2018. január 18. csütörtök - Piroska
Gázpisztoly

Tisztelt fórumozók! A Nethírlap fóruma politikamentes fórummá alakult, politikával kapcsolatos topikok, hozzászólások törölve lesznek.

KAJA - főzőcske topic

NetHírlap / Fórum / 

NetHírlap kávéház

  / 

KAJA - főzőcske topic

    
    Oldal: előző oldal / 2következő oldal      bontás: 
Privát üzenetek

Bejelentkezés
Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Moderálás
Súgó
Fórumszabályzat

Keresés

Keresett kifejezés:

Keresés helye:



Részletes keresés

Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
Fegyverek
GSM, távközlés
Hajózás
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Legfrissebb 20

KAJA - főzőcske topic
Zabálnivalók...
Macskaklub
"RÉGIMÓDI" TOPIK III.
Chrysler Voyager / Grand Voyager
Természetfotózás
"Jónak" lenni Jó
Forza Schumi...
Csepptankos Jawa
Híd
Időjárás
Elmélkedések a Világ működésével kapc...
Női dolgok: kézimunka,kávé-csevegés
SuEllen bungalója
CHRYSLER STRATUS, CHRYSLER SEBRING
Fák, bokrok, és virágok, ill. ami köz...
Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország...
Tanulságos filmek
Hétköznapi matek
Automata váltó


 Iluska
    
2018-01-18 17:01:42  (60)
  Köszönöm szépen Őszikém, vasárnap megkóstolom:)
Nálam csakis olasz tészta jöhet szóba mellé. Naponta tudnék tésztát enni:)

A másik topikban olvastam, hogy valamikor tyúkot kerestél és nem kaptál arra felétek.
A kispesti piacon pénteken, szombaton meg pláne,  biztos fogsz kapni.
Van egy néni aki csak szombaton jön, nála aztán kacsától, libáig, gyöngyösig, valamiféle
kis madarakig minden van_D
Én is megyek holnap mert nagyon rákívánkoztam jó kis tíklevesre.

A karajcsont leves is nagy kedvenc  nálunk is. Annyira finom íze tud lenni a húsnak ott
a csont közelében.

És igen a kockacukor igazi Öszike specialitás:) Nem feledtem.




Előzmény: Őszike (42)
Válaszok
 


 Őszike
    
2018-01-17 21:42:23  (59)
  Ennyi kell is rá! Látszik, hogy olyan átlátszó, mint a tükör, nagyon guszta!

Ritkán veszem rá magam a kocsonyafőzésre, mert én is elpöcsölök a szűrögetéssel, hogy szép, tiszta, zsírmentes legyen.
Előzmény: Manyesz (52)
Válaszok
 


 Őszike
    
2018-01-17 21:39:31  (58)
  Isten hozott drága Zsuzsi!🤗
Előzmény: Zsuzsi59 (46)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-17 21:13:46  (57)
  Nem fogod megbánni.
Előzmény: Zsuzsi59 (55)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-17 21:13:00  (56)
  Csak nem?????🙁🙁
Ismerős.🙂 Azért a Férjemnek van fogalma hozzá,tudod vendéglátós.
Előzmény: Zsuzsi59 (54)
Válaszok
 


 Zsuzsi59
    
2018-01-17 20:55:08  (55)
  No, majd felveszem a repertoárba.
Előzmény: Manyesz (53)
Válaszok
 


 Zsuzsi59
    
2018-01-17 20:54:16  (54)
  Én is lezsírozom.
Sajnos belefér az idejébe 🙁
Főzni csak elméletben tud.
Előzmény: Manyesz (52)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-17 20:53:10  (53)
  Hú,pedig nagyon finom,nemes rész.Én szoktam fonni is.Elvágom hosszában 3 felé,só,bors,megfonom és erős lángon átpirítom,majd átsütöm a sütőben.Finom és mutatós.Egy jó kis szósszal,rizzsel,pürével isteni.
Előzmény: Zsuzsi59 (51)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-17 20:49:19  (52)
  Ez így elég húzós...
Hétvégén nálunk is volt kocsonya,jöttek a fehérvári Barátaink.Most Csaba kérésére maradt a tetején egy kis zsír.Én mindig gondosan lezsírozom,de ha ez volt az óhaja..:))




Jól hangzik a virslisali.:) Jó,hogy Robi besegít.
Előzmény: Zsuzsi59 (49)
Válaszok
 


 Zsuzsi59
    
2018-01-17 20:45:41  (51)
  Ez is ínycsiklandó!
Szűzpecsenyét ritkán készítek. A karajcsontból készült levest imádom.
Az üzenetet a felhasználó 2018-01-17 20:46:28-kor módosította.
Előzmény: Manyesz (43)
Válaszok
 


 Zsuzsi59
    
2018-01-17 20:43:17  (50)
  Micsoda Őszikés ételek 😉
Előzmény: Őszike (45)
Válaszok
 


 Zsuzsi59
    
2018-01-17 20:41:32  (49)
  Mostanában reggel hétkor elmegyek itthonról és este hét környékén keveredek haza.
Hétvégén főztem kocsonyát, még van egy tányérral. Nem kívántam ma, de a férjem készített hagymás, ecetes virslisalát. Inkább azt választottam.

Előzmény: Manyesz (48)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-17 20:32:16  (48)
  Szia Zsuzsikám!De jó,hogy jöttél Te is!
Előzmény: Zsuzsi59 (46)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-17 20:31:37  (47)
  Igen,színesbors kéreg...az valami csuda!!
Előzmény: Őszike (45)
Válaszok
 


 Zsuzsi59
    
2018-01-17 20:21:30  (46)
  Szép estét!
Rátok találtam 😀

Válaszok
 


 Őszike
    
2018-01-17 20:20:50  (45)
  Én is szeretem tölteni, különösen aszaltszilvávsl és csinálok hozzá egy isteni meggymártast, amibe belecsempészek némi meggypálinkát vagy ha éppen van, kevés meggybort is. Utóbbi hiányában a vörösbor se rontja el.

Amit még nagyon szeretek, az a szűzpecsenye színesbors kéregben. Ezt forró lilahagyma lekvárral tálalom.
Előzmény: Manyesz (43)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-17 20:08:14  (44)
  Szia Iluskám!De régen hallottam Rólad!
Előzmény: Iluska (40)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-17 20:07:23  (43)
  Mi is szeretjük a szüzet.Én tölteni is szoktam.



A napokban volt,hogy a szeleteket baconba tekertem,sütöttem rózsaszínre és zöldbors mártással tálaltam



Én is karajcsontból főzöm a levest,hát az nagyon isteni..főleg a csontról leenni a húst..:))
Rendszeresen veszem a hentesnél a füstölt karajcsontot,bablevesbe,káposztába verhetetlen.:)
Előzmény: Őszike (39)
Válaszok
 


 Őszike
    
2018-01-17 20:03:20  (42)
  Drága jó Iluskám!

Egész héten eszemben voltál, komolyan, mert múlt pénteken a kispesti piacon jártam.

Óhajodra akkor jöjjön a tárkonyosmustároscuccos😁😁

Előre kell bocsátani, hogy valahol (tán az Aldiban) lehet kapni tárkonyos mustárt, de ennek hiányában sem kell kétségbe esni, mert a morzsolt tárkony (nyáron a friss) és egy jófajta mustár is megteszi. Aki kedveli a magosmustárt, készítheti azzal is.

Hagymát dinsztelünk a szokásos módon, majd a kockára vagy nem túl vékony szeletekre vágott gombát is hozzáadjuk, fedő nélkül pirítjuk. Ilyenkor még nem sózzuk, mert összeesik és sok levet enged. Ezenközben csíkokra vagy kockára vágjuk a csirkemellet. Ha a hagyma-gomba kombó kész, adunk hozzá egy-két löttyintésnyi fehérbort, összeforraljuk és mehet bele a mustár (1-2 evőkanálnyi mint minimum), valamint a tárkony (azzal se spóroljunk). Most már sózzuk, borsozzuk. Alaposan elkeverjük, majd beletesszük a húst. Ha kevés a leve, adjunk hozzá meg egy kis bort vagy vizet. Fedő alatt pároljuk puhára, majd egy tejszínes habarással sűrítjük. Ha elkészült, hozzáadjuk azt a bizonyos 1 kockacukrot!! Apróra vágott petrezselyemmel vidámítjuk. Sok szaftot készítsünk, mert az olasz hosszúmetélt, mint köret, nagyon kívánja majd. Végszükségben rizst is adhatunk mellé vagy kuszkuszt.

Remélem, meg lesztek elégedve! Stroganoff jön!

Az üzenetet a felhasználó 2018-01-17 20:09:28-kor módosította.
Előzmény: Iluska (40)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-17 19:58:45  (41)
  Jól néz ki!!
Tudod Tom,Boglár a gyerekkoromban még falu volt.Poros,nem köves,aszfaltos utcákkal...Itt akkor nagyon sokan tartottak állatokat,mi is.Nálunk minden évben volt disznóvágás,kétszer is,sok baromfi,nyulak...öten vagyunk Tesók,csak az Apu dolgozott.Az Anyu nevelte az állatokat és veteményezett.Mindent meg kellett ennünk.De ez nem panasz,sőt.Szeretek is mindenféle húst,akár vad,akár galamb.:))
A Gyerekeim ma már válogatósak,pedig etettem mindennel Őket is...de azért nem vallanék szégyent Velük,azt hiszem.:))
Nálunk sokszor van baromfi,disznó,nyúl.A narancsos kacsám elvileg a világ legjobbja.:))Marha és vad most ritkábban,mert én főzök az Anyósomra is és rákos,nem akarja megenni a vörös húsokat,mert nem ajánlott.
Én imádom a halat és minden tengeri herkentyűt.Szeretem a csigát,a békacombot.Na ezeket rajtam kívül senki nem eszi meg.:))
Ma is sprotnit sütöttem magamnak vacsira.Olivaolajjal és citrommal sütöttem,sok fokhagymával,sóval,borssal és csilipaprikával ízesítettem.



Előzmény: tom1019 (38)
Válaszok
 


 Iluska
    
2018-01-17 19:32:29  (40)
  Szép jó estét!

Végre, végre!
Annyira hiányzottak Őszikém a szuper ötleteid, ahogy tudsz mesélni az ételekről, receptről.
Szinte érzem máris a számban a kész kaja ízét, még így kép nélkül is.
Egy kicsit bővebben lehetne a tárkonyos, mustáros pipiről? Sütve, főzve, serpenyőben, tepsiben? Hétvégén kipróbálnám.

A boros, konyakos, rizses husit már mentettem.

Stroganoffról is mesélhetnél:)

Amúgy ezek a kajafotók itt a topikban hmmmm  nyamm....



Előzmény: Őszike (23)
Válaszok
 


 Őszike
    
2018-01-17 18:52:17  (39)
  Pazar! Én már elég régen rászoktam a szűzpecsenyére, rántani is jobb, mint a karaj vagy a sertés bármelyik része. Isteni hús, sovány, szaftos, gyorsan kész. Bár, ha nem figyelünk rá, könnyen túlsüthetjük és akkor kiszárad. Sztroganoff-ként egyenesen imádjuk.

Wellingtont is lehet belőle készíteni, tán még jobb, mint a marha bélszínből készült, szerintem.

A karajcsontból készült levesnél nincs is jobb, zöldborsólevesnek is szoktam főzni.

Szopós csontlevesnek hívjuk😉
Előzmény: tom1019 (38)
Válaszok
 


 tom1019
    
2018-01-17 16:55:06  (38)
  igen, de néha jöhet a disznóhús is...
elsősorban levesbe szeretem a húsos karaj csontot sok zöldséggel és gombával,
kikloffolt karajhúsból rántott húst...,
csülök pörköltöt,
kocsonyát első körömből, farkából, füléből és füstölt csülökből,
azt Ámen...
illetve, még a brassói aprópecsenye is az az étel, amelyről mindenkinek megvan a maga elképzelése,én így szeretem:
a burgonyát még véletlenül sem bő zsírban v. olajban sütjük, hanem először héjában megfőzzük, majd serpenyőben zsíron átpirítjuk, érdemes olyan fajtát választani, amelyik nem esik szét,
ami a hús részét illeti, szűzpecsenyét preferálom hozzá és természetesen intenzíven borsozzuk és fokhagymát is kap bőséggel,
a legjobb hozzá egy jó nagy adag csemege uborka vagy tejfölös uborkasaláta...
természetesen lehet másfajta húsból, egyéb fűszerrel és sült burgonyával készíteni, ízlés dolga...



alapvető hozzávalók:
500 g serésszűz
1000 g burgonya (egyforma, közepes méretűek)
80 g füstölt szalonna
8 g fokhagyma
40 + 40 g sertészsír
frissen őrölt bors


elkészítése:

a burgonyát megmosom, sós vízen, héjában megfőzöm. Leöntöm róla a vizet, hagyom hűlni, majd meghámozom és hasábokra vágom, majd az egyik adag zsíron jól átpirítom...
közben egy másik serpenyőben a kisebb kockákra vágott szalonnát kipirítom, hozzáadom a másik adag zsírt, belerakom a csíkokra vágott szüzet,
erős lángon megpirítom, közben sózom, intenzíven borsozom...
amikor már majdnem készen van, hozzáadom az igen apróra vágott fokhagymát...
ha megpuhult a húst a burgonyához adom és azonnal tálalom friss petrezselyemmel megszórva :)

negyedévente eszek disznót, félévente marhát és vadhúst, egyéb esetben csak szárnyasokat...
Előzmény: Manyesz (28)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-15 20:55:58  (37)
  Ennyi!:)))
Én a levendula szárított virágját nem őrlöm,hanem belemorzsolom.
Előzmény: Őszike (35)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-15 20:54:30  (36)
  Köszi!!
Talán elboldogulok..DDDD
Egy kép a keverékről



Előzmény: Őszike (34)
Válaszok
 


 Őszike
    
2018-01-15 20:53:42  (35)
  Kakukkfűvem, levendulám, rozmaringom nekem is van a kertben. A nagyszemű tengeri só pedig alap, babérlevél meg van a háznál, A petrus és a citromhéj is napi használatos.
Előzmény: Manyesz (33)
Válaszok
 


 Őszike
    
2018-01-15 20:50:15  (34)
  Merci!😘😘!

Szóval, a rizseshús alapja ugye a klasszikus sertépörkólt, csakhogy én nem teszek a húsra vizet, amikor párolom (mint máskor sem, mert minden húsban van annyi nedvesség, amit a hő hatására kienged a fedő alatt, szeretem, ha a saját levében fő), szóval kicsit megpörkölöm a húskockákat, ha levet engedett, megkínálom egy deci vörösborral is.

Ha elkészült, mielőtt az előre megpirított rizst rátenném, kap két cent konyakot. Ezután már mehet minden a megszokott módon!

Pontos mennyiségekkel is szívesen szolgálok, bár vagyunk annyira profik, hogy úgyis tudjuk, miből mennyi az annyi😁
Előzmény: Manyesz (33)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-15 20:33:29  (33)
  Nem,dehogy.Báár,lehet szabadalmaztatom.:)))
A lényege,hogy a són kívül minden saját.Nem,a babér sem..:)) Nagyszemű tengeri só,őrölt babérlevél,kakukkfű,rozmaring,petrezselyemlevél,citromhéj és levendula.Természetesen nem ez az eredeti,de én így csinálom évek óta.Én úgy 2 dl sóhoz adok a szárítottakból egy jó teáskanállal.
A tavasszal szedtünk rengeteg medvehagymát és lett pesto és medvehagymás olívaolajom.Na,azt az illatot!Ezzel az olajjal locsoltam meg a csirkét.Gondolhatod!!
Előzmény: Őszike (32)
Válaszok
 


 Őszike
    
2018-01-15 20:23:17  (32)
  Hát persze, hogy megosztom az egyébként uncsi rizsáshús recit borral, konyakkal főzve. Én viszont kérem a provanszi keveréket, már ha nem titkos összetevős😉😉
Előzmény: Manyesz (28)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-15 20:21:31  (31)
  Vicusom,a megszokott szépségek!A hal.....imádom!
Kezed hogy van??
Előzmény: Mamsi (21)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-15 20:18:58  (30)
  Ja a válasz:nem főtt sokáig,mert az Anyu adta őuraságait,nem voltak öregek.De annál finomabbak.



Előzmény: Őszike (27)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-15 20:15:42  (29)
  Csaóóó!! Jó,hogy találkozunk végre!!!
Az bizony!!Imádjuk,isteni finom.Na akkor tudod is.:))
Meg azt is,hogy minden boros,pezsgős étel jöhet.:)) Barátok voltak hétvégén,volt pezsgő és bor is.DD
A recit légyszi prezentáld nekem!
Előzmény: Őszike (27)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-15 20:11:54  (28)
  Szerintem Tom a csirke egy fantasztikus étel.Mi is szeretjük,sokféle módon készítem is.Leginkább sütve,a saját provanszi keverékemmel fűszerezve.




Előzmény: tom1019 (19)
Válaszok
 


 Őszike
    
2018-01-15 20:10:30  (27)
  Csaó Manyeszom!!!

A franciák híres coq au vin-je.....isteni lehetett! Sokáig főtt a kakasuraság?

Ez az ételt is nagyon szeretem (főzni is!), és minden olyat, ami borral vagy pezsgővel készül.

Hinnétek, hogy van egy klasszikus rizseshús receptem, amibe kevés vörösbor és egy stampedli konyak is kell? Bizony!!🤗🤗
Előzmény: Manyesz (24)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-15 20:09:03  (26)
  Szuper!!Hasonló van nekem is,de én nem sütöttem meg ilyen gyönyörű pirosra...:))
Én két idősre is főzök,tudják megenni..:)))



Előzmény: szemark (14)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-15 20:05:29  (25)
  Szia!Ha Tom nem megy,majd én fogok.:)) A kisebbik Fiam focizik,ma is meccse van..mi a Balaton déli oldalán lakunk.:)))
Az a bográcsos istenien néz ki!
Előzmény: szemark (18)
Válaszok
 


 Manyesz
    
2018-01-15 20:02:51  (24)
  Sziasztok!!
Szia Mamsikám,Őszikém!!Tom hívott,hát jöttem.:)
Akkor a mai ebédünk,a vörösboros kakas.Szalvétagombóccal volt a szombati vacsink,vendégség volt nálunk.Ma a maradéka volt,amihez csak egy egyszerű gombócot csináltam.









Válaszok
 


 Őszike
    
2018-01-15 19:17:19  (23)
  Tom, szerintem ez így jó, ahogy van! A csirkemellet nagyon finoman és szaftosan is el lehet készíteni, az íze pedig fűszerezés kérdése csupán. (Nekem nagyon bevált az a bizonyos csirkefűszer......)

Az én csirkemell favoritom mostánában a tárkonyos mustáros csirkemell, gomba el nem rontja, vöröshagyma és tejszín valamint fehérbor az összetevője még ennek az ételnek. Gyors és nagyon finom, tagliatellét vagy pappardellét adok hozzá, mert az a jó, sűrű mustáros tejszínes szaft ezt a tésztafajtát kívánja....
Előzmény: tom1019 (19)
Válaszok
 


 Őszike
    
2018-01-15 19:11:19  (22)
  De jó, hogy jöttél Mamsikám! Én ugyan nem tudok képeket prezentálni, de majd ínycsiklandóul írok....

Ez a vajas halacska isteni eledel, bizonyíthatom, emlékszel, amikor az instrucióid alapján így készítettem el a süllőt? Pazar lett, azóta is emlegetjük, pedig nem tegnap volt.
Előzmény: Mamsi (21)
Válaszok
 


 Mamsi
    
2018-01-15 18:42:03  (21)
 
Hoppácska, egy kajás topikot nyitott Tom! Látom, Őszike már felfedezte idejében, nekem csak most szúrt szemet! Hát akkor:

Szép estét mindenkinek!

Nálunk ma tejfölös csirkepaprikás volt, kivételesen nem nokedlivel, hanem tésztával. A szilvalekváros derelyével nem dicsekszem, az multisból készült, olyan kevés fogy nálunk, csak férjem eszi néha, hogy nem érdemes gyúrnom miatta, egyébként egész kellemes az íze, állaga. Holnapra most sült meg a pékárunk, tk.rozs+darált lenmag+ darált zabpehely,+fehér liszt keverékéből, krumplival, tejföllel, hogy tovább foszlós, és puha legyen.


















Szemark,
gyönyörű volt a fogasfiléd, én is szoktam baconnal tűzdelve, fűszeresen, tejfölösen sütni, de most karácsonykor férjem a natúr vajas változatot kérte a jókora süllőből, természetesen a krumpli alatta sült, szintén finom vajas íze lett.













Az üzenetet a felhasználó 2018-01-15 18:58:11-kor módosította.
Előzmény: szemark (2)
Válaszok
 


 szemark
    
2018-01-15 16:16:45  (20)
  Akkor várlak! :)

Szombaton 10. óra körül állok neki a bográcsozásnak, hogy 13. óra körül tudjunk ebédelni.

Lassan én is több zsenge pipihúst eszek, mert a fogaim már csak azt fogják tudni elrágni. :)
Előzmény: tom1019 (19)
Válaszok
 


 tom1019
    
2018-01-14 14:34:01  (19)
  nem semmi bográcspöri, én is szerek minden bográcsban főzött "kaját"...
vigyázz, szavadon foglak :-))




(mi csak szerényen csirkében utazunk, ezt szeretjük a legjobban hétvégenként, mert gyors, egyszerű és finyyoomm...)
Előzmény: szemark (18)
Válaszok
 


 szemark
    
2018-01-13 17:53:35  (18)
  Volt olyan finom, mint ahogy kinézett! :-)

Bármikor szívesen látlak, habár lehet, hogy csalódni fogsz mert amit én főzök, azért soha nem fogadok el "fizetséget".:-)

Jövő héten a teremfoci csapatnak dobok össze egy pincepörköltet, ha erre jársz /Kis-Balaton Ny.-i oldala/ vendégem vagy!

A legutóbbi így nézett ki.:




Előzmény: tom1019 (17)
Válaszok
 


 tom1019
    
2018-01-12 12:59:32  (17)
  basszus, de qurva jól néz ki, biztosin nagyon finom is volt :)
legközelebb megyek "fizető" kosztosnak :)


Előzmény: szemark (14)
Válaszok
 


 szemark
    
2018-01-11 07:25:57  (16)
 
Nem tudom, ki és hogy van vele de én még a hegyen rosszat soha nem ettem, ott valamiért mindig sokkal jobban esik az étek. :-)
Előzmény: Őszike (15)
Válaszok
 


 Őszike
    
2018-01-10 18:49:18  (15)
  Valami isteni lehetett! Váljék véretekké😁!
Előzmény: szemark (14)
Válaszok
 


 szemark
    
2018-01-10 17:49:44  (14)
  Tegnap ismét sütöttünk egy kis csülköt a szőlőhegyen.

2 db. hátsó csülköt bevágtam a vastagabb részeknél, fűszereztem és besóztam, megszurkáltam késsel és a lyukakba fokhagymaszeleteket dugtam, majd bekentem zsírral ezután a hűtőbe állni hagytam másnapig.
A római tálat kikentem zsírral, arra füstölt szalonnát terítettem, beleraktam a csülköket és a hagymát.






A tálat betettem a sütőbe, majd kb. 200 fokom 2. órát lett sütve.






Ezután beleraktam a burgonyát.






Visszatettem a sütőbe még 40. percre, majd levettem a cserépedény tetejét és így még 15 percig sült, hogy megpiruljon.






Miután elkészült a tálalás és az elfogyasztása következett.





Az üzenetet a felhasználó 2018-01-10 17:54:17-kor módosította.
Válaszok
 


 szemark
    
2018-01-01 22:34:58  (13)
  A feleségem is készített tegnap lencsét, de mi csórók maradunk, mert senki nem evett belőle. A mai ebédnél előnybe részesítettük a gulyáslevest és a disznótorost párolt lila káposztával. :-)
Előzmény: tom1019 (12)
Válaszok
 


 tom1019
    
2018-01-01 18:20:02  (12)
  s.k. lencsefőzelék 2018.01.01.
(persze gazdag 2017-ben sem lettem tőle, várhatóan idén sem :)



Előzmény: tom1019 (11)
Válaszok
 


 tom1019
    
2017-12-31 21:01:33  (11)
  Ha későn kapcsolt, és nem áztatta be idejében a lencsét, vagy éppen már a lencseevés gondolatától is feszül a hasán a nadrág, ne aggódjon, emiatt nem marad bőség nélkül a ház 2018-ban! A megoldás: vörös lencse, méghozzá török módra.
A vörös lencse áztatás nélkül is hamar puhára fő.
És ami még nagy előnye: kevésbé puffaszt.



Szeretem a török ízeket, a vörös lencséből készült leves kifejezetten jól tud esni a hidegebb évszakokban. Bár igazából nem is maga a vörös lencse íze a finom, az csupán egy jó bázis a másik két alapvető hozzávalóhoz.

A törökök vörös-lencse leves színe nem a lencsétől piros. Sőt, maga a lencse száraz állapotában sem vörös, hanem inkább sötét narancssárga, főzés után pedig teljesen kifakul, és mustárszínűvé válik. Ami az étel pirosas színét adja, az nem más, mint a paradicsom, különleges ízét pedig a menta.




Török vörös-lencseleves – kırmızı mercimek çorbası
Hozzávalók 4 főre:

1 csésze vörös lencse (kb. 150 g)
1 nagyobb vöröshagyma, apróra vágva
1 közepes burgonya meghámozva, apróra vágva
2 nagyobb paradicsom apróra vágva
só és bors
6-7 friss mentalevél
2 evőkanál olívaolaj
5 dl víz
friss citrom leve – ízlés szerint
Elkészítés:

Egy lábasban melegítsük fel az olívaolajat. Tegyük bele a hagymát, és folyamatos keverés közben pirítsuk üvegesre.
Adjuk hozzá az apróra vágott burgonyát, paradicsomot és a lencsét. Keverjük alaposan össze, majd öntsük fel fél liter vízzel. Ízesítsük sóval, borssal, fedjük le, és főzzük 25-30 percig.
Botmixerrel pürésítsük, ha túl sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá kevés vizet, és főzzük fel újra.
Vágjuk nagyon apróra a mentalevelet, és keverjük bele a kész levesbe.
Ízesítsük ízlés szerint citromlével.
Friss mentalevéllel vagy petrezselyemzöldjével a tetején tálaljuk, adjunk hozzá pirítóst.
Előzmény: szemark (10)
Válaszok
 


NetHírlap / Fórum / NetHírlap kávéház / KAJA - főzőcske topic
      Oldal:  / 2      bontás: 


Név: 
       Jelszó: