képes majd visszatérve elmesélni.

Ne tévesszen meg benneteket a lélek szó nem vallási értelemben írtam csak azért nevezem ezt a test-energiát léleknek mert egy-- ettől élő az élő. kettő --mert nem jutott nekem sem jobb az eszembe, kéznél volt-e fogalom. ---egyébként emberforma mágneses szálaknak rajzolata, ezen fut a gondolatunk és ezen keletkezik az érzelem. Nem pedig az agyban. az agy képi info és egyéb olyan mint egy számgép memo---ezzel játszik a lélek szála mikor keresi gondolataihoz a képi és egyébb emlékeket a számgépen---igy születik a fantázia és igy születik a multunk emléke.


Előzmény: Placido (76)
Válaszok
 


 Tubes
    
2009-12-27 12:45:40  (79)
 
Szeretnék én is egy kérdést feltenni a kvantumfizikával foglalkozóknak .A dízel üzemű gépek ön gyulladása és a kavitációs robbanásnak van e köze egymáshoz?


Előzmény: Norbert (77)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-12-17 06:30:41  (78)
  Norbert,
akkor kezdd el Te!
Válaszok
 


 Norbert
    
2004-10-10 01:06:40  (77)
 

Miért van az, hogy egy kvantumfizika fórumon senki nem beszél a kvantumfizika igazán érdekes, alapvető és mély gondolatairól? Pl.: Miért kvantált a természet leírását szolgáló fizikai modell? Nagyon örülnék, ha valaki választ tudna adni erre a kérdésemre.


Az üzenetet a felhasználó 2004-10-10 01:07:19-kor módosította.
Válaszok
 


 Placido
    
2004-08-20 08:06:08  (76)
  Gibson,
Healey és Hailey nem ugyanaz a szerző, Healey írta a Gyökereket és mást nem is ismerek tőle. Haileyt már vagy húsz éve (de lehet több is) olvastam először, a Rémület a lwevegőben című könyvét. Ezt követte a Repülőtér, amelyből egész filmsorozatot csináltak, és jöttek az általad felsorolt művek, amelyek közül persze a Végső diagnózis ma már igencsak korszerűtlen állapotokat tükröz (és Magyarországon már régóta különvált egymástól a kórházhigiénikusi és a kórbonctani-kórszövettani tevékenység). Amiket felsoroltál, azok mind megvannak nekem is, meg még a Hírhajsza és a Keserű pirula, ami éppen az elmúlt évtizedben lett nálunk is időszerűvé.


De most egy másik cikket hoztam:


Teleportálás a Dunán keresztül

Osztrák tudósoknak hatszáz méteres távolságra sikerült teleportálniuk fotonok kvantumállapotát, a Duna alatt áthúzott optikai kábel segítségével. A teleportációnak a jövő szupergyors kvantumszámítógépeinek fejlesztésében lehet szerepe.


A bécsi egyetem és az osztrák tudományos akadémia kutatói egy optikai kábelt húztak át egy csatornán a Duna alatt, így kötöttek össze a Duna két oldalán két laboratóriumot, írta a BBC.

A kábel kapcsolatot hozott létre a két labor között, melyeket a kutatók hagyományosan Alice-nak és Bobnak neveztek el. A kapcsolat lehetővé tette a fényrészecskék kvantumállapotának átvitelét a küldőről, vagyis Alice-ről a fogadóra, Bobra. A csoport a Nature tudományos lapban publikálta eredményeit.

Kvantumbitek

Amikor a fizikusok teleportációról beszélnek, az atomok kvantumállapotának átvitelére utalnak. Kvantumállapotnak a fizikai rendszerek egy adott pillanatbeli állapotát (melyet meghatároz például az atom energiája, mozgása, mágneses tere) nevezik. A kutatók teleportációs kísérleteikben a kvantum-összefonódást használják fel, azt a jelenséget, amikor két részecske kvantumállapota kapcsolatban áll fizikai összeköttetés nélkül is. Albert Einstein ezt "kísérteties távoli hatásnak" nevezte.

A jövő kvantumkomputerei az információt úgynevezett qubitek - azaz nullákat, egyeket, és valószínűleg számos más állapotot reprezentáló "kvantumbitek" - formájában kezelik majd. Az osztrák kutatók a fényrészecskék polarizációját használták, háromféle polarizációs állapotot teleportálva Alice és Bob között a kábelen. A folyamat ezért nem azonnal játszódik le, hiszen azt korlátozza a fénysebesség.

Műhold a következő

A kísérlet jelentősége abban áll, hogy való világbéli körülmények között zajlott le. A föld alatt vezetett kábel ugyanis hőmérsékletingadozásoknak és más olyan környezeti változóknak volt kitéve, melyek megzavarhatják a folyamatot.

"Az igazán érdekes kérdés számunkra az volt, hogy meg tudjuk-e ezt csinálni a laboratóriumon kívül is, a ma használt optikai kommunikáció viszonyai között" - mondta Rupert Ursin, a bécsi egyetem munkatársa a BBC-nek. Ez nagyon fontos a kvantumkommunikáció kifejlesztésében, tette hozzá.

A kvantumteleportációnak a gyors, nagy teljesítményű komputerek és kommunikációs hálózatok fejlesztésében lehet szerepe. Ursin elmondta: a következő kísérletben műholdas kapcsolaton próbálnak majd kvantumállapotot teleportálni részecskék között. A kutatók egyébként megduplázták a teleportáció sikerességét az optikai kábel segítségével.

Nem először sikerült

Júniusban hasonló sikert értek el két kutatóintézetben is: az innsbrucki egyetemen és a coloradói Boulderben található National Institute of Standards and Technology (NIST) kutatóintézetben szinte egyidőben jelentették be, hogy sikerült atomokon teleportációt végrehajtani.

Lézerrel már korábban elértek hasonló eredményt: két évvel ezelőtt például sikeresen teleportáltak egy fénysugarat az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói. Az ANU fizikusa, Ping Koy Lam szintén a kvantum-összefonódás jelenségét használta fel, amikor egy optikai kommunikációs berendezés egyik végén visszafejtett, pontosabban szétszedett egy fénysugarat, és egy méterrel arrébb létrehozta a másolatát.


Válaszok
 


 Gibson
    
2004-08-01 18:16:30  (75)
  Arthur Hailey az egyik nagy kedvencem. Először az Autóvárost olvastam tőle, utána rákaptam a többire is (Bankemberek, A Hotel, Nagyfeszültség, Felső körökben, A végső diagnózis stb...)
Előzmény: Placido (74)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-08-01 16:48:28  (74)
  Mondjuk, én Chrichtont mindig kedveltem. Valahogy úgy jártam vele, mint annak idején Healey-vel: a Gyökereket olvastam könyvben és próbálkoztam beszélgetni róla egyes ismerősökkel, de semmi reakció. Amikor évekkel később a televízió adta a belőle készült sorozatot, akkor persze mindenki Kunta Kintét emlegette.
Chrichtont is olvasgattam és sokáig nem volt senki, akivel beszélgethettem volna róla. Bezzeg amikor a Jurassic parkból filmet csináltak...
Válaszok
 


 Gibson
    
2004-08-01 10:34:37  (73)
  Köszi!
A Prédát már megrendeltem a könyvtárban, mert már nem árulják.
Előzmény: Placido (72)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-08-01 09:27:50  (72)
  Adok egy linket az Origo egyik cikkéhez: http://index.hu/tech/tudomany/nano0730/

A cikk persze téved, a talidomid (Contergan) nem rákellenes gyógyszer volt a hatvanas évek első felében, de nem ez a fontos most, hanem az, hogy az a bizonyos könyv, Michael Chrichton Préda című alkotása, amelyet Gibson figyelmébe ajánlottam, mennyire előre látta mindezt.

Ja, a Contergan-botrány is megihletett jó tollú szerzőket, lásd Arthur Hailey: Keserű pirula című regényét.
Válaszok
 


 Monty
    
2004-07-26 16:13:40  (71)
 

Kvantumszámítógép hagyományos tranzisztorokkal?


A kvantumszámítógép megépítése felé vezető út fontos lépésének számít az a kísérletsorozat, amelyben amerikai kutatók átállították az elektron spinjét. Hong Wen Jiang több millió elektron "elpocséklása" után végre megtalálta azt a frekvenciát, amely képes módosítani az eddig csak elméletben létező Q-bitet.


A Kalifornia egyetem Los Angeles-i campusának (UCLA) kutatói sikeresen átállították egy hagyományos tranzisztorban az elektron spinjét. Ennek során felfedezték, hogy a művelet nyomán a töltés is megváltozott. A kísérletsorozat fontos lépésnek számít a kvantumszámítógép kifejlesztésében.


Az elektronspin megváltoztatására a kutatók egy bizonyos mikrohullámú rádiófrekvenciát használtak. A kísérletek megmutatták, hogy a pc-kben és mobiltelefonokban használatos, teljesen hétköznapi tranzisztorok alkalmasak lehetnek a kvantumszámítógépek építésére, idézte a pte hírügynökség Hong Wen Jiang, az UCLA professzorának szavait.


Mínusz 204 fok


Az eredmények nyomán közelebb kerülhet a megvalósuláshoz a kvantumszámítógépek megépítése. A hagyományos elektron spinje ugyanis a Q-bitet (kvantumbit), a kvantumszámítógép egyik építőkövét képviseli. Mielőtt a spin átállítása sikerült volna, Hong Wen Jiang és diákja, Ming Xiang sokmillió elektronnal végzett kísérleteket.


A sikert végül mínusz 204 Celsius fokra hűtött hagyományos tranzisztorokkal érték el. Az ígéretek szerint viszont a jövőben az eljárás szobahőmérsékleten is működőképes lehet. Ez ugyanis rendkívül megkönnyítené az eljárás kereskedelmi hasznosítását.


Válaszok
 


 Placido
    
2004-07-16 10:43:15  (70)
 

Hawking bejelentette: tévedett


Közel harminc év után Stephen Hawking bejelentette, hogy tévedett, amikor azt állította, hogy a fekete lyukak minden beléjük hulló anyagot és információt elpusztítanak. Úgy tűnik ugyanis, hogy a fekete lyukakból mégis képes információ kiszökni. Hawking jövő héten beszél új elméletéről egy írországi konferencián.

Stephen Hawking fizikus új elmélettel állt elő a fekete lyukakkal kapcsolatban, felülbírálva saját korábbi álláspontját. Amiatt, hogy meggondolta magát, a cambridge-i fizikus elvesztett egy 1997-es fogadást, amiben egyébként jellemző módon egy enciklopédia volt a tét. Ennél persze fontosabb, hogy az új elmélet megoldhatja a modern fizika egy jelentős problémáját, a fekete lyukak információs paradoxonját, írta a New Scientist.

Hawking-sugárzás

A paradoxont egyébként Hawking saját, 1976-os munkája hozta létre, amiben a fekete lyukak "elpárolgásának" modelljét fejti ki. Eszerint amikor egy fekete lyuk létrejön, energiát kezd kisugározni, így folyamatosan veszít a tömegéből, végül eltűnik. Ekkor azonban a fekete lyukba hullott anyag által hordozott információ is elvész.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a hagyományos és kvantumfizikában érvényes mikroreverzibilitás, azaz a folyamatok megfordíthatósága a fekete lyukak esetében nem teljesülne, ami miatt például itt az energiamegmaradás törvénye sem áll. Hawking elmélete ezért komoly ellentmondást okoz. Hawking úgy vélte, ez azért lehetséges, mert a fekete lyukak erős gravitációs mezeje valahogyan érvényteleníti a kvantumfizika törvényeit.

Húrgubanc

Többen próbálkoztak már a paradoxon feloldásával: ez év elején Samir Mathur az ohioi állami egyetemről kollégáival megmutatta, hogy a húrelmélet - mely szerint a világegyetem apró, rezgő húrokból áll, nem pontszerű részecskékből - alapján modellezve a fekete lyukat, az tulajdonképpen húrok hatalmas gubanca, aminek a sugárzása nem tartalmaz információt a képződmény belsejéről.

Most úgy tűnik, maga Hawking is előállt egy megoldással, amit a 17. Nemzetközi Általános Relativitási és Gravitációs Konferencián tervez előadni. A fizikus az utolsó pillanatban kért időpontot a felszólalásra a jövő héten Dublinban tartandó eseményen. "Megoldottam a fekete lyukak információs paradoxonát, és szeretnék róla beszélni" - írta üzenetében.

Nincs eseményhorizont

Bár Hawking a levezetés részleteit még nem hozta nyilvánosságra, néhány részletet már lehet tudni a professzor egy cambridge-i előadása alapján. Gary Gibbons, Hawking kollégáj a New Scientistnek elmondta: Hawking elképzelésében a fekete lyukaknak nincs jól definiált eseményhorizontja, ami határozottan elválasztaná őket a külső világtól. Az eseményhorizont tulajdonképpen a lyuk határa, az a térrész, ahonnan már semmi, még a fény sem tudja elhagyni a fekete lyukat.

Hawking július 21-én egy órát beszélhet a konferencián. Ha az elmélete helyes, akkor ironikus módon elveszít egy 1997-ben kötött fogadást John Preskillel, a California Institute of Technology elméleti fizikusával szemben. A tét egy, a nyertes által választott enciklopédia, amiből "az információ akarattal visszanyerhető".


Válaszok
 


 Török I.
    
2004-06-29 12:19:34  (69)
  Akkor letöltheted ppt formátumban a www.tar.hu/toreny/kockajatek.ppt címen.
Előzmény: Placido (62)
Válaszok
 


 ominor
    
2004-06-19 10:14:52  (68)
  Izgatottan várom a kihatásait. Főleg a nanorobotokat. Rendbe rakhatnák az ereimet.
Előzmény: Placido (67)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-06-18 19:34:43  (67)
  Nem tudom - a nanotechnológia alkalmazásával egész sereg olyan dolgot lehet majd gyártani és viszonylag olcsón, amit eddig nem vagy csak nagyon drágán. És akkor még egyetlen szót sem szóltam a nanotechnológia alkalmazásáról például a gyógyászatban vagy éppen a sportban. Ha meg lesznek végre kvantumszámítógépek, akkor rengeteg tervezési-szervezési-gyártáselőkészítési munka leegyszerűsödik, ami megint csak a termelés volumenének kiszélesítéséhez, a könnyebb és olcsóbb, gyorsabb, gazdaságosabb termeléshez vezethet.
Óriási robbanás várható ebben a században is a tudományban.
Előzmény: ominor (66)
Válaszok
 


 ominor
    
2004-06-18 09:03:53  (66)
  Placido: Akkor örülök neki. Mi az amit ebből az átlagpolgár a háztartásában legközelebb viszont láthat?
Előzmény: Placido (65)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-06-17 18:51:32  (65)
  Először is ez egy újabb megerősítése a kvantumelméletnek. Másodszor elérhető közelségbe hozta a kvantumszámítógépeket. Harmadszor a nanotechnológia kifejlesztését is meggyorsítja.
Válaszok
 


 ominor
    
2004-06-17 18:08:14  (64)
  Placido:
Nem tudom eldönteni tetszik-e? Ez valaminek a kezdete? A teleportálásé?
Akkor tetszik. Ciklotron kisérlet, egy a sok közül, aminek soha nem
lesz gyakorlati haszna? Akkor nem tetszik.


Előzmény: Placido (63)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-06-17 16:18:51  (63)
  Két helyen is sikerült a teleportáció

Először sikerült atomokon teleportációt végrehajtani, ráadásul egyszerre két kutatócsoportnak is, számol be a Nature tudományos lap. Az eredmény természetesen nem jelenti azt, hogy anyagot is lehetne ide-oda sugározni, mint a Star Trekben, de jelentős előrelépés a szupergyors kvantumszámítógépek fejlesztésében.


"Először csináltuk nehéz részecskékkel, atomokkal" - mondta Rainer Blatt, az innsbrucki egyetem munkatársa, akinek a kutatócsoportja volt az egyik, akiknek sikerült atomokon teleportációt végrehajtani. Az osztrák tudósokkal szinte egyidőben jelentették be a coloradói Boulderben található National Institute of Standards and Technology (NIST) kutatóintézet munkatársai is hasonló eredményüket.

Összefonódás

Amikor a fizikusok teleportációról beszélnek, az atomok kvantumállapotának átvitelére utalnak. Kvantumállapotnak a fizikai rendszerek egy adott pillanatbeli állapotát (melyet meghatároz például az atom energiája, mozgása, mágneses tere) nevezik. A kutatók kísérleteikben a kvantum-összefonódást használták fel, azt a jelenséget, amikor két részecske kvantumállapota kapcsolatban áll fizikai összeköttetés nélkül is. Albert Einstein ezt "kísérteties távoli hatásnak" nevezte.

Lézerrel már korábban elértek hasonló eredményt: két évvel ezelőtt sikeresen teleportáltak egy fénysugarat az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói. Az ausztrál kutatók is a kvantum-összefonódást használták fel, ez fény esetében azt jelenti, hogy az egyidőben létrehozott két fénynyaláb tulajdonságai kiegészítik egymást, akkor is, ha a sugarak egymástól távol vannak. Ha az egyik fénysugarat valamiféle hatás éri, a másik is reagál. Az ANU fizikusa, Ping Koy Lam ezt használta fel, amikor egy optikai kommunikációs berendezés egyik végén visszafejtett, pontosabban szétszedett egy fénysugarat, és egy méterrel arrébb létrehozta a másolatát.

Kvantumszámítógépek

Blatt osztrák-amerikai kutatócsoportja kalciumionokon végezte a teleportációt, a NIST boulderi csoportja berilliumot használt. Ennek és a kísérleti eljárás különbözőségének ellenére mindkét csoport hasonló, nagyjából 75 százalékos pontosságot ért el. Ez a százalék azt jelöli, hogy a teleportálás után mennyire hasonlít a második atom kvantumállapota az eredeti állapotához.

Az előrelépésnek a szupergyors kvantumszámítógépek fejlesztésében lehet szerepe: "Az általunk bejelentett teleportáció alkalmazása lehetővé teszi a logikai műveletek sokkal gyorsabb végrehajtását" - áll David Wineland fizikus, a NIST-csoport vezetője közleményében is. Ezek a gépek jóval nagyobb és bonyolultabb számításokat tudnak majd elvégezni, mint a mai szuperkomputerek, jóval gyorsabban, hiszen az információt teleportálással tudnák továbbítani.


Az indexről másoltam be. Na, hogy tetszik?


Válaszok
 


 Placido
    
2004-06-16 14:12:46  (62)
  Biztosan nagyon izgalmas, de nálam a diavetítés nem működik.
Előzmény: Török I. (61)
Válaszok
 


 Török I.
    
2004-06-16 11:57:05  (61)
 

Köszöntöm a fórum tagjait!
Egy érdekes kvantumfizikai hipotézisemet szeretném megosztani veletek. Lehet, hogy nagy szamárság, ez esetben elnézéseteket kérem.

A feltételezésem a következő:
Ha elfogadjuk azt az irányzatot, amely szerint egy részecske állapotfüggvénye egyértelműen leírja annak fizikai állapotát, akkor a megfigyelhető mennyiségek (függvények) mögött csak két eltérő fizikai állapot lehetséges. Vagyis egy megfigyelhető állapot esetén kétféle tényleges állapot fordulhat elő. Tehát a Heisenber-féle határozatlansági reláció és Pauli elv voltaképpen egy tőről fakad.

Részletesebb leírás a következő címen:
www.tar.hu/toreny/kockajatek.htm


Ne kíméljetek az észrevételektől.


Török Imre


Válaszok
 


 Placido
    
2004-06-10 15:36:18  (60)
  Van egy érdekes link az Indexen, a fraktáloktól a viselkedéspszichológiáig - érdemes elolvasni! Szó esik benne a nanotechnológiáról is, vagyis aki figyelmesen végigolvasta ezt a topicot, annak élvezetes lesz.
Válaszok
 


 Placido
    
2004-05-23 22:18:24  (59)
  Az.
Válaszok
 


 lifelife
    
2004-05-03 15:21:12  (58)
  ...................jelenleg ez még csak áltudomány...............
Válaszok
 


 lifelife
    
2004-05-03 15:15:56  (57)
  ezt úgy érted, hogy
_I + __ = 2_ _ 2
T2
3
T6 ! Z_12
_12
(N1) + Z_22
_12
(N2)!
+_2_ _ 2_2
11T3T6_ _1 Z_12
_12
(N0) + _2 Z_22
_12
(N0)!:))))

Előzmény: Firestorm (50)
Válaszok
 


 lifelife
    
2004-05-03 15:06:46  (56)
  :))))))))))))))))))
Előzmény: Firestorm (50)
Válaszok
 


 lifelife
    
2004-05-03 15:05:21  (55)
  szépen illusztrált oldal:
http://www.mu6.com/spacetime3.html
Válaszok
 


 lifelife
    
2004-05-03 14:21:54  (54)
  http://www.theosophysandiego.org/Featured/branethe.htm
Előzmény: lifelife (53)
Válaszok
 


 lifelife
    
2004-05-03 14:08:09  (53)
  A tökéletes Világmindenség 02 - Szuperhúrok Radar máj.01 52'
A tökéletes Világmindenség 03 - A 11-ik dimenzió Radar máj.02,04,08 51'
Spektrum
Előzmény: Olvasó (52)
Válaszok
 


 Olvasó
    
2004-05-03 12:56:21  (52)
  Hello Mindenki!

Érdekes dolgokról olvasgattam a fórumon, ezek az utóbbi 1-2 évben foglalkoztatnak, de teljesen más irányból értem
erre a kapcsolódási pontra, mint Ti.
Úgy látom, az utóbbi idők leveleit olvasva, itt a fő téma a dimenziók,
rezgések és szuperhúrok. Ezek a dolgok, kapcsolódó elméletek már
régebben le lettek írva, mint gondolnánk, magyarul még csak nemrégen olvashatók.
Ajánlom figyelmetekbe az 1900-as évek elejéről Gurdjieff és Ouspensky
műveit, melyek régi tudásanyagot dokumentálnak, hoznak felszínre.
A mai értelemben általánosan vett tudomány eredményei ugyanazon
megoldás felé haladnak, érdekes látni. És ha még merítenének is
belőle, kicsit jobban összeállna a kép. Van viszont rá elég komoly példa,
idézek, addig is remélem, sikerült felkelteni az érdeklődéseteket:

"Dr. John Hagelin Megoldások címû mûsora a TM Rádión
Dr. John Hagelin világszerte elismert szaktekintély az egyesített kvantumtérelméletek területén. Az elektrogyenge egyesítésrõl, a nagy egyesítésrõl, a szuperszimmetriáról és kozmológiáról írott cikkei a legtöbbet idézett írások közé tartoznak a fizika tudományában.
Dr. Hagelin úttörõ jellegû kutatásokat folytatott a CERN-nél (az európai részecske fizikai központ) illetve SLAC-nál (a Stanfordi Lineáris Gyorsító Központ), és neki köszönhetjük az egyik legsikeresebb egyesített mezõ elméletet kifejlesztését a szuperhúrok alkalmazásával. Mindezek mellett Dr. Hagelin vezetõ kutatásokat végzett az elmúlt évtizedekben az emberi tudatosság alapjának tudományos vizsgálatában. Maharishi Mahesh Yogi vezetése alatt nagyban hozzájárult a tudat Védikus tudományának szisztematikus és tudományos újraélesztésében.
Új elõadásaiban, melynek címe “Megoldások”, Dr. Hagelin bemutatja, hogy a tudás két nagy tradíciójának “nagy egyesítésével”, mely magában foglalja a modern és az õsi megközelítéseket új lehetõségeket tárhatunk fel a kormányzás tudománya számára. Ezek az elvek és eljárások segítenek abban, hogy felhasználjuk a természeti törvényeket a régóta meglévõ társadalmi problémák megoldására, elõsegítve így a kormányzás sikerességét. Az elõbb említett kimagasló eredményeinek elismerése képen Dr. Hagelin megkapta a Kilby-díjat, amelyet olyan tudósoknak ítélnek oda, akik "nagymértékben hozzájárultak a kutatásaik eredményeinek tudományos és technikai alkalmazásához". Ez a díj Dr. Hagelin-t olyan nagy "tudósok utódjaként fogadja el, mint Einstein, Jeans, Bohr és Eddington".
Dr. Hagelin a Dartmouth fõiskolán szerezta summa cum laude az A.B. fokozatát 1975-ben majd a Harvard Egyetemrõl kapta doktori fokozatát 1981-ben. Jelenleg a Tudomány, Technika és Közigazgatási Intézet igazgatója, és a Fizika Tudományok Professzora, illetve a doktori program vezetõje fizikából a Maharishi Management Egyetemen. Hagelin továbbá a Tudomány és Technika minisztere Maharishi Világbéke Országában, melynek elsõ független uralkodója Nader Raám király."

Üdv:
Egy olvasó

Előzmény: Placido (49)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-04-17 05:55:07  (51)
  Firestorm,
ugye csak viccelsz?
Azt hittem, a szingularitásokról írsz majd valamit, meg a rajtuk keresztül történő közlekedésről, de ez a gyerekes példa...
Válaszok
 


 Firestorm
    
2004-04-17 00:04:43  (50)
  Sziasztok

Ha jol sejtem, akkor azt mondja ki, hogy semmi sem haladhat gyorsabban a femynel.
Hat itt a bibi, mert lehet gyorsabban haladni a fenynel.Fizikai bizonyitast ne varj, de peldakkal szivesen probalom majd vazolni.

Nem is olyan reg, meg feltunk attol, hogy mi lesz ha atlepjuk a hangsebbeseget. Most mar tudjuk, hogy semmi, csak tuti csendesen tudunk utazni:) De vegyuk a feny esetet. Amit latunk az minden fenysebbesegel tortenik korulottunk. Igy ha valami meghaladja eme sebbesseget, azt ugye nem latjuk/lathatjuk.

Egy egyszeru pelda:
Maradjuk a jo oreg hangsebbessegnel. Tegyuk fel, hogy tiszta az ido es egy lakotelepen setalsz mikozben meghallod a jol ismert hangrobbanast. Ha ekkor kapod fel a fejed, akkor igy jartal, mert mar nem latod a repulot ugyan is mar reg nem ott jar.
Namost ha ezt atrakjuk a fenysebbesseg tartomanyaba, akkor az a valami ami atlepi eme sebbesseget, azt nem lathatod hisz kilepett az altalad latott tartomanybol, de attol meg ottvan. Pusztan csak akkor lathatnad, ha Te is az O sebbesegevel haladnal.

Roviden ennyi. Ha valakit meg erdekel jobban is, az itt megtalal.

Udv,
Firestorm
Előzmény: Placido (47)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-04-16 17:26:49  (49)
  A múltkoriban már szóbahoztam a nanotechnológiát, most egy újabb érdekes cikk abból a tárgykörből:

Sikító sejtek

A Kaliforniai Egyetem kutatói speciális mikroszkópjuk segítségével sejtek vibrációját mérték, és azt állítják, a különböző típusú és állapotú sejtek más-más "hangot hallatnak". Ha elméletük igaznak bizonyul, úgy a módszerrel például a rákot már legkorábbi stádiumában diagnosztizálni lehetne.

Az autók, vonatok, repülők, mind zajt keltenek - ha a két kaliforniai kutatónak igaza van, akkor a sejtek is. A nanotechnológia fejlődésének köszönhetően a tudósoknak sikerült bizonyítékot találni arra, hogy a sejtek sikító hangokat adnak ki, közölte a Smithsonian Magazine.

A sejthangtanulmány szerzője a Kaliforniai Egyetem vegyésze Jim Gimzewski. A feltevést, hogy a sejteknek is van hangjuk először 2001-ben fogalmazta meg a tudós. Egy kísérlet során kiderült, hogyha az élő szívsejteket egy Petri-csészében megfelelő tápanyagokkal tárolják, akkor folytatják a lüktetést. Gimzewski akkori elmélete szerint, ha a sejtek dobognak, akkor valószínűleg a vibrációk révén érzékelhető hangokat keltenek. Igaz, ezeket a hangokat csak speciális műszerekkel lehet hallani.

Letapogatás Nanokütyük készítője
Gimzewski korábban az IBM zürich-i kutató laboratóriumában, mikroszkópikus méretű gépek fejlesztésén dolgozott. Kollégáival sikerült egy 1.5 nanométeres propellert készíteni, és a világ legkisebb abakuszát is nekik köszönhetjük.

A kutatópáros megfigyelte, hogy a sejtfal magassága másodpercenként ezerszer három nanométerrel növekszik, illetve csökken. A mozgásokból meghatározták a hanghullám amplitúdóját, a sebességből pedig a frekvenciáját. Az élesztőgombasejteknek a hangját természetesen az emberi fül nem képes érzékelni, de ha felhangosítanánk, akkor sikításra hasonlítana.

Bíztató eredmények

A sejtek frekvenciáját többször is megmérték, mindig ugyanolyan eredményt kaptak. A vizsgálatok szerint a genetikailag mutáns sejtek az eredetitől eltérő hangot adtak ki. A csontsejteken végzett kísérleteknél, szintén eltérő hangmagasságot mértek. A Kaliforniai Egyetem több munkatársa is felfigyelt az eredményekre: szerintük ezzel a módszerrel a rákot már legkorábbi stádiumában is lehet diagnosztizálni.

Szkeptikusok

Sok kutató ugyanakkor szkeptikusan fogadta a tudományos körökben még nem publikált tanulmányt. A müncheni egyetem tudósa, Hermann Gaub szerint nem a sejt vibrációja a zaj forrása. "Ha a sejt belseje a forrás, akkor ez forradalmi felfedezés lenne. Ennek ellenére több potenciális külső hangforrással is számolni kell" - nyilatkozta Gaub.
Gimzewski mielőtt belevetette volna magát a kutatásokba, élesztőgombasejteket szerzett be a Kaliforniai Egyetemről. A kísérleteket egy végzős hallgatóval, Andrew Pelling segítségével kezdte meg. Gimzewski a sejthangok érzékeléséhez atomi erő mikroszkópot (Atomic Force Microscope, AFM) használt, amely képes a sejtek felületét letapogatni. A kapott mérési eredményeket egy számítógép feldolgozta, így a sejt alak és helyzetbeli változásait pontosan meg tudták határozni.
Na, hogy tetszik?
Válaszok
 


 Syrius
    
2004-04-10 11:39:37  (48)
  ...relativítási elmélet?
Irrrgummm-burrrgummm
Válaszok
 


 Placido
    
2004-04-08 16:31:56  (47)
  Szia, Firestorm,
és elnézésed kérem, az utóbbi napok zűrzavarosak voltak és sak most kukkantottam be ide.Hogy mit szólnék? Feltéve, ha olyasmit állítanál, hogy a relativitási elmélet hibás, egyetlen szóval felelnék: "éspedig?"

Soha, semmilyen állítást nem vetek el addig, ameddig meg nem hallgattam és mérlegre nem tettem a mögötte lévő, vagy inkább (enyhe képzavarral) a mellette szóló érveket...
Válaszok
 


 Firestorm
    
2004-04-02 23:29:40  (46)
  Sziasztok!

Mit szóltok ahoz, ha azt mondom, hogy a relativitás elmélet hibás?

Üdv,
Firestorm
Válaszok
 


 Placido
    
2004-02-26 18:11:51  (45)
  Olvasd el Crichton regényét is. Nem tudományos értékű, de majdnem...
Válaszok
 


 Gibson
    
2004-02-26 18:09:35  (44)
  Elkeztem tegnap este olvasni, de már nem fogott az agyam. Majd ma éjszaka...
Előzmény: Placido (43)
Válaszok
 


 Placido
    
2004-02-26 17:57:03  (43)
  Látom, senki sem harapott rá erre a cikkre, pedig a nanotechnológia sok érdekes dolgot produkál majd...
Válaszok
 


 Placido
    
2004-02-25 18:08:51  (42)
  Azt hiszem, a kvantumelmélet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatosan emlegettem már a nanotechnológiát. Az egyik legsokoldalúbb amerikai szerző, Michael Crichton persze erről is írt egy könyvet (a címe: Préda - olvasta itt valaki?), de most egy cikket szeretnék bemásolni ebben a témában:

Nanotechnológiával a rák és egyéb betegségek ellen 2004.02.20.

Sejtbelsőben kémkedő kamerák, ráksemlegesítő láthatatlan golyócskák, miniatűrnél is miniatűrebb elemző/jelzőszondák – naponta érkeznek a nanotechnológia egyelőre kísérleti stádiumban lévő, ám valószínűleg nagyon szép jövő előtt álló orvosi alkalmazásaira vonatkozó hírek. Születőben a nanomedicina.
Az új diszciplína az információtechnológiát, a biológiát és a molekuláris/atomi szintű, hagyományos laboratóriumi mikroszkópok számára láthatatlan részecskékből álló anyagokkal dolgozó gyógyászatot integrálja. Ékes bizonyítéka, hogy (a kezdeti elektronikus, számítógépes, telekommunikációs irányultságtól a mai biomedikális alkalmazásokig) rendkívül dinamikus fejlődésen ment keresztül a nanotech.

Félvezető nanorészecskék

A szakterület legismertebb képviselője a két vezető szerepet játszó felsőoktatási intézményben, az Emory Egyetemen és a Georgia Tech-en (Atlanta) kutató Shuming Nie partikuláris génekhez és proteinekhez köthető, a molekuláris diagnosztikában és a gyógyszeradagolásban jelzőkként (markers) használandó félvezető nanorészecskéket (nanoparticles, vagy quantum dots) fejlesztett. A nagyságra a biomolekulákhoz (proteinekhez, DNS-hez) hasonló részecskék speciálisra, multifunkcionálisra tervezhetők (multiplexing). Méretük miatt egyéb különleges, terjedelmesebb „rokonaikra” nem jellemző tulajdonságokkal ugyancsak rendelkeznek: a sötétkéktől a sötétvörösig különböző színű fényeket bocsátanak ki, (rendkívül fotostabil) fluoreszkáló jelzőkként működnek.


„A biomedikális nanotechnológia a molekuláris diagnosztikában, a gyógykezelésben, a molekuláris biológiában, valamint a biomérnökség (szövetkészítés, stb.) területén eredményez komoly fejlődést” – állítja Nie. „A tudósok molekulákhoz kapcsolódó funkcionális nanorészecskék létrehozásába kezdtek.” Orvosi alkalmazásukra a rák, a szív- és érrendszeri, az idegrendszeri betegségek, mint az Alzheimer-kór elleni küzdelemben kerül majd sor. Nie példája: a kémiai úton speciális génekhez és proteinekhez kötött kvantumpontokat használó parányi mérőeszközök, „szondák” (nanoprobes) meglepő gyorsasággal elemzik a rákos szöveteket, ellenőrzik a gyógyszeres kezelés hatékonyságát, sőt, megfelelő mennyiségű ellenszert juttatva a genetikailag osztályozott ráksejtekbe, „okos bombákként” szintén működőképesek.

Nanokamerák

A bloomingtoni Indiana Egyetemen Bogdan Dragnea kutatócsoportja a vírusok „ön-összeszerelő” tevékenységét (self-assembly), a nanorészecskék biofotonikus alkalmazásait, továbbá a szupramolekuláris aggregátumok (mikrokristályok, vírusok, stb.) dinamikáját vizsgálja, interdiszciplináris megközelítésben. A megfigyelt rendszerekre alapozva fejlesztik élő sejtek belsejét, kémiai és fizikai aktivitásukat feltérképező új, molekuláris – nano – „eszközeiket.”

A jelenlegi kutatások során általában a Raman színképelemzést (Raman-spektroszkópia) használják: amikor a lézerfény valamely anyagon visszaverődik, a szórt és a beeső fény hullámhossza azonos. Egy töredéké – a Raman spektrumé – viszont, néhány molekula jellegzetes rezgése miatt megváltozik, ami lehetővé teszi, például a sejtmag feltérképezését. Problémát okoz, hogy a Raman spektrumok nagyon gyengék. Ezt elkerülendő, Dragnea a felületükön a szórt fénnyel interakcióban lévő, azt növelő, s így a Raman jeleket ötszörösére erősítő arany nanorészecskéket próbált a sejtbe juttatni.

A következő probléma a részecskéket idegen testekként magából kilökő sejt volt. Nem így a trójaiként használt vírusok: előbb kémiai eljárással belsejükbe „építették,” a megtűrt, öt nanométer átmérőjű arany-parányokat, aztán élő sejtekbe „csempészték” azokat. Mindez a sejtek belsejében lejátszódó folyamatok, a sejtek kémiai felépítése mellett a vírusok (és működésük) alaposabb megfigyelését szintén lehetővé teszi. A kutatók ezúttal nem populációkat, hanem „vírus-individuumokat” is látnak a mikroszkóp alatt.


„Ha beválik, döntő áttörés lesz” – nyilatkozta Lynn Enquist, a Princeton Egyetem virológusa.


Arannyal kezelt rák

Egy másik nanotechnológiai projektben szintén főszerephez jut az arany. Az új biofunkcionális anyagok (biomaterials) fejlesztésére, alkalmazásukra, valamint a szövettervezésre specializálódott Jennifer West és társai a houstoni (Texas) Rice Egyetemen (a biológiailag közömbös) arannyal bevont szilícium-dioxid részecskékkel, s az azokból összeálló, kagyló formájú alakzatokkal (nanoshells) kísérleteznek, melyeket addig melegítenek, míg a ráksejteket kivégző infravöröshöz közeli fény (near infrared light, NIR) keletkezik. Magukba szívják, hővé alakítják a fényt. „Azért lehetséges, mert a test szövetei ’lényegében áteresztik’ az NIR-t” – magyarázza West. Mivel mind az NIR, mind a nanorészecskék ártalmatlanok, az új módszer előnyösebbnek tűnik a megszokott sebészeti és egyéb eljárásoknál. A hagyományosan egyáltalán nem kezelhető ráktípusoknál pedig ez lehet az egyetlen járható út.

Az eddigi – emberi mellrákon és egereken végzett – kísérleteket száz százalékos siker koronázta. Legutoljára egerek véráramába fecskendezett aranygolyócskák derítették fel a rákos sejteket, sőt, a korábban ismeretlen, csekély mértékű áttéteket is.


West szerint a későbbiekben megelőző jelleggel használhatnánk a részecskéket, azaz a rákot már akkor kiölnék a szervezetből, amikor a betegség még annyira kezdeti, hogy más eszközökkel felderíthetetlen. „Például, ha mellrákra hajlamos génekkel rendelkezünk, időről időre meg kellene tennünk” – javasolja a kutató.

„Az ígéretes eredmények ellenére, ez még mindig csak a nagyon kezdeti szakasz” – fűzi hozzá az Egyesült Királyság Rákkutató Központjában dolgozó Emma Knight.Aki olvasta a Prédát, az most összeborzad: hát ennyire jól tájékozott Crichton? Annak idején Az Androméda törzsért szerettem meg, de a Vészhelyzet no és persze a mindenki által olyan jól ismert Őslénypark is világsiker lett. Ő ugyan eredetilag orvos (általában ők a legsokoldalúbban képzett és legtöbb dolog iránt érdeklődő emberek), de már rendezett filmet is, például a Kómát...
Válaszok
 


 Placido
    
2003-12-18 04:30:33  (41)
  Kösz szépen, bár én már vizsgáztam annak idején vektoranalízisből - úgy látszik, ez nem tűnt ki a hozzászólásomból, tehát rosszul fogalmaztam. Amúgy mi a Denkinger-könyvet használtuk (elvileg)...
Válaszok
 


 Jazz Kramer
    
2003-12-17 22:33:20  (40)
 
Placido: nem láttam a Spektrumon a műsort, de ha érdekel a 3 dimenzión túli akár 4,5,....n dimenziójú terek akkor ezt ajánlanám:
http://www.math.bme.hu/~sereny/LINKEK/3felev/3felev.html
vagy
ugyan itt vektoranalízis jegyzet--->.ps formátumban. Na az aztán tökéletesen elmagyarázza az n-dimenziós tereket.
Nekem ebből kell vizsgáznom két hét múlva, elég nehéz, de ennek ellenére érdekes.
Szóval minden jót hozzá!

Ja!, Amúgy köszi a tippet(Chrichton-Idővonal) remélem megtalálom valahol, aztán ha lesz időm neki kezdek.
Válaszok
 


 Gibson
    
2003-12-15 21:40:46  (39)
  Szívesen!
Előzmény: Placido (37)
Válaszok
 


 Placido
    
2003-12-15 19:15:17  (38)
  Jazz Kramer,
azt ajánlom, kikapcsolódásképpen olvasd el Chrichtontól az Idővonalat (Timeline). Nem tudományos munka, de ez nem jelent semmit. Chrichtont azóta figyelem, hogy megjelentette Az Androméda-törzset és szinte minden munkája érdekfeszítőnek bizonyult...
Válaszok
 


 Placido
    
2003-12-15 19:12:22  (37)
  Igen, azt elég jól magyarázta a film. Még egyszer köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet (és a többiekét is)!
Válaszok
 


 Gibson
    
2003-12-15 16:04:50  (36)
  Nem, a teljes témakörre. Pl. a szuperhúroknál kissé elakadtam amikor a cikket bemásoltad.
Válaszok
 


 Placido
    
2003-12-15 15:58:01  (35)
  Ezt most arra a két dimenziós példára érted? Mert abban csak azt magyarázzák el, hogy miért nem tudjuk mi felfogni, mi is az a több dimenzió?
Válaszok
 


 Gibson
    
2003-12-15 15:44:47  (34)
  Nekem nagyon tetszett, és mivel vizuális alkat vagyok, kezdtem felfogni miről is van szó. :-)
Előzmény: Placido (33)
Válaszok
 


 Placido
    
2003-12-15 15:24:49  (33)
  Gibson,
megnéztem a Spektrumon a filmet és nagyon élveztem, bár vannak fenntartásaim is vele szemben. Az egyik: a multiverzum-elméletet elintézi egyetlen félmondattal, miszerint leginkább azok hisznek benne, akik nem értik a kvantumelméletet. Nos, ez az én számomra nem meggyőző érv valami mellett vagy ellen. A másik: a magyarázatot a több dimenzióról, miszerint képzeljük el, hogy a két dimenziós világba becsöppen egy három dimenziós test, számtalanszor hallottam és olvastam már - örülnék, ha végre egyszer valami újat találnának ki a több dimenzió érzékeltetésére. Ennél még az egyetemi matektanárom is jobb volt, mert ő közölte: ebben a félévben végig "n" dimenziós vektortérben leszünk, tessék abban gondolkodni és kész!
Válaszok
 


 Placido
    
2003-12-14 07:12:53  (32)
  Érdekes a cikk, pláne nekem, mert (más szavakkal) a multiverzum-elméletet is említi.
Nekem ugyanis az a (saját) teóriám, hogy az evolúció nem mehetett végbe úgy, ahogyan azt a tudósok magyarázzák, a nagy robbanástól eltelt ilyen kevés idő alatt. (Pláne, hogy a Föld csak jóval később alakult ki.) Marad három megoldási lehetőség. Az egyik, hogy a földi élet a világűrből került ide. Ez könnyen hihető, de csak a szőnyeg alá söpri a kérdést: akkor ott hogyan keletkezett? A másik megoldás a teremtés lehetősége - ehhez nem tudok hozzászólni, Isten túl van az én felfogóképességem határain (ettől még lehet, hogy ez a megoldás a helyes). Végül a harmadik: az evolúció itt ment végbe és úgy, ahogyan azt tantják, de csak azért, mert mi is a multiverzum részesei vagyunk...
Válaszok
 


 Jazz Kramer
    
2003-12-13 23:06:44  (31)
  Sziasztok!

Placido!(és a többiek) ezt azt hiszem érdemes elolvasni:
http://corvus.szm.sk/cikkek/cikk006.htm

elég érdekes, elgondolkodtató cikk.

Amúgy köszi a Spektrumos adás időpontjait!

Válaszok
 


NetHírlap / Fórum / Tudomány / Kvantumfizika
      Oldal:  / 2      bontás: 


Név: 
       Jelszó: