2018. április 19. csütörtök - Emma
Gázpisztoly


NetHírlap / Fórum / Fegyverek /  EDC ( Every Day Carry ) kés és lámpatopik
Privát üzenetek

Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Súgó
Fórumszabályzat
Kijelentkezés

Keresés

Keresett kifejezés:

Kereső:Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
Forma 1
GSM, távközlés
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Politika
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Üzenet, jelenlegi formájában:


 zora81
        
2017-12-24 21:29:46   (37599)
  Most van időm pötyögni.
Miután kisebb feszegetések hatására a CRKT M16K10-esem párszor rácsukódott a kezemre, engem is elővett az érzés, hogy a mindennapokra valami legál méretű fix pengés milyen jó volna. Nézegettem szintén a Muela Colibrit, de a markolata számomra vékony. Amit még nagyon néztem, az a Real Steel Hunter 165 lett volna, de annál a nehezen behatárolható szúróhossz tartott vissza, mert ha a markolatpaneltől mérik, akkor az nyilván több mint 8cm. Pedig gyárilag elég jónak tűnő kydex tokkal adják.
Próbaképp vettem egy Mora Eldrist, amit imádok, azzal együtt, hogy a penge nagyon kicsi, mégis kiválóan használható, irányítható, köszönhetően a kissé rövid, de megfelelően duci markolatnak is. De a tokja miatt mégis kiesett az EDC kategóriából. Nyakkésnek készült, de az számomra nem opció, számomra nyakban hordani kényelmetlen, zavaró, és veszélyesnek tartom. Próbáltam egyszerűen zsebben hordani, de annyira masszívan tartja a tok a kést, hogy két kéz kell az elővételhez, az egyikkel ráfogok a tokra, és a másikkal rántom ki a kést. Nem praktikus, sőt egy ponton túl nagyon zavaró. Főleg úgy hogy a Mora megalkotta tok terén szerintem a létező legjobbat a Companion sorozatban, ahol a tok egyszerűen fel-levehető, mégis stabilan tart, és a kés simán kivehető anélkül, hogy a tokot lerángatnánk az övről, sőt, gyakran hordom munka közben úgy hogy nem is övre, hanem a nadrágzsebemre csattintom rá, ott is tökéletes (és olcsó!). Számomra ez volna az ideális, egy ilyen Mora Companion féle tok, egy legál méretű késsel.
És itt jönne az, ami szerintem lényeges, hogy a megfelelő formájú penge, kényelmes markolat mellett a mindennapi használhatóság szempontjából a tok majdhogynem fontosabb tényező, ha nem csak néhány naponta, hanem esetenként folyamatosan, percenként kell elővenni a pengét. Hozzátéve, hogy nem csak az elővétel, hanem az elrakás egyszerűsége, - hogy mennyire könnyű visszatalálni a tokba - is számít.

Közben egy vargabetűvel megvettem életem első multiszerszámát, ami egy Leatherman Skeletool CX lett, és egy időre elmúlt a fix utáni vágyam, annyira fényesen bevált a szerszám.
Mellé étkezési célra pedig lett egy egyszerű, ipari termelésben készülő kis fejesgörbém.

De azert egy Fallkniven WM1 meg lehet hogy befigyel egyszer, bar a gyongyvaszon tarton fityego tok annyira itt sem tetszik.
 Név: 
       Jelszó: