2018. április 24. kedd - György
Gázpisztoly


NetHírlap / Fórum / Fegyverek / Katonai és rendvédelmi
Privát üzenetek

Regisztráció
Adatmódosítás
Elfelejtett jelszó
Mail a moderátornak
Súgó
Fórumszabályzat
Kijelentkezés

Keresés

Keresett kifejezés:

Kereső:Kategóriák

Autó-motor
Család
Dühöngő
Forma 1
GSM, távközlés
Hardver
Internet
Játékok
Kultúra
NetHírlap kávéház
Politika
Sport
Szex
Szoftver
Tudomány
Vallás
Zene

Üzenet, jelenlegi formájában:


 bel
        
2017-07-14 20:07:57   (9495)
  Sziasztok Toto es Poresz,

Szerintem magyarul sortuz.

Szerintem katonaknal mind a mai napig szeles korben elterjedt dolog a terulettuz es a fedezotuz is.

Az elobbi eseten a cel jelentosen nagyobb egy embernel (pl. egy menetelo szazad, vagy egy letaborozott zaszloalj), de persze jellemzoen nem egy ember lo, hanem egy szakasz-szazad egyszerre.

A masodik esetben nem az a cel, hogy eltalaljak az ellenseget, hanem az, hogy a loves korlatozza a tevekenysegeben (mas szavakkal: lapitson a fedezekeben, es ne lojjon).

Szerintem ez utobbi indokolja elsodlegesen a katonak talalati ara'nya't (Korea: 10 000:1, Vietnam-Afganisztan: 30 000:1).

Magyar katonak is kaptak mar olyat parancsot, hogy "Lojj balra", termeszetes, hogy nem szamitottak arra, hogy talalatok ernek el, de mi mast tehettek volna? A legnagyobb hulyeseg lett volna hagyni, hogy szep kenyelmesen folytassak a rajuklovest, ezzel viszont megzavartak az afgan tamadot a celzasban.

Visszaterve az iranyzekokhoz gondoljunk bele, hogy a fegyver arahoz kepest hogy aranylik annak az arkulonbsege, hogy az iranyzekkal 2000 m-ig es nem csak 600 m-ig lehet celozni (elenyeszo). Ha legalabb ilyen aranyban hasznaljak 600-2000 m kozott (ahhoz kepest, amennyit hasznaljak 600 m-en belul), akkor mar megeri ilyet gyartani.

Azert irok kovetkezetesen 2000 m-t, mert az en Moszin-Nagantom addig van skalazva, az 1000 m-es skala az eredeti AK-val jott divatba (majd ez lecsokkent 800 m-re).

Kiss A. Peter azt irta a konyveben, hogy egy vadaszpuskatol es egy jobb karabelytol egyes lovessel elvarhato a 3 MOA pontossag, egy mesterloveszpuskatol az 1 MOA pontossag.

Ezek a fegyverek (pl. a Moszin-Nagant) szerkezetukben megegyeznek egy mesterloveszpuskaval, noha kidolgozottsaguk inkabb csak egy vadaszpuskanak felel meg.

Tehat durvan azt lehet mondani, hogy ezek az elso vilaghaborus szinvonalu puskak tudjak a biztos fejtalalatot 200 m-rol, illetve a mellalakot 400 m-rol, allo alakot 600 m-rol, ha a lovesz tudasa megvan hozza (ez nem szokott meglenni).

Jobb kidolgozassal pedig stabilan tudna'k a fejtalalatot 600 m-rol, mellalakot 1200-rol, allo alakot 1800 m-rol. De en nem ismerek senki olyat, aki (akar jo minosegu tavcsovel) loveszkent hozna ezt a szintet, ami nem osszekeverendo azzal, hogy az eletben egyszer mar leadott 3 lovest ilyen szorassal, pl. az egyik nagyon regi versenyen Kotroczo Laci arasznyi szorast lott ugyan, de kb 60 cm-re volt a szoras kozepe a cel kozepetol (mindezt 1000 m-en).

Bel Név: 
       Jelszó: